Ciucă: Nu discutăm despre o supraimpozitare, ci despre impozitarea anumitor venituri. Nu am discutat despre mediul privat

Data actualizării: Data publicării:
Premierul Nicolae Ciucă participă la ceremonia de deschidere a Programului Cultural Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii, la Timișoara, vineri, 17 februarie 2023.
Nicolae Ciucă, premierul României. Foto: Virgil Simionescu/Inquam Photos.

Premierul Nicolae Ciucă spune că în coaliție s-a discutat despre o impozitare a veniturilor suplimentare, dar că că nu este vorba despre o supraimpozitare. El a adăugat că așteaptă o analiză de la Ministerul Finanțelor înainte de a lua o decizie.

„Mie îmi pare foarte rău că începând de vineri a fost circulat un document neoficial şi în întâlnirea de aseară am solicitat ca toate aceste aspecte să fie clarificate. Nu avem nevoie să inducem motive de panică în rândul populaţiei că vor fi luate măsuri de austeritate”, a spus Ciucă.

„Am precizat foarte clar că analizăm posibilitatea de a chibzui mai bine bugetul, fără să se facă referire la măsuri de înghețare a salariilor sau alte măsuri care nu sunt motivate în acest moment. După 3 luni de zile, pe colectare s-a înregistrat un deficit de 4,5 miliarde. Or, ținta noastră la nivelul guvernului este de a ne încadra în deficit, așa cum a fost el asumat de țara noastră”, a adăugat el.

„Ținând cont de faptul că niciodată nu am luat o decizie şi nu voi lua o decizie pe tot felul de mesaje care au fost transmise în spaţiul public, am nevoie de analize care să confirme concret situaţia şi modul în care să identificăm soluţii, am cerut să mi se prezinte de la Ministerul de Finanţe toate elementele care să stea la baza unei decizii.

Dar deciziile vizează reducerea cheltuielilor la bunuri şi servicii, pe maşini, pe mobilier, cheltuieli care pot să mai aştepte şi să ne îndeplinim obiectivele de investiţii”, a spus Ciucă.

Întrebat dacă s-a discutat despre supraimpozitarea salariilor, premierul a spus: „Este adevărat şi foarte onest vă spun că aseară am discutat şi am zis care sunt posibilităţile prin care putem să rezolvăm aceste măsuri. S-a discutat inclusiv despre o propunere, dar propunerea respectivă trebuie transpusă într-o măsură care se va concretiza într-o decizie, după ce avem toate documentele pe masă. Şi nu discutăm despre o supraimpozitare, ci despre impozitarea anumitor venituri”, a spus el, adăugând că este vorba de cei care au salariile mai mari decât a preşedintelui ţării.

El a adăugat că așteaptă o analiză de la Ministerul Finanțelor înainte de a lua o decizie.

Întrebat dacă s-a discutat şi despre veniturile din mediul privat, premierul a spus: „Nu am discutat chestiunea aceasta, aşteptăm să se vină cu măsura”.

El a precizat că nicio măsură nu va intra în vigoare la 1 mai.

„1 mai este săptămâna viitoare, nu avem cum să luăm această decizie până când Ministerul de Finanţe nu va prezenta o analiză clară”, a explicat el.

Declarațiile vin după ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că a propus în coaliție impozitarea progresivă a veniturilor angajaților de stat care cumulează pensia cu salariul și care depășesc venitul președintelui României, de 25.000 de lei brut. Ciolacu susține că nu s-a pus problema ca această măsură să fie aplicată și angajaților din sectorul privat.

„Vorbim de cumulul de salariul şi pensie specială. Vorbim numai de zona bugetară. În acel moment, dacă prin acel cumul depăşeşti salariul brut al preşedintelui, care e aproximativ 25.000 de lei, e normal să vii, dacă e constituţional, cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul statului. În lege nu poţi să treci numai pe cei care au şi componentă specială în pensie, nu poţi interzice numai la unii”, a spus Ciolacu.

„Eu cred că abordarea corectă e impozitarea suplimentară pe praguri. Aici va veni Ministerul Finanțelor cu o analiză”, a explicat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri