Codrin Ștefănescu: „Românii aflați la muncă, dintre care mulți membri PSD, ne-au spus problemele pe care le au”

Data actualizării: Data publicării:
codrin stefanescu

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, spune că partidul său cunoaște foarte bine problemele cu care se confruntă românii plecați la muncă în străinătate și că acestea sunt legate mai degrabă de condițiile în care își pot deschide propriile afaceri decât de schimbarea guvernului sau alegerile anticipate. 

 

- Cum vede PSD acest miting?

Codrin Ștefănescu: „Pur și simplu asistăm la o manifestație civică a unor oameni care protestează, probabil o să aibă niște cerințe. Totul era minunat până au apărut mesaje radicale cu dat foc la jandarmi și clădirea guvernului. Și am înțeles că organizatorii se delimitează unii de alții și lucrurile nu cred că au luat-o razna, dar nici nu o să fie atât de mulți oameni câți sperau cei care stau în spatele acestei organizări.

Românii care vin din diaspora, care vin acasă la părinți, copii, familie, se ocupă de cu totul alte lucruri. Noi avem în diaspora o organizație puternică a PSD. Avem aproape 137.000 de membri în toate țările și știm care le sunt problemele.

De exemplu, problema de anul ăsta: în ceea ce privește contribuțiile spre casă de bani, din raportul INS, românii au depus 1,7 miliarde de euro în conturile din bănci, în primele șase luni. Sunt foarte mulți bani care vin din diaspora, pe lângă că se duc la familii sau își fac ceva în gospodărie, aproape 73% sunt bani pentru investiție. Adică românii care sunt acolo la muncă înțeleg cam cum funcționează piața, prind ideea, își înființează microfirme în România și încep să facă lucruri în străinătate. De aceea s-au înmulțit în străinătate magazinele românești de la care cumpără 80% străinii din țara respectivă.

Au început să crească afaceri spre zona de diaspora, cu tot ce înseamnă fructe de pădure, ciupercării. Multe lucruri apar în acest raport și e minunat.

Românii aflați la muncă, dintre care mulți membrii PSD, ne-au spus problemele pe care le au. Legate de piața muncii în Europa, de legile privind despăgubirile în cazul de faliment al firmelor. Ne-au sugerat un consiliu economic al ambasadelor pentru problemele legate de afaceri în țara respectivă.

Deci astea sunt problemele românilor din diaspora. Și noi în partid avem rude dincolo. Am rude în Spania, Dubai, Danemarca. Toți se gândesc la țara lor.

Peste 90% cred că se gândesc la țara lor și vor să fie bine aici. Pentru asta urechile trebuie să fie deschise pentru toate guvernele și administrațiilor, indiferent de culoarea politică, sunt frații noștri.

Acest miting trebuia să fie neasumat politic. Vedeți opt oameni care vor participa la miting și care cad în capcana manifestanților de profesie. Își asumă următorii: PNL, prin Orban care spune că e mitingul PNL și să dea jos PSD. Se ridică USR, care spune că ăștia sunt ai noștri și vine Cioloș cu echipa care va încerca în seara asta probabil să își lanseze candidatura în mijlocul manifestanților. Românii sunt deștepți.

Nu poți să îți asumi un miting care nu e al tău. Azi dimineață a sărit și PMP să spună că e al său.”

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri