Conflict la distanță între USR și PNL. Barna: Întrebarea pe care și-o pun toți românii este dacă e sau nu blat între PSD și PNL

Data actualizării: Data publicării:
ludovic orban discuta cu dan barna
Ludovic Orban și Dan Barna. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Au loc acuzații la distanță între USR și PNL pe seama informațiilor că liberalii ar fi făcut o înțelegere cu PSD pentru ca alegerile locale să se desfășoare într-un singur tur, lucru care ar avantaja partidele mari. În timp ce președintele PNL Ludovic Orban le cataloghează ca fiind „propagandistice”, președintele USR Dan Barna afirmă că „în momentul de față, întrebarea pe care și-o pun toți românii este dacă e sau nu blat între PSD și PNL”.

Dan Barna a fost întrebat joi, la consultările de la Palatul Cotroceni privind desemnarea unui nou premier, cum se raportează USR la PNL, în contextul în care partidul său acuză PNL că are o înțelegere cu PSD - ca moțiunea de cenzură să treacă și să evite alegerea primarilor în două tururi - dar, pe de altă parte, le cere celor liberalilor să stabilească candidați comuni cu USR-PLUS la alegerile locale.

„Vreau să fac o distincție importantă: negocierile, înțelegerile politice între partide sunt legitime, oriunde pe glob. Însă, când aceste negocieri sunt împotriva intereselor cetățenilor, sunt înțelegeri pur politicianiste, atunci vorbim de blat. În momentul de față, întrebarea pe care și-o pun toți românii este dacă e sau nu blat între PSD și PNL”, a răspuns liderul USR.

„În momentul de față, PNL va trebui să dea dovadă în perioada următoare că această dezvoltare de scenarii pe care o experimentăm cu toții nu e partea unui blat, ci este partea unui context politic actual și a forței pe care PSD o are, nemeritat, în Parlament. Din această perspectivă, ne așteptăm ca, în situația în care rămânem cu primari într-un singur tur, să vedem că acolo unde sunt necesare colaborări locale pentru a scăpa de PSD, PNL este deschis la aceste colaborări. Ar fi cel mai clar mesaj că nu suntem în secvența unui blat și suntem pru și simmplu în secvența în care încercăm să scăpăm România de PSD, iar partea de modernizare să fie prezentă în cât mai multe administrații dn România”, a completat Barna.

Ludovic Orban: Noi suntem într-un război total cu PSD

Declarațiile acestea au fost făcute după ce, tot la Palatul Cotroceni, Ludovic Orban a fost întrebat cu privire la această eventuală înțelegere PNL-PSD. El spus că acuzațiile USR au un „caracter propagandistic” și sunt „într-o totală contradicţie cu realitatea”.

„E o contradicţie în atitudinile publice. Pe de o parte ne acuză că am refăcut USL, pe de altă parte vor să colaboreze cu noi în perspectiva alegerilor locale. Eu sunt un om foarte serios. Obiectivul alegerilor anticipate, de exemplu, este prevăzut în acordul nostru. Colaborăm, în condiţiile pe care le-am stabilit. Iar în privinţa acestor aserţiuni, care sunt cu caracter propagandistic, ele sunt într-o totală contradicţie cu realitatea. (...) Noi suntem într-un război total cu PSD, iar PSD este partidul care este vinovat pentru foarte multe din relele care s-au întâmplat în societatea românească în ultimii 30 de ani”, a spus Orban, citat de Mediafax.

În ceea ce privește o posibilă alianță cu USR pentru alegerilor locale într-un singur tur, Ludovic Orban a precizat că organizațiile din teritoriu sunt libere să decidă strategia la alegeri: „În alegerile locale trebuie să ţii cont de situaţia locală, din fiecare localitate. Aici o să existe o libertate din partea organizaţiilor noastre în discuţiile pe care le au cu partenerii care au fost alături de noi, privitor la strategia pentru locale.”

Președintele USR, Dan Barna, a declarat la dezbaterea moțiunii de cenzură care a demis Guvernul Orban că „toată România se întreabă azi dacă nu cumva asistăm la un nou blat PSD – PNL, dacă nu cumva rulează episodul USL 2”. „Nu vom tolera în vreun fel înțelegeri pe sub masă. Am pus în acordul politic cu PNL câteva condiții care țin de democrație, iar votul la locale în două tururi e una dintre ele”, a spus Barna.

Redaactor: G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri