Video Confruntare Bode-Drulă la moțiunea simplă: „Niște analfabeți funcționali încearcă să mă denigreze”/ „Luciane, te agăți de putere”

Data actualizării: Data publicării:
bode drula
Lucian Bode, ministrul de interne împotriva căruia USR și Forța Dreptei au depus moțiune simplă și președintele USR, Cătălin Drulă, s-au atacat reciproc la dezbaterea din Camera Deputaților. Sursa foto colaj: captură video și USR

Parlamentarii dezbat moțiunea prin care opoziția cere demisia ministrului de interne Lucian Bode. USR și Forța Dreptei îi cer să plece după acuzațiile de plagiat la adresa sa, dar și după eșecul Schengen. Dezbaterea în Parlament s-a încins repede pe fondul reproșurilor aduse ministrului, iar atacurile la persoană nu au lipsit.

Lucian Bode, ministrul afacerilor interne: „Este evident pentru toată lumea că aveți idei puține și fixe, deci nu pot să mă declar surprins de ideea voastră de a mai depune încă o moțiune. Recunosc că mă surprinde însă anduranța pe care o aveți la penibil și ipocrizie. 

Ați compus 3 pagini în care ați reușit să menționați MAI o singură dată, și atunci greșit, dar pe Emilia Șercan și USR de 12 ori. Foarte interesant, o premieră pentru tribuna Parlamentului. 

Pentru că, din păcate, acesta este motivul adunării noastre de azi: să asistăm la abuzarea unui mecanism constituțional în scop electoral, și astfel să se mai audă de cele două formațiuni de dezertori.

Țin să subliniez câteva aspecte. Până la dezertarea USR de la guvernare, nu a interesat pe nimeni teza mea de doctorat. Tot până la dezertarea USR de la guvernare, cheltuiau banii să își laude cei câțiva primari. Acum, cheltuie milioane de lei pe injurii, instigare la ură și acuzații fără temei.

Țin să remarc oamenii de calitate din USR cu care am lucrat în campania din 2020 și cu care am fost la guvernare în 2021. Asta se întâmplă când vă lăsați conduși de un pui de securist, înconjurat de o gașcă de bezmetici. Pentru că așa arată conducerea USR astăzi, iar strategia lor până acum a avut un singur efect: au dus în jos USR, la 6-8%.

(...)

După 20 de ani de  activitate care a vizat în mod direct sistemul energetic național - inclusiv la cel mai înalt nivel ca fost ministru responsabil de acest portofoliu, după o carieră profesională în care am urcat fiecare treaptă și după o implicare susținută în acest domeniu, aveam toată legitimitatea de a susține o teză de doctorat cu titlul «Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul Secolului XXI. România în context european actual».

Astăzi, însă, niște analfabeți funcțional încearcă să mă denigreze, mă răstignesc în piața publică cu privire la parcursul meu academic și profesional. Unii care nu știu să întocmească un CV, care au absolvit o facultate în 2 ani sau care se bâlbâie când au de dat explicații despre cum și-au dobândit diplomele de studii.

Ați arătat tuturor, în schimb, cum se face adevăratul kompromat.

Vă întreb pe voi, cei de la USR: cum este posibil ca în 2018 UBB să certifice calitatea tezei și să propună susținerea publică, apoi în 2019 CNATDCU să valideze pe deplin teza, iar în 2022, aceeași UBB, prin Comisia de Etică, să recomande îndreptarea unor erori de citare printr-o erată, ca mai apoi în 2023, la presiunea politică a USR și a Emiliei Șercan, să-și îngroape absolut toate evaluările anterioare și să spună că teza e profund viciată, încălcând flagrant legea și călcându-și în picioare propriile evaluări? Ce s-a schimbat între timp și, mai ales, când a avut UBB dreptate? Teza mea arăta la fel și în 2018 și în ianuarie 2023.

Ceea ce au făcut câțiva mușterii USR de la UBB în frunte cu Dacian Dragoș - Președintele Comisiei de Etică a UBB și, atenție, beneficiarul susținerii USR pentru ocuparea unor funcții în cadrul sistemului de Justiție - în perspectiva adoptării ultimei hotărâri a Comisiei de Etică din 2023, nu are nicio legătură cu realitatea sau cu respectarea legii, ci arată că a fost folosit drept pion într-o amplă campanie a USR de denigrare a mea. Vorbim de același Dacian Dragoș care a recunoscut public că au fost presiuni pentru «arderi pe rug în piața publică», pentru a fi «parțiali și subiectivi», «pentru a da un verdict de plagiat fără niciun fel de judecată», pentru că judecata și verdictul se dau pe Facebook la USR și asociații lor.

Vă plângeți de activitatea CNA, care a sancționat lipsa de imparțialitate și vocabularul folosit de unii «jurnaliști» care 3 luni de zile, zi de zi, n-au avut alt subiect decât pe mine. Vorbim de o altă instituție pe care o lăudați oricând vă convine, dar o atacați furibund când vă sancționează propriii sateliți pentru derapaje, cu un vot de 7 la 1 (inclusiv membrul propus de USR a votat pentru sancționarea cu somație a postului). Asta știați? Vă întreb din nou: nu cumva asta e adevăratul kompromat pe care îl tot trâmbițați?

Totul este un atac politic concertat”.

Președintele USR, deputatul Cătălin Drulă: „Doctorul Bode vorbea mai devreme de securism. Omul care își amenință colegii de partid cu dosare de la Doi și un sfert. Omul care, dacă aude «pădure», sare în mijlocul nopții cu mâna la chipiu. Omul care și-a făcut un doctorat fake cu conducătorul Academiei SRI.

Rușine. Așa am fi vrut să-i spunem: Moțiunea Rușinii. Pentru că știți foarte bine cu toții că este o rușine să-l avem pe Lucian Bode ministru de Interne. Și este rușinos și pentru PNL, și pentru PSD să trebuiască să îl apărați la votul de astăzi.

Avem astăzi pe masă o nouă moțiune împotriva lui Bode, depusă de USR și Forța Dreptei după cea din octombrie. Atunci vă avertizam că vom rata Schengen-ul pe mâna lui Lucian Bode și că este un act de patriotism să votați acea moțiune și să îl demitem. Nu v-ați găsit patriotismul și între timp am ratat Schengen-ul, Lucian Bode a fost demonstrat plagiator, iar Mănăstire, stimați peneliști, vă amenință cu dosare de la Doi și un sfert.

Spunea președintele vostru, al PSD și al PNL, președintele Iohannis, spunea că hoții în România s-au cocoțat la vârful statului. Așa este, așa este și el, Iohannis, patronează acest sistem. Mai spunea același președinte că în politică și dacă există o suspiciune de plagiat, trebuie să te retragi, să faci un pas în spate.

(...)

O caracatiță întreagă a cuprins acest minister și aș vrea să vă întreb, doamnelor din PNL, doamnelor din PSD, despre faptul că mâna dreaptă a domnului Bode, care amenință cu dosare de la Doi și un sfert, este un agresor de femei dovedit cu ordin de restricție aveți ceva de spus? O să vă tremure mâna când votați moțiunea, când votați împotriva moțiunii ca să îl mențineți în funcție? Și aș vrea să vă mai citez -e ziua citatelor - chiar din domnul Bode. Domnul Bode spunea „Plagiatul e un furt”. Păi dacă e așa, atunci la vârful Ministerului de Interne avem astăzi un hoț.

Lucian, ești disperat. Te agăți de putere. Faci rău PNL - și asta e problema lor -, dar faci rău României și asta e problema mea și a noastră. Faci rău unei țări pentru care luptăm și pe care o iubim.

Nu mă aștept astăzi să votați moțiunea. Poate domnul Simonis repetă ce a făcut la ultima moțiune împotriva domnului Bode, un act lăudabil. A fost singurul care a avut curajul să voteze împotriva lui Lucian Bode. Poate mai mulți îi urmați exemplul ca să vă puteți uita în oglindă. Dar mă îndoiesc. Pentru că comportamentul vostru de la PNL în acest moment, deși știu că vă e rușine, comportamentul vostru de la PSD este unul de gașcă, două găști de dăunători.

Nu mă astept azi sa votați moțiunea. La ultima moțiune Alfred Simonis a votat împotriva, poate aveți coloană vertebrală”.

Alfred Simonis, liderul deputaților PSD: „Sunt foarte puține de spus despre această moțiune. Textul este mediocru. Vă reamintesc că ați ieșit de la guvernare strict pentru faptul ca un ministru al dumneavoastră, de altfel foarte puțin performant, Stelian Ion, a fost demis din funcția de ministru al Justiției. De ce ceea ce vă supără pe dvs. ne îndemnați pe noi să facem acum? Ca principiu.

Vorbind de textul moțiunii, e adevărat ceea ce a constatat domnul ministru Bode, anume că aproape deloc nu faceți referire la mandatul său de ministru. Asta înseamnă că nu aveți nimic a-i reproșa domnului Bode în ceea ce privește mandatul de ministru, pentru că altfel ați fi spus acolo și ce va deranjează din activitatea domniei sale.

Ați făcut referire la acuzațiile de plagiat, și bineînțeles, că într-o țară democratică, verdictele nu le dau politicienii, și e normal să fie așa.

Nu v-am văzut foarte supărați când erați colegi de coaliție de guvernare. Poate de aceea vă spuneți Lucian și Cătălin, este la modă. Am văzut ca mai nou sunteți toți doctori și știți să evaluați lucrările. Cred că cel mai bine ar fi să așteptăm deciziile instanței și specialiștii să ne spună.

Dacă tot vă place teoria că orice acuzație trebuie să fie urmată de o demisie, nu pot să nu îmi amintesc nume celebre din USR acuzate de diferite fapte. Poate ar trebui să începeți dvs cu exemplul, să îi faceți să demisioneze - Clotilde Armand, acuzată de o instituție a statului român care spune că a furat bani, că vorbim de Allen Coliban, care și el a transferat un milion de euro din conturile primăriei într-un ONG al domniei sale, că vorbim de domnul Barna… sau de alți colegi.

De doamna Mihăilă, cu adevărat un ministru atât de important al USR, care a cumpărat vaccinuri de un miliard de euro pe care le-am aruncat la gunoi. Că vorbim de câțiva colegi incompatibili ai dvs în urma unor decizii ale ANI.

Nu v-am văzut să îi acuzați. Ba mai mult, de câte ori cineva acuză, instituții ale statului, nu părerile unor politicieni, cei de la USR aveau dreptul să beneficieze de prezumția de nevinovăție. Când e cineva de la PNL sau PSD nu există acest drept.

Lista politică e lungă, nu știu cât de lungă pentru dvs, dar pentru ceilalți sigur e mai lungă. E regretabil că o generație de oameni politici care au reușit să convingă la un modment dat electoratul și a intrat în Parlament, alege să facă politică în acest fel. Vă invit să vedeți dezbaterile parlamentare din anii 90. Fără mizerii, cu acuzații dovedite. Întreaga dezbatere publică nu era ocupată de astfel de șopârle aruncate în spațiul public. E adevărat că în acea vreme nu se băgau atâția bani în campanii de denigrare”.

Florin Roman: Rectorul de la UBB Cluj a dus o universitate de prestigiu în zona jocurilor politice

Florin Roman, deputat PNL: „Eu regret că domnul rector de la Cluj a dus o universitate de prestigiu în această zonă a jocurilor politice. UBB nu merită mânjită de oameni care fac politica USR.

Ați premeditat și ați scris în laboratoarele USR un capitol intitulat plagiatul-justiție socială. Ați premeditat, pentru că, la instalarea guvernului Cioloș, colegul dvs. a cerut instalarea imediată a profesorului Mircea Dumitru la CNATDCU. De de? Pe cine a cerut? Pe un domn despre care timp de 10 ani s-a spus că este colaborator al Securității. Mare monument de moralitate…a negat. Până o-a venit decizia oficială. De ce l-a pus Cioloș acolo? Pentru a da verdicte”.

Lucian Bode, ministrul afacerilor interne: „Mă așteptam ca azi sa vorbim despre lucruri serioase.

USR fie nu știe ce a semnat, fie nu au scris-o ei. Într-o moțiune ar trebui să vorbești despre chestiuni de politică internă. Vorbiți cu totul altceva decât ce ați scris în moțiune. Drulă ține morțiș sa ne spună cum e cu demnitatea. El, singurul membru al guvernului căruia i-a crescut averea de cinci ori în timpul mandatului de ministru. Mai ușor cu chipiul pe scări.

În ceea ce îi privește pe fugarii din PNL care vorbesc despre hoție, văd paiul din ochiul altora, dar nu și bârna din ochiul lor. Nu e frumos domnule Antonel Tănase să vorbiți despre hoție”.

Deputaţii de la USR şi Forţa Dreptei au depus la Camera Deputaţilor moţiunea simplă împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode, intitulată „România merită mai mult decât hoţi în funcţii publice”. Semnatarii susţin că scopul acestei moţiuni simple este acela de a atrage atenţia asupra „întârzierii nepermise într-o funcţie guvernamentală a unui om care nu o merită”, aşa cum „nu-şi merită titlul academic” sau respectul oamenilor care au muncit cinstit în România.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...