Codrin Ștefănescu: CEx al PSD se amână cu o săptămână din cauza dosarului procurorului general

Data actualizării: Data publicării:
dragnea codrin stefanescu 180108_CEX_PSD_000_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
foto INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA

Conducerea PSD a decis amânarea cu o săptămână a ședinței Comitetului Executiv al PSD în care trebuia să se discute remanierea Guvernului Dăncilă pe motiv de dosar de candidat al procurorului general, Augustin Lazăr. „Domnul Tudorel Toader urmează să iasă cu documentul din mapa profesională şi o să fie scandalul cât Munţii Carpaţi”, a explicat Ștefănescu.

dragnea codrin stefanescu 180108_CEX_PSD_000_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Liviu Dragnea și Codrin Ștefănescu. Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Motivul amânării este că domnul Tudorel Toader urmează să iasă cu documentul din mapa profesională şi o să fie scandalul cât Munţii Carpaţi. De şapte zile, Iohannis tace. Cioloş tace şi Prună nu-şi mai aduce aminte de nimic. Iar opinia publică este extrem de interesată de acest lucru, pentru că nouă ni s-a spus mereu că suntem un partid de penali, «ciuma roşie», şi că preşedintele Iohannis nu a fost niciodată cercetat penal şi nu există niciun document în sensul ăsta, ca să aflăm că de fapt a fost cercetat în nouă dosare care au fost clasate pe vremea când domnul Lazăr era şef acolo. Și, mai mult, unul din ele, probabil mai complicat, a fost trecut şi în mapa lui profesională în momentul în care a candidat alături de Codruţ Olaru şi Oana Schmidt Hăineală pentru funcţia de Procuror General al România. Aceste aspecte care vor fi dezvăluite în public de către părţile implicate este un subiect extrem de important pentru români şi atunci am luat această hotărâre de a amâna discuţia noastră internă”, a declarat Ştefănescu, într-o intervenție la Antena 3.

Miercuri ar fi trebuit, potrivit unor surse, să aibă loc o ședință a Comitetului Executiv, în care să se decidă, printre altele, în privința remanierii Cabinetului Dăncilă.

Citiți și: Marea remaniere. Efectul celor 3 premieri și 57 de miniștri

Viorica Vasilica Dăncilă, premierul României, a refuzat, marți dimineață, să dezvăluie jurnaliștilor numele și numărul celor care ar putea părăsi Guvernul. Prim-ministrul a spus că a terminat evaluarea miniștrilor, dar „schimbările se vor face politic”, desigur ținând cont și de evaluare.

Din informaţiile DIGI24, ar fi 10 miniștri pe lista neagră a remanierii.

Marți, ministrul Justiţieim Tudorel Toader prezintă procedura, graficul de numire şi conţinutul dosarului de candidatură ale „celui care ocupă postul de procuror general”. Anunţul în acest sens a fost făcut luni, după ce Augustin Lazăr a făcut public răspunsul CSM conform căruia în dosarul său nu există nicio rezoluţie de clasare vizându-l pe preşedintele Klaus Iohannis, aşa cum susţinuse ministrul în argumentaţia în vederea revocării sale din funcţie.

Înainte ca ministrul Tudorel Toader să prezinte probele pe care și-a întemeiat acuzațiile la adresa procurorului general, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a susținut că ar fi vorba de „un șantaj brutal” din partea lui Augustin Lazăr la adresa președintelui Iohannis. „Și în trecut asupra președintelui au planat acuzații extrem de grave legate de problemele domniei sale cu casele de la Sibiu, cu anumite acte notariale. Dar, de data aceasta, ceea ce rezultă că s-a întâmplat în dosarul prin care domnul Lazăr a fost numit de președinte Procuror General al României, putem spune că acea piesă din dosar care îi aducea aminte președintelui că unul din dosarele în care era vizat a fost clasat era o formă subtilă sau mai puțin subtilă de a-i aduce aminte că 'te-am ajutat/ai o obligație către mine' sau, dacă vreți, chiar o variantă în care cred mai degrabă un șantaj brutal din partea actualului Procuror General la adresa președintelui României”, a declarat Tăriceanu, luni seara, tot într-o emisiune la Antena 3.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat săptămâna trecută că a declanşat procedura de revocare din funcţie a procurorului general al României, Augustin Lazăr.

În Raportul privind activitatea managerială se precizează că preşedintele Klaus Iohannis nu ar fi verificat regularitatea procedurii de numire a lui Augustin Lazărîn funcţia de procuror general al României, propunerea fiind făcută de ministrul Justiţiei de la acea dată cu nerespectarea prevederilor legale.

Nu cunoaştem dacă motivul acestei scăpări are vreo legătură cu faptul că în dosarul de candidatură al actualului procuror general era tocmai o rezoluţie de clasare care privea preşedintele României în funcţie”, se menţionează în Raport.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri