Modificarea Codurilor penale, luni. Legăturile făcute de opoziție cu dosarele lui Dragnea și Tăriceanu

Data actualizării: Data publicării:
steluta cataniciu si florin iordache

Membrii Comisiei speciale conduse de social-democratul Florin Iordache vor începe lunea viitoare să dezbată propunerile de modificare formulate de parlamentari la Codul penal și Codul de procedură penală. Sub pretextul transpunerii unei directive a Parlamentului European, aleșii PSD, ALDE și UDMR, dar și cei ai PNL au propus o serie de amendamente de natură să afecteze grav activitatea procurorilor și dreptul la informare. Începând cu secretizarea dosarelor și eliminarea arestului preventiv pentru cei implicați în dosare de corupție.

ACTUALIZARE 11.58. „Aceste propuneri sunt de o gravitate inimaginabilă. Dacă ar fi adoptate aceste propuneri, practic s-ar închide foarte multe dosare. Se dorește modificarea unor instituții fundamentele din procedura penală, cum ar fi administrarea probelor, măsurile preventive. Sunt chestiuni pe Codul penal, propuse de ALDE (...) se dorește modificarea infracțiunii de mărturie mincinoasă. Sunt chestiuni de o gravitate extremă”, a declarat deputatul USR Stelian Ion.

De precizat că președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat de mărturie mincinoasă în dosarul care se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Deputatul USR Ion a criticat și modul în care a fost convocată ședința Comisiei speciale. „Ceea ce s-a întâmplat astăzi a fost inimaginabil. Se stabilise la ședința trecută ca în zilele de joi și vineri să nu se lucreze ca o datorie față de acest moment solemn, suntem în doliu național. Cu toate acestea, ieri am fost anunțat de președintele Comisiei că vom avea astăzi ședință. Tot ieri, cu 24 de ore înainte, ne-a fost transmis un tabel cu noi amendamente la Codul penal și la Codul de procedură penală”, a declarat reprezentantul USR.

Senatorul USR Edward Dircă a arătat, la rândul său, două efecte ale modificărilor intenționate de PSD-ALDE-UDMR la Codurile penale.

„Două exemple concrete, ca să înțelegem ce înseamnă aceste modificări puse sub umbrela Directivei. Practic, datele informatice descoperite în calculatoare care privesc astăzi dosarul lui Liviu Dragnea nu mai pot fi folosite în acest dosar, Parchetul fiind obligat să le șteargă în totalitate ca și cum nu le-ar fi descoperit vreodată. Sau, o situație și mai gravă, recent am avut o crimă la metrou, acele înregistrări capturate cu camerele de supraveghere nu mai pot fi folosite în dosarul penal, pentru că ele au fost făcute fără mandat”, a explicat senatorul USR.

ACTUALIZARE 11.46. Totuși, în cursul zilei de joi a avut loc o scurtă ședință a Comisiei speciale, ședință pe care președintele Comisiei, Florin Iordache, a catalogat-o ca fiind „de informare”.

„Am stabilit un anumit calendar, cum vom lucra la această Directivă, respectiv începând de luni, când vor fi invitați toți reprezentanți instituțiilor interesate”, a declarat Iordache.

Concret, luni, la ora 9.00, Comisia specială va începe cu amendamentele depuse de senatori la legile Justiției (Statutul magistraților, Legea privind organizarea judiciară și Legea privind organizarea și funcționarea CSM), legi adoptate rapid de Camera Deputaților.

La finalizarea rapoartelor pentru Senat, vom începe dezbaterea pe Directivă”, a precizat Iordache.

Cu alte cuvinte, majoritatea PSD-ALDE-UDMR intenționează ca luni să definitiveze rapoartele pe cele trei legi ale Justiției, dar și să înceapă dezbaterile pe modificările Codurilor penale.

Întrebat de declarațiile reprezentanților USR, care au susținut că prin amendamentele formulate la Codurile penale se dorește „curățarea Parlamentului de dosare”, Iordache a răspuns: „Sunt opinii. Ați văzut că singurul grup parlamentar care vorbește fără argumente este acest grup parlamentar. Au posibilitatea să susțină amendamente și să le voteze”.

Social-democratul, fost ministru al Justiției pe vremea OUG 13, a dat asigurări că la modificarea Codurilor penale va fi „o dezbatere așa cum a fost și la legile Justiției”.

Iordache a refuzat însă să ofere detalii presei despre amendamentele depuse de PSD-ALDE-UDMR. „Nu intrăm pe detalii, nu mă apuc să detaliez acum. În momentul când vom face dezbaterile în Comisie, vom hotărî dacă se adoptă, nu se adoptă”, a spus deputatul PSD.

------

Ședința Comisiei speciale fusese anunțată pentru joi, ora 11, dar majoritatea la puterea a decis amânarea dezbaterilor până luni. Este posibil ca decizia de amânare să aibă legătură cu zilele de doliu național, în condițiile în care, pe 7 decembrie, Florin Iordache spunea că parlamentarii din Comisia specială nu vor lucra în zilele de doliu național, adică 14-16 decembrie.

Profitând de transpunerea Directivei UE 2016/343 a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție, parlamentarii puterii au formulat 62 de amendamente la Codul de procedură penală și cinci amendamente la Codul penal. Toate acestea pe lângă pozițiile deja formulate cu privire la abuzul în serviciu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri