Sari la conținut

CNCD: Compararea de către Victor Ponta a „regimului Băsescu” cu cel nazist nu constituie discriminare

CNCD precizează că afirmaţiile lui Victor Ponta, făcute în cadrul unei emisiuni TV din 7 septembrie, se încadrează în limitele libertăţii de exprimare.

Potrivit CNCD, toţi cei prezenţi la şedinţa de miercuri au votat pentru această decizie.

ActiveWatch a sesizat CNCD, în 9 septembrie, privind compararea „regimului Băsescu” cu „regimul nazist” de către premierul Victor Ponta, organizaţia susţinând că un efect, chiar dacă neintenţionat, al declaraţiei este negarea implicită a Holocaustului, potrivit Mediafax.

În opinia noastră, discursul public al preşedintelui de partid şi prim-ministrului Victor Ponta, care a comparat "regimul Băsescu" cu "regimul nazist", constituie implicit o dramatică coborâre în derizoriu a crimelor nazismului. Negarea implicită - desigur neintenţionată - a Holocaustului este unul dintre efectele acestei iresponsabile intervenţii. În consecinţă, ActiveWatch consideră că este necesară o intervenţie instituţională care să evalueze cu greutatea autorităţii publice enunţul preşedintelui de partid şi prim-ministrului Victor Ponta. Acesta este motivul pentru care am decis să sesizăm CNCD”, arăta ActiveWatch.

În plângerea înaintată CNCD, asociaţia a susţinut că, prin declaraţia lui Victor Ponta, „indirect, au fost minimizate crimele Holocaustului, fiind astfel supuşi unui tratament degradant membrii comunităţilor care au fost victime ale acestui fenomen”.

ActiveWatch a cerut CNCD constatarea faptei de discriminare savârşite de prim-ministru şi sancţionarea acestuia cu amendă contravenţională.

În seara zilei de 7 septembrie, într-o intervenţie telefonică la postul de televiziune Antena 3, Victor Ponta a făcut următoarea afirmaţie: „Nu exagerez folosind acest termen, cred că efectele asupra societăţii româneşti, lăsate de cei zece ani de regim Băsescu, sunt destul de asemătoare cu cele lăsate de regimul nazist în Germania, şi de asta spun de debăsificarea societăţii”.Pe aceeași temă