Claudiu Pândaru, despre Eugen Nicolicea: „În momente grele s-a băgat cu picioarele în noroi pentru partid”

Data actualizării: Data publicării:
claudiu pandaru

Jurnalistul Claudiu Pândaru a comentat în direct la Digi24 propunerea PSD pentru scaunul de ministru al Justiției, și anume senatorul Eugen Nicolicea. Personaj-cheie al zilei care a rămas în mentalul colectiv drept „Marțea Neagră”, Nicolicea „s-a făcut remarcat pentru că în momente grele  pentru partid făcea treburile unde te băgai cu picioarele în noroi”, a spus Claudiu Pândaru.

„Domnul Eugen Nicolicea ne-a arătat cum a fost comisia juridică și cum au trecut legile justiției cu domnia sa șef acolo. Ce se așteaptă de la domnul Nicolicea este să livreze ceea ce domul Toader nu a dorit să livreze. Și anume acele ordonanțe cerute de o parte importantă a liderilor PSD, în frunte cu Liviu Dragnea”, a spus acesta.

Senatorul Eugen Nicolicea a fost propus, miercuri, pentru funcția de ministru al Justiției, după ce CEX-ul PSD i-a retras sprijinul politic lui Tudorel Toader. Premierul Viorica Dăncilă urmează acum să trimită preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de revocare a lui Toder din funcție simultan cu cea de numire a lui Nicolicea.

Ce ar fi rău în ordonanțele de urgență pe care le vor liderii PSD? „Ar șterge de pe rol niște procese, pentru că ar dezincrimina niște fapte, în forma în care sunt scrise. Au fost adăugate niște amendamente care, chiar dacă nu au fost declarate neconstituționale de către CCR, favorizează în mod clar politicieni care, în acest moment, sunt pe ultima sută de metri cu dosarele în instanțe și cu niște decizii în primă instanță deloc favorabile. Este și cazul domnului Liviu Dragnea, pe care, o astfel de ordonanță l-ar scăpa de al doilea proces, a explicat Claudiu Pândaru.

CITEȘTE ȘI: DNA cere termene mai scurte în procesele lui Liviu Dragnea și Darius Vâlcov

„În momentul ăsta, mingea în realitate nu este nici la domnul Nicolicea, nici la domnul Liviu Dragnea, ci la Viorica Dăncilă. Pentru că o ordonanță de urgență nu este dată doar de ministrul Justiției, ea trebuie semnată și aprobată, pusă pe ordinea de zi de către premier, ori premierul joacă rolul cheie în momentul ăsta în tot parcursul ordonanței. Deci cu sau fără domnul Tudorel, cu sau fără domnul Nicolicea, la doamna Dăncilă este mingea”, a mai spus jurnalistul Digi24.

Pe de altă parte, premierul Viorica Dăncilă a votat în CEX-ul PSD pentru retragerea sprijinului politic lui Tudorel Toader.

„Viorica Dăncilă a început de ceva vreme să joace acest joc pe linie, pe frânghie, cumva, încercând să caute orice motiv pentru a nu pune domnia sa semnătura și mâna, pentru a nu-și pune în mod direct semnătura pe ceva ce crede că i-ar aduce mari deservicii în viitorul pe care își imaginează că l-ar putea sau nu să-l aibă”, este de părere Claudiu Pândaru.

CITEȘTE ȘI: Dragnea, întrebat dacă Nicolicea a primit ordin să dea OUG: „Noul ministru se va preocupa de starea bună a Justiției din România”

Pe de altă parte, cărțile sunt acum la Klaus Iohannis, care trebuie să decidă dacă îl va revoca sau nu din funcție pe Tudorel Toader și dacă îl va numi sau nu pe Eugen Nicolicea în locul lui.

„Klaus Iohannis este foarte probabil să procedeze cu domnul Nicolicea la fel cum a procedat în cazul Olguței Vasilescu. Să nu-l găsească pe domnul Nicolicea competent pentru a ocupa această funcție. Și argumentele la domnul Nicolicea sunt chiar mai mari. E un fapt știu, a făcut facultatea de drept pe la 50 de ani, la fără frecvență, adică e ușor să invoci până și un astfel de element atunci când vorbești despre competența unui ministru al Justiției”, a mai spus jurnalistul.

CITEȘTE ȘI: Principalele controverse din mandatul de ministru al Justiției al lui Tudorel Toader

Nu în ultimul rând, Eugen Nicolicea este unul dintre social-democrații implicați în „Marțea Neagră” (n.r. ziua de marți, 10 decembrie 2013 a fost numită de către unii reprezentanți ai societății civile și de o parte a presei Marțea Neagră din cauza adoptării unor legi (sau încercarea de a adopta în cazul altora) sau amendamente controversate la legi, care în opinia opozanților ar însemna un regres democratic și un atentat la statul de drept, parlamentarii fiind acuzați că și-au erijat o super-imunitate).

„Domnul Eugen Nicolicea s-a făcut remarcat pentru că în momente grele pentru partid făcea treburile unde te băgai cu picioarele în noroi”, este concluzia lui Claudiu Pândaru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri