Congres cu scântei la PNL. Liberalii îşi votează statutul şi noua conducere

Data publicării:
22022013 20congres-50958

Votarea noului Statut are loc vineri, iar sâmbătă este programată alegerea conducerii.

La lucrările Congresului este prezent vineri de la ora 13:30 şi premierul Victor Ponta, copreşedintele Uniunii Social Liberale.

La Congres se decide şi care este poziţia pe care o va deţine proaspătul membru al formaţiunii, Klaus Iohannis, candidat pentru postul de prim-vicepreşedinte. Primarul Sibiului a declarat că se află în cursa pentru această poziţie al PNL pe lista susţinută de liderul PNL Crin Antonescu.

Joi seară, conducerea PNL s-a reunit în Delegaţia Permanentă şi a adoptat proiectul de Statut care va fi propus Congresului. Propunerea pentru noul Statut prevede înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte, creşterea numărului de vicepreşedinţi până la 31 şi alegerea pe listă inclusiv a secretarului general.

Liberalii vor avea trei organisme de conducere

Proiectul prevede existenţa a trei organisme de conducere, în conformitate cu cerinţele Legii partidelor politice. Este vorba de Congres, Delegaţia Permanentă - care conţine Biroul Politic Naţional şi grupurile parlamentare în principiu, precum şi unii aleşi locali ai partidului -, şi un Birou Politic Naţional format din unii membri de drept precum preşedinţi ai filialelor teritoriale, preşedinţi ai Consiliilor Judeţene, primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, preşedinţii unor organizaţii speciale ale partidului - de tineret, de studenţi, de femei -, precum şi un număr de membri aleşi de Congres - preşedintele partidului, prim-vicepreşedintele, secretarul general şi 31 de vicepreşedinţi.

Pe aceeaşi temă:

Tensiuni în PNL. Crin Antonescu, nervos, i-a făcut „nesimţiţi” pe jurnalişti

Crin Antonescu: Știu cât m-a costat personal în imagine alianța cu PSD

În Delegaţia Permanentă au fost respinse amendamentele la Statut susţinute de Călin Popescu Tăriceanu, Andrei Chiliman şi Ludovic Orban, care prevedeau alegerea uninominală a membrilor Biroului Permanent Central şi desemnarea candidatului PNL la funcţia de preşedinte al României prin votul tuturor liberalilor.

Primarul liberal al Sectorului 1Andrei Chilimana declarat joi că este foarte dezamăgit de noul Statut adoptat de Delegaţia Permanentă şi că, în consecinţă, nu va participa la Congres.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, pe de altă parte, se declară îngrijorat şi decepţionat de atitudinea din partid.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri