Sari la conținut

Conflictul ANAF-Intact. Premierul Dacian Cioloş face precizări pe Facebook

„Mesajul pe care am dorit să-l transmit astăzi în Senat are trei puncte principale.

1) Am salutat, susținut și susțin în continuare fondul intervenției ANAF, atât în acest caz despre care discutăm, cât și în general, când intervenția este justificată pe deplin de aplicarea legii și nu se lasă intimidată de presiuni de orice fel în a-și face treaba. Am comunicat direct fiscului sprijinul meu integral pentru tot ceea ce face ca să aplice legea.

2) Regret MODUL în care a acționat ANAF în acest caz și în altele, prin descindere în forță care poate fi interpretată ca intimidare. Nu sunt de acord cu acest mod de acțiune nici în acest caz, nici în general, față de firme sau simpli cetățeni contribuabili. Le-am solicitat să aplice legea fără a utiliza astfel de practici, care riscă să discrediteze imaginea de instituție în slujba cetățeanului. Acest gen de comportament ar trebui să se schimbe. ANAF poate fi eficientă și respectată și fără să creeze panică sau teamă, arătând respect și fermitate față de cei pe care îi controlează.

3) Abordarea ANAF trebuie să fie orientată pe aplicarea legii care să nu lase impresia intenției de a întrerupe activitatea entităților respective ci de a recupera bunurile sau resursele care aparțin sau sunt datorate statului. Scopul, în aplicarea legii, nu este de a închide firma, ci de a rezolva problema legală (care, în acest caz, este recuperarea imobilului)” se arată în comunicatul premierului Dacian Cioloș pe pagina sa oficială Facebook.”

Ulterior, oamenii care au apreciat pagina premierului au început să comenteze în legătură cu acest subiect, iar premierul le-a răspuns personal unora dintre ei.

Mesajul pe care am dorit să-l transmit astăzi în Senat are trei puncte principale.1) Am salutat, susținut și susțin în...

Posted by Dacian Cioloş on Wednesday, February 17, 2016

Câteva dintre răspunsurile premierului Dacian Cioloș, la comentariile românilor:

Incerc să găsesc echilibrul si bunul simț, indiferent de presiune dintr-o parte sau alta. Unii interpreteaza cautarea echilibrului ca o ezitare sau o slăbiciune.”

Inainte de a o spune public le-am spus-o si lor. Presedintele ANAF a recunoscut azi ca poate nu a fost modul cel mai bun de intervenție. Nu aș fi spus-o public fara sa le-o spun lor, pentru ca le respect cu adevărat munca făcută in interesul cetățeanului.”

Nu am condamnat ANAF, dimpotriva. Au actionat remarcabil pe fond, respectand legea. Am condamnat forma, modul de actiune, care a lasat impresia dorintei de a intimida.”

Pe fond ANAF a acționat foarte bine. Dar risca sa se discrediteze ca institutie daca lasa impresia dorintei de a intimida pe cei controlati. DOAR forma am regretat-o, nu fondul, pe care il apreciez si susțin.”

Nu am facut niciun compromis. Am aparat legea in fata celor care au vrut doar spectacol si am incercat sa am un punct de vedere echilibrat, sustinant faptul ca ANAF a aplicat legea dar regretand ca a fost si o tendinta de intimidare care din pacate a fist speculata apoi de cei de la Antene. Acesta a fost sensul a ceea ce am spus. Caut sa nu pierd energia reformista transmisa de cei care vor o Românie mai onestă, mai curată, mai tolerantă cu semenii.”