Coaliția a discutat despre pactul lui Iohannis. Ce au decis PSD și ALDE

Data actualizării: Data publicării:
tariceanu dancila colaj

Șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că un pact national ar trebui discutat între partide, nu cu președintrele Klaus Iohannis. Declarația a fost făcută după ședința Coaliției. Pe de altă parte, președintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă, spune că partidul va veni cu amendamente la acordul propus de șeful statului.

„Am discutat despre pactul pe care l-a propus președintele. Era normal ca președintele să ne aducă la cunoștință acest lucru la nivelul consultărileor. Nu l-a făcut. Ce pot să remarc este că anul trecut în 24 octombrie am lansat ideea unui pact care să vizeze statul de drept și justiția. În ceea ce privește propunerea președintelui cred că acest pact ar trebui să aibă în vedere un element prealabil, anume să găsim o definiție comună asupra a ceea ce înseamnă statul de drept, pentru că am impresia că unii cred că statul de drept, așa cum credea și președintele Băsescu înseamnă colaborarea dintre Servicii și Procuratură.

Eu cred că statul de drept înseamnă un set de norme, legi, care au drept scop asigurarea principiilor pe care se bazează democrația într-un stat democratic, anume drepturile și libertățile cetățeanului. De aici vorbim la discuția referitoare la conținutul pactului, ca să ne lămurim că nu este o altă formulă prin care președintele încearcă acum, după cinci ani de zile în care nu a mișcat un deget pentru problemele majore ale țării, nu cumva această formulă reprezintă un fel de umbrelă sub care să încerce să ralieze partidele pentru a-și asigura un nou mandat”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

„Ar trebui să vorbim inclusiv despre superimunitatea președintelui. O păstrăm sau nu sau o ducem la nivelul la care o au parlamentarii. Sunt multe probleme. Cred că partidele politice ar trebui în mod normal să se așeze la masă și fiecare să vină, dacă au, cu propuneri pentru care să găsim un consens.

Aceasta este ideea, să găsim un consens pentru a construi mai departe. Nu putem construi mai departe dacă nu desecretizăm toate protocoalele semnate între SRI, Înalta Curte, DNA și alte instituții. Acesta nu e stat de drept. Văd că președintele a evitat să intre în aceste subiecte foarte delicate. Haideți să fim serioși și să avem o privire de ansamblu, nu să facem un pact cu anumite prevederi selective, numai ceea ce ne convine. Trebuie să avem curajul să abordăm toate problemele spinoase cu care justiția și comunitatea s-au confruntat”, a continuat șeful Senatului.

El a adăugat însă că nu-i va trimite președintelui aceste propuneri.

„Nu am de ce să îi trimit amendamentele. Cred că această discuție în jurul unui pact trebuie făcută între partidele politice. Nu trebuie să amestecăm. Rolul președintelui nu este de a ne da nouă lecții. Cred că partidele trebuie să se adune și să discute aceste subiecte. Pot să fie cele propuse de președinte, susținute de PNL și cele pe care le avem noi”, a spus Tăriceanu.

Dăncilă: Vom veni cu amendamente

Pe de altă parte, premierul Viorica Dăncilă spune că vor propune amendamente la pactul anunțat de ieri de Klaus Iohannis.

„Ne așteptam ca acest acord să reliefeze întocmai discuțiile cu toate partidele politice. Am văzut că e vorba despre un proiect, vom veni cu amendamente la acest acord astfel încât să întărim și poziția României ca stat membru și parcursul european al țării noastre. Trebuie să vorbim de o Europă cu două viteze, trebuie să vorbim de dublul standard, dacă avem aceleași obligații să avem și aceleași oportunități, de modul în care căutăm să găsim consens în rândul europarlamentarilor, indiferent de grupul politic, pe care îi trimitem la Bruxelles. Vorbim de modul în care România va sta la masa deciziilor, pentru a întări opinia noastră”, a spus Dăncilă.

Klaus Iohannis a anunțat miercuri, după consultările cu partidele parlamentare pentru aplicarea rezultatului referendumului din 26 mai, că invită partidele politice să semneze un pact politic pentru consolidarea parcursului european al României.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri