Codul de conduită al aleșilor, transformat într-un ghid de stil vestimentar

Data actualizării: Data publicării:
parlamentari

Distracţie în Plenul Parlamentului pe seama codului de conduită al senatorilor şi deputaţilor. A fost votat de Camera Deputaţilor, dar au fost respinse toate amendamentele Opoziţiei. A rămas mai mult un îndreptar de stil vestimentar. Iar cei cu părul mai lung au fost ţinta ironiilor de la colegi care le-au recomandat un frizer. Răspunsul a venit pe versurile lui Florian Pitiş.

În afară de parlamentarii, puterii ceilalţi aleşi au criticat codul de conduită. Unii spun că este prea blând, deci inutil, alţii că ar fi prea restrictiv.

Adică domnul Goţiu dacă vrea să nu se tundă, încalcă codul, vreţi să îl amendaţi cu jumătate din salariu? Atunci de ce o să-l mai flocăiască Palada la televizor?”, a spus Corneliu Bichineţ, deputat PMP.

Nu contează cât de lung am părul, ci contează cât şi cum gândesc”, a fost răspunsul inspirat de Florian Pittiș al lui Cristian Seidler, liderul grupului parlamentar USR din Camera Deputaţilor.

Adept al părului ceva mai lung și a hainelor mai lejere, senatorul USR a simțit nevoia să intervină.

Promit că de data viitoare când mai vin la Parlament trec pe la designer vestimentar, pe la hairstylist, eventual discut şi cu un lingvist”, a spus Mihai Goţiu, senator USR.

Dacă tot punem criterii, poate că un test de IQ şi unul psihiatric ne-ar fi folosit mai mult”, a spus Varujan Pambuccian, reprezentant al minorităţilor.

Senatorii şi deputaţii trebuie să asigure solemnitatea sedinţelor Parlamentului prin atitudinea pe care o au, ţinuta vestimentară, limbaj şi conduită”, relatează Toma Petcu, reporter Digi24.

Codul stabileşte că aleşii au obligația să acționeze cu onoare și disciplină, nu trebuie să încheie nicio înțelegere prin care să condiționeze votul și să nu folosească expresii sau cuvinte jignitoare, indecente sau calomnioase.

Astfel de cazuri sunt cunoscute în Parlament. Un exemplu este Nicolae Bacalbaşa, deputat PSD.

Dă cu labele, vezi că faci fractură. Vezi domnişoară că faci fractură şi după aia nu mai poţi să votezi,” spunea parlamentarul într-o ședință din mai 2017.

Cunoscut pentru limbajul său colorat pe care unii îl consideră ofensator, deputatul Corneliu Bichineţ ştie cum trebuie să arate un parlamentar model, chiar dacă la unele discursuri renunţă la standarde.

Bine pregătit, îmbrăcat corespunzător, cu un limbaj adecvat dezbaterilor în plen”, spune Corneliu Bichineţ.

Codul însă nu impune sancţiuni prea aspre pentru cei care vor călca strâmb și nu conţine nicio prevedere despre integritatea acestora, aşa cum a solicitat Comisia Europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri