Conflictul de interese, desființat pentru funcționarii publici

Data actualizării: Data publicării:
deputati parlament

Camera Deputaţilor a adoptat, marți, proiectul de lege de modificare a Codului penal în sensul desființării noțiunii de conflict de interese pentru funcționarii publici, aceasta fiind înlocuită cu sintagma „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”. Camera Deputaților este Cameră decizională pe acest proiect, așa că, în lipsa depunerii unei sesizări la Curtea Constituțională, actul normativ va merge la Președinție, spre promulgare.

deputati parlament

Proiectul de lege care modifică articolele 301 și 308 din Codul penal a fost adoptat cu 187 de voturi „pentru”, 71 de voturi „împotrivă” şi 6 abţineri. În favoarea proiectului au votat 132 de deputați PSD, 13 deputați UDMR, 14 deputați ALDE, 15 deputați PMP și 11 deputați ai minorităților naționale, precum și doi deputați PNL (Sorin Ioan Bumb și Corneliu Olar). Toți deputații USR prezenți (24 la număr) au votat „împotrivă”, la fel 45 de deputați PNL.

Inițiatorii proiectului sunt cinci parlamentari PSD, UDMR, ALDE și ai minorităților naționale.

Conform modificării adoptate, art. 301 din Codul penal nu se va mai numi „Conflictul de interese”, ci „Folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”. Fapta va fi definită astfel: „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o perioadă de 3 ani”.

În forma actuală a Codului penal, conflictul de interese este definit ca fiind „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Dacă parlamentarii nu sesizează Curtea Constituțională pe proiect, acesta va merge la președintele Klaus Iohannis. Șeful statului are trei variante: sesizarea CCR, cererea de reexaminare sau promulgarea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri