Ciucă: Vom face tot ce depinde de noi pentru a sprijini aducerea celor responsabili de masacrul de la Bucha în fața justiției

Data publicării:
Nicolae Ciucă face declarații în Parlament.
Foto: Inquam Photos/ George Călin

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, în Parlament, unde președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut un discurs, că România va „face tot ceea ce depinde de noi pentru a sprijini aducerea celor responsabili” de masacrul de la Bucha în fața justiției.

„Simbol al unei rezistenţe în faţa unei agresiuni barbare şi nedrepte, sunteţi, astăzi, domnule preşedinte Zelenski liderul unei naţiuni care luptă pentru identitate şi libertate în acest război ilegal şi neprovocat. Mult prea mulţi şi-au pierdut viaţa. Alţii au fost obligaţi să ia calea refugiului, ca urmare a bombardamentelor brutale şi atrocităţilor trupelor ruseşti, fără discernământ asupra civililor, şcolilor, spitalelor, teatrelor.

Atrocitățile de la Bucha de care am aflat chiar ieri și pe care dumneavoastră le-ați prezentat înaintea discursului, când trupele ucrainene au intrat în zonele ocupate din jurul Kievului, ne-au cutremurat pe toți. Toate aceste acțiuni inumane asupra populației civile trebuie sancționate de instanțele penale internaționale iar noi vom face tot ceea ce depinde de noi pentru a sprijini aducerea celor responsabili în fața justiției.

Folosesc acest prilej pentru a-mi manifesta admirația pentru tenacitatea, determinarea și curajul poporului ucrainean în a-și apăra țara, valorile democratice și modul lor de viață. Noi românii suntem solidari cu poporul ucrainean, ne-am deschis porțile și sufletele pentru vecinii ucraineni veniți la noi în țară și în același timp i-am sprijinit și pe ceilalți cetățeni străini plecați din Ucraina spre casele lor.

Solidaritatea noastră față de cei peste 650.000 de vecini și prieteni veniți în România s-a manifestat nu doar la nivelul instituțiilor statului, ci și la nivelul organizațiilor neguvernamentale, dar cel mai important, la nivelul românilor, al cetățenilor simpli care au simțit drama vecinilor ucraineni și și-au dorit din tot sufletul să îi ajute.

Le mulțumesc tuturor pentru acest efort, dovadă de omenie, solidaritate și deschidere. Este important să înțelegem că în societățile cu valori europene și democratice asumate găsești mereu prieteni de nădejde.

Domnule președinte Zelenski, vom face tot ceea ce ne stă în putință pentru ca cetățenii ucraineni care au ajuns în România să poată avea o viață normală și un trai decent. Cetățenii ucraineni ajunși în România beneficiază de servicii de sănătate în aceleași condiții ca și cetățenii români și pot găsi un loc de muncă. Am modificat legislația în acest sens iar peste 1.100 deja lucrează în firmele românești.

Cei peste 30.000 de copii veniți din Ucraina pot merge la școală în cele peste 50 de școli și licee cu predare în limba ucraineană, precum și celelalte facilități puse la dispoziție de către Ministerul Educației.

Vom continua să-i ajutăm atât pe ucrainenii rămași să-și apere țara cât și pe cei strămutați intern cu ajutor umanitar, combustibil și resurse necesare pentru a supraviețui.

Domule președinte Zelenski, vreau să vă asigur că familiile ucrainene venite în România sunt în siguranță și avem grijă de toți ucrainenii sosiți pe teritoriul României și vă mulțumesc pentru că ați făcut referire în cuvântul dumneavoastră la cetățenii de etnie română care trăiesc în Ucraina și sunt convins că așa cum noi avem grijă de cetățenii dumneavoastră, așa veți avea și dumneavoastră grijă de cetățenii de etnie română”, a declarat Nicolae Ciucă.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri