Florin Iordache a început modificarea de urgență a codurilor penale. Raport favorabil în comisie

Data actualizării: Data publicării:
171123_iordache COMISIE_SPECIALA_JUSTITIE_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Codurile penale vor fi modificate de urgenţă în Parlament. Liderii PSD au luat această decizie după ce nu au reuşit să rezolve problema prin Guvern. Astăzi a avut loc prima şedinţă a Comisiei speciale conduse de Florin Iordache, în care s-au modificat texte importante ale legislatiei penale.

ACTUALIZARE. Comisia specială a dat raport favorabil modificărilor la Codul penal. Raportul a fost adoptat cu 12 voturi „pentru” şi 7 voturi „împotrivă”.

Raportul urmează să intre miercuri în dezbaterea plenului Senatului, a anunţat preşedintele Comisiei speciale, Florin Iordache. El a precizat că marţea viitoare comisia se va reuni din nou, astfel încât miercuri aceste modificări să fie adoptate în plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.


Ședința comisiei speciale va începe în jurul orei 15:30, asta după ce, ieri, birourile reunite ale celor două camere au stabilit prelungirea perioadei de lucru a comisiei Iordache cu 120 de zile.

PSD vrea să adopte prin Parlament acele modificări la codurile penale pe care nu a dorit Tudorel Toader, ministrul Justiției, să le facă prin ordonanță de urgență în Guvern.

Parlamentarii PSD și-au propus un ritm alert pentru a adopta toate aceste modificări.

Astăzi vor fi supuse la vot articolele declarate constituționale de către CCR, în urma sesizărilor formulate de președintele Klaus Iohannis și partidele de opoziție. Astfel, acestea să ajungă miercuri la Senat și săptămâna viitoare la Camera Deputaților, pentru votul decisiv.

Articolele declarate neconstituționale de către CCR vor fi eliminate din proiectul de modificare a codurilor penale.

Parlamentarii opoziției au anunțat deja că pregătesc o nouă sesizare la Curtea Constituţională pe baza articolelor pe care nu le-au contestat la finalul anului trecut.

Printre cele mai importante modificări se fac la legea nr. 286/2009:

  • articolul 75 alineatul (1), litera d), care va fi modificat astfel:

„d) acoperirea integrală a prejudiciului material cauzat prin infracţiune, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, dacă făptuitorul nu a mai beneficiat de această circumstanţă într-un interval de 5 ani anterior comiterii faptei. Circumstanţa atenuantă nu se aplică în cazul săvârşirii următoarelor infracţiuni, dacă au produs un prejudiciu material: tâlhărie, piraterie, furt calificat, fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice.”

  • articolul 100 va fi modificat astfel:

(1) Liberarea condiţionată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă:

a) cel condamnat a executat cel puţin jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin două treimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 15 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;

b) cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;

c) cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;

  • articolul 155 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale

Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe pentru fiecare faptă şi persoană prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului în cadrul procesului penal.

După fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripţie.

Prescripţia înlătură răspunderea penală oricâte întreruperi ar interveni, dacă termenul de prescripţie prevăzut în art. 154 este depăşit cu încă jumătate.

  • articolul 269, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(3) Favorizarea săvârşită de un membru de familie sau afin până la gradul II nu se pedepseşte.”

„(4) Nu constituie infracțiunea prevăzută la alin. (1) următoarele:

a) emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative;”

  • articolul 290, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(3) Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de 1 an de la data săvârşirii acesteia.”

  • articolul 308, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alin. (3) și (4), cu următorul cuprins:

„(3) Dacă infracțiunile prevăzute la art. 295 (delapidarea – n. red.) și art. 297 – 300 (abuzul în serviciu, neglijența în serviciu – n. red.) au produs un prejudiciu material, iar făptuitorul acoperă integral prejudiciul cauzat, în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, limitele prevăzute la alin. (2) se reduc la jumătate.

(4) Dispozițiile alin. (3) se aplică tuturor persoanelor care au comis împreună una dintre faptele prevăzute de alin. (1), indiferent dacă plata a fost efectuată doar de unul sau o parte dintre aceștia.”

Citește documentul cu modificările transmis de Florin Iordache pentru a fo adoptat astăzi în comisia specială.

Citește și Surse: Viorica Dăncilă, amenințată cu retragerea sprijinului politic de către PSD dacă refuză revocarea ministrului Justiției

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri