Comisarul Jourova, despre numirea lui Kovesi: Autorităţile române trebuie să-şi pună această întrebare

Data actualizării: Data publicării:
Vera Jourova

Comisarul european pentru Justiţie, Vera Jourova, a declarat, vineri, la Bucureşti, că nu se va pronunţa asupra persoanei care ar trebui să fie desemnată procuror-şef european, dar a precizat că trebuie găsit „cel mai bun şef” şi că se pun mari speranţe în activitatea Parchetului european în domeniul combaterii corupţiei.

Tudorel Toader Vera Jourova
Ministrul Tudorel Toader și comisarul Vera Jourova

Întrebată de jurnalişti cum ar fi privit la nivelul UE faptul că România nu susţine candidatura Codruţei Kovesi şi dacă, personal, consideră că fosta şefă a DNA ar fi potrivită pentru poziţia de şef al Parchetului European, Jourova a spus că procedura este în curs şi nu se antepronunţă.

„Nu am discutat-o astăzi (candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru Parchetul European - n.r). Cred că autorităţile române trebuie să-şi pună această întrebare. Eu nu voi comenta asupra acestui lucru. Doamna Kovesi este unul dintre cei trei candidaţi propuşi de o comisie de experţi. Procedura este în desfăşurare şi ţine de Parlamentul European şi de statele membre să se ocupe de procedura transparentă... Trebuie să găsim cel mai bun şef pentru Parchetul European. Avem speranţe mari că acest parchet va consolida activitatea de urmărire a infracţiunilor împotriva intereselor UE, a corupţiei, deci va trebui să găsim cea mai potrivită persoană, dar cine va fi aceasta, veţi înţelege, că nu mă voi pronunţa”, a răspuns comisarul european, într-o conferinţă de presă comună cu ministru Justiţiei, Tudorel Toader, după Consiliul JAI.

Întrebat dacă îşi menţine poziţia de a nu o susţine pe Kovesi, Toader a răspuns: „Poziţia mea este cea pe care am exprimat-o, şi anume în preşedinţia României la Consiliul Uniunii şi vorbind de Consiliul JAI intră competenţa pentru înfiinţarea colegiului EPPO (Parchetul european - n.r.) şi pentru operaţionalizarea Parchetului european în noiembrie 2020. Numirea procurorului-şef al Parchetului European este într-o competenţă partajată între Parlament şi Consiliu, ori eu, noi suntem în numele Consiliului“.

Tot vineri, Josef Moser, ministrul austriac de Justiție, prezent la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), a anunțat că Austria va vota în favoarea Laurei Codruța Kovesi pentru șefia Parchetului european.

Potrivit unui document apărut recent în spaţiul public, Laura Codruţa Kovesi este prima pe o listă scurtă de trei procurori dintre care va fi selectat şeful Parchetului public european. 

„Cred că membrii Comisiei de selecţie nu cunosc abuzurile comise de către Laura Codruţa Kovesi în detrimentul cetăţenilor, în detrimentul statului de drept. În Franţa sau în Germania, un procuror nu ar putea să comită atâtea abuzuri, pentru că ar fi eliberat din sistemul judiciar. Chiar dacă în zilele de joi şi vineri vom avea un Consiliu informal JAI, la care vor participa majoritatea miniştrilor de justiţie din statele membre ale UE, mâine dimineaţă (marți - n.r.) voi trimite decizia CCR privind demiterea din funcţie, fiecărui ministru de justiţie”, a fost reacția ministrului Justiției, Tudorel Toader.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri