Codul Fiscal: negocierea de după falsul consens

Data publicării:
ECONOMIE BANCNOTA 100LEI BANI AGERPRES

La o săptămână de la anunţatul consens care s-a dovedit a fi, de fapt, o discuţie tehnică de parcurs, liderii partidelor parlamentare intră iar la negocieri asupra Codului Fiscal. De această dată, e vorba de discuţiile politice.

Ideea ar fi ca toată lumea să se mai uite o dată pe cifre şi, la final, să îşi asume că reducerea TVA la 20% de la anul nu va duce la depăşirea deficitului.

Pentru mulţi, problema este că relaxarea fiscală propusă prin noul Cod vine în contextul în care Executivul pregăteşte majorări salariale pentru bugetari. Premierul e convins că toate sunt realizabile.

„Am văzut pe primele șapte luni excedent bugetar, investiţii mai mari, exporturi mai mari, încasări mai mari la buget, înseamnă că acum este momentul. Moment de relaxare fiscală este atunci când lucrurile merg bine”, a declarat premierul Victor Ponta.

Discuţia va fi o încercare şi pentru coaliţia de la guvernare. PSD, UNPR şi ALDE vor încerca să aibă un mandat comun, lucru care nu s-a întâmplat la ultimele discuţii. UNPR a susţinut pactul fiscal propus de liberali, dar PSD şi ALDE nu. Oricum, pachetul de taxe a părut să fie deja tranşat din discuţia de la Cotroceni care a precedat negocierile tehnice.

„Noi susţinem Codul Fiscal aşa cum el a fost deja votat, asta nu înseamnă că mâine nu vom analiza toate datele”, a declarat telefonic Cătălin Beciu, vicepreşedinte ALDE.

Liberalii au vrut ca negocierile tehnice să se concretizeze printr-un acord fiscal semnat de toate partidele. În acest document, Eugen Nicolăescu a făcut o completare de ultim moment. A trecut cu pixul că ţinta de deficit nu va depăşi 2%. Potrivit unor surse, acesta ar fi motivul pentru care ministrul de finanţe nu a mai semnat.

„Nu mergem cu un mandat, eu și Vasile Blaga, care să fie ceva de genul - asta propunem noi și dacă voi vreţi altceva, nu discutăm. Dacă va fi nevoie de încă o discuţie cu BNR-ul şi cu Consiliul Fiscal, nu că am să mă opun, ba o să încerc să o provoc”, a precizat Alina Gorghiu, copreședintele PNL.

Liderii UDMR susţin şi ei că puterea ar trebui să îşi asume că deficitul nu va sări de 2,2%.

Cel mai devreme, Codul Fiscal ar putea fi adoptat de Parlament în două săptămâni. Toate aceste discuţii şi dezbateri au apărut după ce preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea legii. Nu a spus însă ce anume îl nemulţumeşte, cu exactitate. Administraţia Prezidenţială a precizat doar că modificările pe care Puterea vroia să le aducă Codului Fiscal nu sunt sustenabile.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri