Comisia Europeană va reanaliza, la cererea lui Iohannis, valoarea despăgubirilor acordate fermierilor români

Data publicării:
Klaus-Iohannis
Klaus Iohannis, președintele României. Foto: Profimedia Images

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat în timpul reuniunii Consiliului European că instituția va reanaliza valoarea despăgubirilor acordate fermierilor români care au avut de suferit ca urmare a importurilor de cereale ieftine din Ucraina, spun surse oficiale.

În marja Consiliului European, președintele Klaus Iohannis a prezentat președintei Comisiei Europene situația dificilă în care se află fermierii români, care trebuie sprijiniți ca urmare a pierderilor suferite.

Klaus Iohannis a solicitat reanalizarea de catre Comisie a situației. Presedinta Ursula von der Leyen a anunțat în timpul reuniunii că CE va reanaliza și va reveni asupra cifrelor pentru România.

Despăgubirile care revin țării noastre au fost stabilite, inițial, la 10,05 milioane de euro, o sumă care a nemulțumit profund autoritățile române.

De altfel, înainte de reuniunea de la Burxelles, președintele Iohannis a criticat Comisia pentru suma aprobată.

„Ministerul Agriculturii livrează date Comisiei Europene. Comisia Europeană folosește o formulă de calcul fără să negocieze cu nimeni și acordă anumite ajutoare. Este posibil ca datele furnizate de minister să nu fi fost gândite profund. Dar nu le-am văzut și nu pot să comentez. Este, pe de altă parte, foarte ciudat ca în Comisia Europeană pe aceste spețe să nu se negocieze nimic, ci să se folosească formule. Aceste lucruri nu pot fi rezolvate - după părerea mea - contabilicește. Sunt chestiuni complicate, trebuie să ținem cont, de exemplu, sau cel puțin trebuia Comisia Europeană să țină cont de faptul că noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre piețele lumii. (...) Este regretabil că astfel de abordări ultrabirocratice pun sub semnul întrebării buna credință a Comisiei” a declarat președintele înaintea Consiliului European.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri