Comisia juridică a Senatului a aprobat reducerea cvorumului la referendumuri la 30%

Data publicării:
stampila vot referendum resized - mediafax

Propunerea legislativă privind reducerea cvorumului la referendumuri urmează să fie supusă votului plenului Senatului, urmând ca decizia finală să fie luată de Camera Deputaţilor.

La această inițiativă din cadrul Comisiei juridice, nu au existat dezbateri asupra textului de lege, iar parlamentarii opoziţiei nu au avut luări de cuvânt, arată Mediafax.

Mai mulţi parlamentari USL au depus la Senat un proiect legislativ de modificare a Legii referendumului, prin care propun scăderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%.

Deputatul PSD Florin Iordache a precizat că proiectul propune ca referendumul să fie validat dacă nu mai puţin de 25% din populaţia cu drept de vot se pronunţă, aceasta fiind cea de-a doua condiţie cumulativă.

Parlamentarul a arătat că propunerea se aplică tuturor tipurilor de referendum, inclusiv celui referitor la revizuirea Constituţiei.

Proiect susținut de Guvern

La jumătatea lunii trecute, premierul Victor Ponta a anunțat că Guvernul va emite un aviz pozitiv la proiectul legislativ depus de mai mulţi parlamentari ai USL privind scăderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%.

„Proiectul este făcut exact în baza deciziilor de anul trecut ale Curţii Constituţionale, şi anume un prag identic pentru toate tipurile de referendum, nu doar pentru demiterea preşedintelui sau pentru Constituţie (...) Se scade doar pragul pentru cei care eventual boicotau referendumul, pentru că boicotul nu este o exprimare a voinţei electorale. Eşti pentru, contra sau să nu împiedici adoptarea unor decizii importante”, a spus Victor Ponta în şedinţa de guvern de la acea dată.

Judecătorii CCR au decis, anul trecut, în 21 august, să invalideze referendumulul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, din 29 iulie.

Judecătorii CCR au decis să invalideze referendumul, întrucât nu s-a îndeplinit condiția cvorumului. Șase judecători au votat pentru această decizie, trei s-au împotrivit.

„Curtea Constituțională constată că la referendum nu au participat cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, pentru ca referendumul să fie valabil în conformitate cu prevederile art.5 alin.(2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului”, se arăta în hotărârea CCR.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri