Codul Penal reaprinde disputa dintre Palate. Schimb de scrisori între președinte și premier

Data publicării:
ponta si basescu

Guvernul a prezentat o scrisoare pe care preşedintele Traian Băsescu i-a transmis-o, joi, premierului, în care solicită adoptarea unei ordonanţe de urgenţă privind noul Cod penal şi Codul de Procedură Penală.

În răspunsul transmis șefului statului, Victor Ponta aminteşte că ambele coduri au fost iniţiate de Guvernul Boc, informează Mediafax. 

Procuroii anticorupţie atrag atenţia că, de săptămâna viitoare, cei vinovaţi de abuz în serviciu şi alte fapte de corupţie sau infracţiuni economice vor primi pedepe înjumătăţite faţă de cele scrise în vechiul cod penal. Odată cu pedeapsa scade şi termenul de prescriere a faptelor astfel că cei condamnaţi ar putea să scape fără nicio zi de închisoare.

„12 cauze aflate pe rolul instanţelor sunt în situaţia de a fi închise în cursul anului 2014, iar 23 în cursul anului 2015, ca urmare a micşorării limitelor de pedeapsă reglementate de noul cod. În 64 de cauze aflate în curs de urmărire penală urmează să se împlinească termenul de prescripţie a răspunderii penale din acelaşi motiv”, se arată într-un comunicat al DNA.

Procurorii sunt nemulţumiţi şi pentru că de la 1 februarie sunt obligaţi să anunţe demnitarii bănuiţi de corupţie că sunt interceptaţi. Astfel, ei sunt puşi în gardă că sunt urmăriţi şi se vor abţine să facă declaraţii care i-ar putea incrimina. 

Premierul Victor Ponta spune însă că magistraţii au reclamat prea târziu aceste aspecte.

Codul Penal a fost adoptat în 2009 în această formă. Au trecut 5 ani de atunci. Asta nu-i treabă decât românească, sa constați cu o zi înainte, după 5 ani, că ceva nu e bine”, a declarat, joi, premierul.

Magistraţii îl contrazic însă pe Victor Ponta. Cer de luni bune o ordonanţă de urgenţă care să îndrepte legile.

Începând cu data de 15 octombrie 2013, în repetate rânduri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis Ministerului Justiţiei propuneri pentru modificarea şi completarea noului Cod penal şi a noului Cod de procedură penală, în scopul evitării disfuncţionalităţilor în activitatea instanţelor judecătoreşti la momentul intrării în vigoare a noilor coduri.

În raportul de evaluare a României la capitolul justiţie şi combaterea corupţiei, experţii europeni au atras atenţia Guvernului că trebuie să răspundă îngrijorărilor formulate de magistraţi.

Potrivit României Libere, premierul Victor Ponta declara în 2008, când era deputat în comisia juridică: 

„Sunt convins de un singur lucru. Trebuie facute inregistrari telefonice si ambientale fara a fi obligat, conform prevederilor anterioare,  sa-i aduci la cunostinta invinuitului acest lucru. Din pacate, multe din aberatiile ajunse pe masa Comisiei se datoreaza strict ignorantei crase. Ma feresc sa mai vin la aceste discutii deoarece mi se pare totusi anormal sa aud asemenea opinii din partea unor oameni care au mai mult de opt clase. Pe de alta parte, majoritatea celor din Comisie sunt oameni cu studii juridice”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri