Sari la conținut

Dragnea, criticat din interior: Există o singură voce, restul imită și aprobă

Conducerea PSD este criticată din nou, din interior. Fostul ministru Constantin Niţă, fost vicepreşedinte social-democrat, scrie pe blogul său că partidul trece printr-o criză majoră, în special din cauza managementului politic promovat de actuala conducere. Constantin Niţă cere organizarea unui congres extraordinar care să modifice statutul PSD. 

constantin nita la digi

Social-democratul Constantin Niţă afirmă că există o singură „voce” răspunzătoare pentru toate deciziile majore, în timp ce restul „imită şi aprobă”, iar cine nu se supune este „eliminat din joc”. Niţă susţine că grupul de laudă al celor 10-15 din jurul conducerii face mai mult rău decât bine partidului.

„Există un joc pentru copii numit «Simon says», în traducere «Simon spune/decide/porunceşte…» care seamănă foarte mult cu ceea ce se întâmplă în PSD în momentul actual. Există o singură «voce» răspunzătoare pentru toate deciziile majore. Restul imită şi aprobă. Cine nu se supune este eliminat din «joc»”, îşi începe postarea Constantin Niţă.

El susţine că l-au sunat „mulţi membri PSD, dar şi simpatizanţi” care îl întreabă ce va face partidul, „din punct de vedere politic, în următoarea perioadă”.

„Dincolo de criza de imagine prin care trece guvernul şi care se poate diminua prin măsuri eficiente, PSD se confruntă şi cu o criză majoră în interiorul partidului. Cum s-a ajuns aici? Este rezultatul managementului politic promovat de actuala conducere, stil care se bazează pe decizii în grup restrâns. De aici şi inabilitatea de a reacţiona corespunzător la situaţii de criză. Când nu te consulţi cu toţi preşedinţii de organizaţii din judeţ, când forurile de conducere devin arbitrare, când biroul permanent se întruneşte… ocazional etc., este normal să nu mai ai capacitatea de reacţie. Pierzi contactul cu realitatea. Mai mult, în acest fel reuşeşti să transformi un partid de talia PSD într-un colos cu picioarele de lut. Îi iei toată puterea”, a completat social-democratul.

Social-democratul propune „implicarea foştilor membri ai Guvernului Ponta în dezbaterile din cadrul partidului”, întrucât „realizările Guvernului Ponta au contribuit considerabil la câştigarea alegerilor locale şi parlamentare. Azi prea puţini lideri din acea perioadă mai sunt promovaţi public. Şi cel mai puţin Ponta!”, a completat social-democratul.

„Sunt membru PSD de peste 20 de ani şi am destulă experienţă pentru a realiza că partidul nu este pe drumul cel bun. Ultimul lucru de dorit este să urmeze soarta PNL şi PDL care s-au autodistrus lăsându-se controlate de tipul conducătorului unic. Modelul acesta nu este benefic pentru niciun partid. Dăunează grav pluralismului politic şi democraţiei. Ideea de unitate nu cred că a apărut întâmplător la oamenii din stradă (indiferent de păreri). Doar uniţi, de la cel mai mic grup, până la întreagă României, putem merge mai departe”, conchide Constantin Niţă.

Social-democratul a fost vicepreşedinte PSD, preşedintele organizaţiei din Braşov, deputat şi ministru al Energiei în Guvernul Ponta. 

În iunie 2016, Constantin Niţă a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză că, atunci când era ministru al Energiei, a primit de la un om de afaceri 30.000 de euro şi peste 300.000 de lei ca să intervină la primarul unui municipiu pentru atribuirea unui contract.

La alegerile parlamentare din decembrie 2016, el nu s-a mai aflat pe listele PSD.