Congresul PSD. Rezultate anunțate într-o sală aproape goală: Viorica Dăncilă devine nr. 2 în partid

Data actualizării: Data publicării:
dragnea 180310_PSD_CONGRES_FINAL_11_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Zi emblematică pentru partidul de la putere. Social democraţii şi-au ales eşalonul doi de lideri, iar Liviu Dragnea şi-a reconfirmat puterea la PSD. Premierul Viorica Dăncilă, susţinută de Liviu Dragnea, a devenit numărul doi în partid. Preşedintele PSD a ţinut un discurs de 80 de minute în care a lansat promisiuni de prosperitate şi nu a uitat să spună că ţine neapărat la trei lucruri importante: să schimbe legile de la justiţie şi servicii secrete şi să apară una nouă, care să-i pedepsească pe şefii de instituţii care vorbesc de rău România în interviuri date presei din străinătate. Acesta este, de altfel, unul dintre reproşurile pe care i le-a adus ministrul justiţiei procurorului-şef anticorupţie, pe care vrea să îl schimbe din funcţie.

dragnea 180310_PSD_CONGRES_35_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și ”Culisele ascensiunii lui Dragnea. Resturile putrezite ale unei operațiuni eșuate”

Noi legi ale justiţiei şi noi coduri penale, adoptate după un calendar strict şi în vigoare cât mai curând, plus o nouă lege de apărare a suveranităţii care să-i pedepsească inclusiv pe şefii de instituţii care-şi vorbesc de rău ţara în străinătate. Sunt câteva dintre ideile cuprinse într-un lung discurs al liderului PSD. Timp de peste o oră şi jumătate, Liviu Dragnea a vorbit despre viitorul partidului şi al ţării şi a propus un proiect care cuprinde domenii extrem de variate, de la infrastructură şi agricultură, până la educaţie, sănătate şi parteneriate strategice. PSD s-a reunit sâmbătă în Congres extraordinar, convocat în urmă cu mai puţin de o lună. Deşi membrii Biroului Permanent Naţional al partidului mai aveau mandat încă un an şi jumătate, s-a decis organizarea de alegeri pentru funcţiile de preşedinte executiv, secretar general şi vicepreşedinţi, însă nu şi pentru preşedintele partidului. Votul a fost lipsit complet de surprize, chiar dacă unele nemulțumiri au existat.

Citește și: Congresul PSD în imagini. Cronica unui eveniment cu final previzibil

Au fost şapte ore tensionate în care social democraţii şi-au ales noul preşedinte executiv, secretarul general şi vicepreşedinţii. Întâlnirea de la Sala Palatului a adus nemulţumirea multor PSD-işti cu vechime. Ecaterina Andronescu şi Nicolae Bănicioiu, foşti vicepreşedinţi, l-au acuzat pe Liviu Dragnea că nu îi lasă să vorbească în faţa colegilor şi au plecat într-o pauză. Foarte supăraţi, au lansat şi alte acuze din postura de candidaţi fără şanse la poziţia numărul doi din partid.

Ecaterina Andronescu şi Nicolae Bănicoiu şi-ar fi dorit funcţia de preşedinte executiv al partidului, pe care a câştigat-o Viorica Dăncilă. 

O altă nemulţumire a fost stârnită de modul de alegere al vicepreşedinţilor din partid: câte un bărbat şi o femeie din fiecare regiune. Deputatul care spunea că dacă ar avea o mitralieră ar face ordine printre protestatarii anti-PSD a fost unul dintre cei supăraţi că nu mai are acces la acea funcţie. „Eu vreau să candidez, de amorul artei, sa nu spuna cineva ca sunt laș”, a spus Cătălin Rădulescu.

Astfel, cu ocazia Congresului, Liviu Dragnea poate să stea liniștit: şi-a consolidat şi puterea în partid.

ACTUALIZARE 18:45 Claudiu Manda a anunțat rezultatul votului. Nu e nicio surpriză, cei 16 vicepreședinți din regiuni, câte un bărbat și o femeie, sunt cei care trebuiau să iasă, iar nr. 2 în partid devine premierul Viorica Dăncilă, care a fost aleasă președinte executiv. Marian Neacşu a fost ales secretar general. Votul a fost lipsit de emoţii, având în vedere că în mai toate regiunile au candidat doar doi social-democraţi, câte funcţii şi sunt. Au fost însă mai multe numulţumiri, iar contracandidaţii Vioricăi Dăncilă s-au retras. Este vorba despre Ecaterina Andronescu şi Nicolae Bănicioiu. 

Citiți și:  Dăncilă, replică pentru Andronescu și Bănicioiu

Rezultatele alegerilor din Congresul extraordinar al PSD de sâmbătă au fost anunţate în sala aproape goală, scrie News.ro. Anunţul rezultatelor votului a fost făcut în sala aproape goală, delegaţii grăbindu-se să plece spre case, unii având de mers multe ore cu autocarele.

Pentru funcţiile de vicepreşedinţi pe Regiunea Bucureşti -Ilfov au fost aleşi primarul Capitalei, Gabriela Firea, şi primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă.

 

* Regiunea Nord-Est (Bacău, Botoşani, Vaslui, Iaşi, Neamţ, Suceava): Doina Fedorovici (PSD Botoşani) şi Gabriel Vlase (PSD Bacău)

* Regiunea Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea, Tulcea): Mirela Furtună (PSD Tulcea) şi Marian Oprişan (PSD Vrancea)

* Regiunea Sud (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman): Carmen Dan - PSD Teleorman (pe locurile alocate femeilor) şi Adrian Ţuţuianu - PSD Dâmboviţa

* Regiunea Sud-Vest (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea): Lia Olguţa Vasilescu (PSD Dolj) şi Paul Stănescu (PSD Olt)

* Regiunea Vest (Arad, Caraş Severin, Hunedoara, Timiş): Natalia Intotero (PSD Hunedoara) şi Mihai Fifor (PSD Arad)

* Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj): Doina Pană (PSD Bistriţa-Năsăud) şi Gabriel Zetea (PSD Maramureş)

* Regiunea Centru (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu): Roxana Mînzatu (PSD Braşov) şi Bogdan Trif (PSD Sibiu)

Lupta cu statul paralel a fost o temă importantă la Congresul PSD. Liviu Dragnea le-a vorbit social- democraţilor despre continuarea reformei în ceea ce priveşte legile justiţiei şi a codurilor penale. În plus, liderul PSD spune că nu mai vrea ca românii să fie ascultaţi şi arestaţi fără motiv de instituţiile de forţă. Nu a uitat să-l menționeze pe procurorul „Portocală” (Mircea Negulescu, în prezent suspendat de CSM -n.r.). În aceste condiții, Liviu Dragnea a anunţat schimbarea legilor de funcţionare a serviciilor secrete. Social-democratul a vorbit şi despre suveranitatea României. În opinia sa, trebuie să avem relaţii bune cu partenerii externi, dar nu trebuie să fim servili în faţa acestora.

ACTUALIZARE 16:30 Ecaterina Andronescu și Nicolae Băncioiu, care se înscriseseră în cursa pentru numărul 2 în PSD, la Congresul extraordinar de sâmbătă, au ieșit supărați din sală și au anunțat că se retrag, astfel că postul de președinte executiv al PSD îi va reveni fără probleme singurului candidat rămas: premierul Viorica Dăncilă. Detalii, aici.

ACTUALIZARE 16:10 Delegaţii la Congresul extraordinar al PSD au început să voteze pentru alegerea noii conduceri a partidului. În cadrul Congresului au loc alegeri pentru funcţiile de preşedinte executiv, secretar general şi vicepreşedinţi.

La lucrări participă peste 4.000 de delegaţi.

Candidaţii îşi prezintă discursurile în timpul votului. 

ACTUALIZARE 16:00  Preşedintele Comisiei de numărare a voturilor la Congresul PSD, Claudiu Manda, a anunţat că se pot ţine discursuri de către candidaţi, deşi a început votarea şi că, dacă se retrage vreun candidat, nu se pot retipări buletinele.

Anterior, Nicolae Băncioiu anunţase că doar unul dintre el şi Ecaterina Andronescu va mai candida pentru funcţia de preşedinte executiv şi vor face anunţul în sală, dacă vor fi lăsaţi să vorbească. „Eu cu doamna Andronescu nu vom candida pe aceeaşi funcţie”, le-a spus Bănicioiu jurnaliştilor. „Suntem oameni serioşi şi ştim foarte bine ce avem de făcut. Va candida doar unul. Ne-am făcut o strategie foarte bună”, a susţinut Bănicioiu aflat alături de Ecaterina Andronescu.

„Programul Congresului a fost discutat în CExN şi aşa a fost stabilit  - după discursuri a fost pauză, iar acuma va fi şi procesul de votare şi bineînţeles vorbitorii care doresc să vorbească. A fost stabilit în CEX cine doreşte să ia cuvântul ca să poată să fie o listă a vorbitorilor, nu sunt în partea care pregăteşte congresul... Au fost solicitate de la nivelul fiecărei organizaţii persoane care doresc să ia cuvântul la congres pentru a se putea înscrie pe lista vorbitorilor. A fost un termen în care şi-au depus candidatura. În mod normal, dacă ar fi dorit să-şi retragă candidatura, ar fi trebuit să o facă. Noi să retipărim în acest moment buletine nu avem cum, mai ales că sunt securizate cu un timbru sec. Dacă se vor retrage, probabil că toţi delegaţii vor ţine cont de acest lucru prin vot şi noi nu vom număra voturile pe care poate le-ar putea obţine cineva”, a declarat Claudiu Manda.

ACTUALIZARE 15:00 Debirocratizarea sistemului public, programe de împrumut pentru tineri şi pensii mai mari până la finalul anului. Sunt promisiunile făcute de premierul Viorica Dăncilă la conrgesul PSD. În plus, tot anul acesta spune că se va începe construcţia la mai multe tronsoane de autostrăzi.  Premierul Viorica Dăncilă a prezentat, sâmbătă, la Congresul PSD, măsurile pe care Guvernul intenţionează să le implementeze, între care legea achiziţiilor publice, legea finanţelor publice şi modificarea legii redevenţelor.

„Astăzi avem o nouă viziune, o nouă direcţie, care trebuie introduse în dezbaterea publică (....) Din planul prezentat de domnul preşedinte, eu am onoarea de a face primul pas – dezvoltarea României în primii trei ani, până în 2020. Vreau să vă prezint principalele 100 de măsuri pe care le vom lua la 100 de ani de la Marea Unire”, a spus Viorica Dăncilă, la începutul discursului său la Congresul PSD.
Dăncilă a precizat că tot în acest an vor fi adoptate legea finanţelor publice, legea turismului, modificarea legii redevenţelor, legea minelor.
„Olguţa, sunt convinsă că vom adopta legea pentru combaterea violenţei domestice. La fiecare 30 de secunde, în România, o femeie este victima unui abuz fizic, psihologic sau sexual. În ultimii cinci ani, în România au murit peste 1.000 de femei din cauza violenţei domestice. Proiectul de lege pentru combaterea violenţei domestice a fost înaintat de către Guvern Parlamentului pentru adoptare”, a mai afirmat Viorica Dăncilă.

ACTUALIZARE 14:07 Liviu Dragnea spune că cele mai grele lovituri sunt cele care vin din interior. „Dar indiferent de lovituri, eu vreau să merg în continuare, pentru a îndeplini obiectivele din programul de guvernare, pentru a închide odată pentru totdeauna abuzurile din această țară și pentru a reabilita democrația”, spune liderul PSD înainte de a cere, retoric, susținerea participanților: Vreți să mai fiu în continuare președintele vostru? Final de discurs. Urmează ropote de aplauze și urale.

ACTUALIZARE 13:58 Liviu Dragnea, care vorbește deja de mai mult de o oră, supune la vot mai multe convenții, între care cea pentru cultura și cea pentru egalitate de șanse și tratament între femei și bărbați. Liderul PSD are o pledoarie insistentă în favoarea femeilor și se declară nemulțumit de aplauzele „cam slabe” atunci când aduce vorba despre această chestiune.

A mai fost adoptată Convenția pentru Președinția UE și Convenția România 2040 (privind dezvoltarea ulterioară a României).

O convenție separată se referă la adoptarea euro.

ACTUALIZARE 13:35 Liviu Dragnea spune că este necesară revizuirea legislației referitoare la vânzarea terenurilor agricole.

ACTUALIZARE 13: 30 Portul Constanța trebuie să devină principala poartă de intrare în Europa, chiar dacă se va supăra o anumită țară (aluzie la Olanda)

ACTUALIZARE 13:13 Liviu Dragnea cere o analiză pe fiecare ambasador, consul și atașat comercial prin care să vadă ce avantaje economice măsurabile a avut statul român de pe urma muncii acestor oameni.

Liviu Dragnea cere relații economice aprofundate cu Statele Unite, dar și cu China și se declară revoltat că în Israel, țară așa de importantă, nu avem ambasador de circa un an. El i-a cerut ministrului de externe să facă rapid o propunere de ambasador.

A vorbit apoi de relațiile cu vecinii și mai ales cu Republica Moldova.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la congresul PSD, că actuala guvernare va întări Parteneriatul cu SUA, el subliniind că România şi-a îndeplinit angajamentele militare, iar acum doreşte şi beneficii materiale.

El a spus că guvernarea actuală vrea să construiască relaţii speciale în domeniul economic şi în industria de apărare cu Germania, Franţa şi Marea Britanie.

„Noi am realizat, şi nu altcineva, obiectivul de 2% pentru Apărare. Nu vrem ca acest 2% să plece din ţară, vrem ca cea mai mare parte a echipamentelor militare să se producă în România”, a subliniat Dragnea. 

„O dată pentru totdeauna trebuie să abordăm cu curaj, pragmatism şi cu continuitate uriaşul potenţial de dezvoltare pe care îl avem într-o relaţie de colaborare cu China. Absolut toate ţările doresc să aibă relaţii comerciale, economice şi au început să aibă, şi la noi pentru că unii şi alţii interpretează ei într-un fel sau altul, în condiţiile în care există deschidere foarte mare pe acea parte, au fost tot felul de şovăieli şi ezitări. Vreau să nu mai avem aceste ezitări, dar nici coaliţia, nici Guvernul României”, a precizat liderul PSD.

Liviu Dragnea a afirmat că a avut discuţii în ultimele luni şi vrea realizarea unui sistem de cooperare cu Bulgaria, Serbia, Ungaria şi R. Moldova.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat sâmbătă, la Congres, că va lua în considerare acordarea de ajutoare financiare în vara acestui an categoriilor de persoane cu venituri mici şi foarte mici din Republica Moldova.

„O atenţie specială vreau să o acordăm relaţiilor cu Republica Moldova, vreau să intensificăm sprijinul acordat de până acum, printr-o susţinere fermă pentru apropierea faţă de Uniunea Europeană şi pentru apropierea faţă de România. Trebuie să vorbim de apropierea faţă de România. Sigur că vrem să-i ajutăm să se integreze în UE, dar nu cumva vrem să-i ajutăm să se apropie şi de noi, de români, de fraţii lor, de România? Vom dezvolta relaţiile economice şi sociale, ele sunt pe masa Guvernului şi, din câte ştiu, sunt în curs de aprobare în diverse domenii”, a declarat sâmbătă, în discursul său, Liviu Dragnea. „Vreau doar să spun că avem în vedere să discutăm în coaliţie şi să transmitem guvernului despre posibilitatea acordării unui sprijin financiar în această vară pentru categorii cu venituri mici şi foarte mici din Republica Moldova. Sper să găsească o soluţie guvernul la acest lucru”, a mai spus Dragnea.

ACTUALIZARE 13:10  Reforma legilor justiției și a codurilor penale va continua după un calendar bine stabilit, anunță Liviu Dragnea. Legile de funcționare a serviciilor secrete vor fi, de asemenea, actualizate, anunță Liviu Dragnea.

Și Liviu Dragnea, la fel ca președintele Senatului, a vorbit despre statul paralel, dorindu-și ca cetățenii acestei țări să nu mai fie arestați fără motiv. „Cer colegilor de partid să înțeleagă dimensiunea acestor obiective majore, atingerea lor e mai importantă decât orice mic obiectiv politic, aceste obiective trebuie duse la capăt!” - a spus Liviu Dragnea.

„Trebuie să înţelegem că dezbaterea pe legile justiţiei şi de modificare a codurilor penale a ajuns la acest nivel de aversitate pentru că în spatele celor care nu doresc să fie adoptate aceste modificări, care se opun oricărei modificări raţionale stau beneficiarii sistemului ilegal de putere. Această dezbatere îşi va continua cursul, va fi dusă până la capăt, până la aprobare. Este un pas de modernizare a societăţii”, a susţinut liderul PSD.
 
„În paralel, PSD va iniţia procesul de reaşezare constituţională şi funcţională a instituţiilor nedemocratice, care acum ceva timp şi-au uitat rostul şi locul în societate. Legile de funcţionare ale serviciilor secrete vor fi actualizate după standardele de transparenţă a omoloagelor europene. Comisiile parlamentare de anchetă îşi vor finaliza concluziile în cel mai scurt timp posibil, iar concluziile vor fi fructificate atât judiciar acolo unde va fi cazul – şi sunt convins că va fi cazul –, cât şi prin îmbunătăţirea cadrului legislativ privind drepturile şi libertăţile fundamentale ale românilor”, a declarat Liviu Dragnea.
 
Liderul PSD a mai spus că oamenii nu trebuie să mai fie supravegheaţi ilegal şi fără motiv, vorbind despre „un alt portocală” care nu trebuie să-i ia pe români în râs.
 
„Trebuie să vrem şi să ne propunem ca cetăţenii acestei ţări să nu mai fie supravegheaţi ilegal şi fără motiv. Atunci când spunem stat de drept să spunem domnia legi, pentru că asta înseamnă the rule of law. Domnia legii, nu domnia unei instituţii. Trebuie să avem siguranţa că nu vom fi luaţi în râs de un alt portocală”, a mai spus Dragnea.

ACTUALIZARE 13:00 Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, sâmbătă, la Congresul extraordinar al PSD, că defăimarea propriei ţări este o faptă foarte gravă, care expune România la riscuri, iar PSD va apăra suveranitatea statului, inclusiv printr-o lege. 

România este un stat suveran, aşa scrie în Constituţie. Să nu uităm asta. Atunci când oameni politici, şefi de instituţii, voci cunoscute ale societăţii îşi sabotează cu bună ştiinţă ţara, (...) în aceste situaţii pierdem suveranitate, independenţă, demnitate, respect şi nu câştigăm nimic. Defăimarea propriei ţări este o faptă foarte gravă, care expune România la riscuri, la sancţiuni, la întârzieri şi la pierderea unor avantaje”, a afirmat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a susţinut că „atacul asupra propriei ţări este o insultă la adresa românilor şi trebuie să înceteze”.

Liviu Dragnea a ţinut să precizeze că PSD va apăra suveranitatea ţării, inclusiv prin lege: ”Suveranitatea României este mai preţioasă decât orice luptă internă pentru putere, decât orice mic interes local şi de aceea este nevoie să o protejăm şi o vom proteja prin legi explicite, dezbătute şi votate în Parlament”.

ACTUALIZARE 12: 10 Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, i-a sfătuit pe partenerii social-democrați, la Congresul extraordinar al PSD, să nu se lase impresionați de știrile „false” despre scăderea popularității lor în sondaje și i-a asigurat că sunt mai puternici, împreună, decât statul paralel, iar Klaus Iohannis n-o să câștige un al doilea mandat prezidențial. Detalii, aici.

ACTUALIZARE 12:00  Congresul PSD. Mesajul transmis de președintele socialiștilor europeni: „Dragă PSD, dragă Liviu, dragă Viorica, România are nevoie de leadershipul puternic şi democratic al PSD. Stabilitatea şi unitatea din partid sunt fundamentale pentru o guvernanţă de succes, iar o ţară condusă de PSD e benefică pentru toată Europa”, a afirmat Stanişev.

ACTUALIZARE 11:25 Potrivit unor informații Digi24, Nicolae Bănicioiu urmează să-și anunțe retragerea candidaturii la funcția de președinte executiv al PSD, ca să o susțină pe Ecaterina Andronescu.

Citiți și Firea: Fiecare din preşedinţii de organizaţii judeţene poartă în servietă bastonul de preşedinte al partidului

ACTUALIZARE 10:13 Au apărut incidente în fața Sălii Palatului, acolo unde urmează să înceapă congresul extraordinar al PSD și unde s-au strâns deja în jur de 2.000 de susținători ai PSD. Trei protestatari de la mișcarea #Rezist au fost ridicați de jandarmi. Detalii și imagini, aici.

INCIDENT CONGRES PSD 2 - GANEA
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

ACTUALIZARE 9:10 Sute de simpatizanţi PSD s-au strâns deja în preajma Sălii Palatului. Chiar dacă nu vor avea acces în sala unde se tine congresul, ei vor să dea un mesaj de susţinere pentru partid. Au venit pregătiți să stea ore bune, au apă și sandvișuri, dar nu spun clar pe care dintre politicienii partidului îi susțin. Mulți au venit din Dolj și afirmă că sprijină „partidul”. Sala Palatului este înconjurată de garduri, puse de Jandarmerie, pentru că se anunță și un protest al celor de la #Rezist.

ACTUALIZARE ORA 9:00  Delegații au început să se strângă la Sala Palatului:

Mulţi dintre delegaţi au plecat de azi-noapte spre Capitală, cu maşinile personale sau cu autocarele.  Din Iaşi, vin special 146 de oameni, iar din Craiova, 400.

Cu puțin timp înainte de ora 1:00, trei membri PSD Iași au ajuns în fața Palatului Culturii, punctul de plecare spre București. Cursa a fost anunțată pentru ora 2:00, dar au vrut să fie siguri că nu ratează autocarul. Este un moment important, spun ei, și merg să își susțină preferații.

„Codrin și Andronescu. Ăștia doi”, spune Costică Spiridon. „Votul e liber și secret. Doar nu o să vină Dragnea să spună: pune ștampila aici. Te duci acolo. Nu e Dumnezeu să ghicească ce am eu în gând”, spune bărbatul.

„Suntem pentru problema de a vota. Să susținem Guvernul și să votăm pe cei doi din Nord-Est ai noștri”, explică Dumitru Juverdeanu.

În cadrul Congresului Național se scot la bătaie și 16 funcții de vicepreședinte, opt pentru bărbați și tot atâtea locuri pentru femei. Pentru poziţia de preşedinte executiv luptă şi deputatul de Iași, Nicolae Bănicioiu.

„Vedeți dumneavoastră că în campania electorală și locală și național, domnul Bănicioiu nu prea a bubuit prin județ. După alegeri nici atât. Poate nu știu eu, dar așa am simțit eu că a tratat Iașiul cu sulfat de sictir. Așa că, cu toată părerea de rău, merg pe mâna doamnei Cati Andronescu pe care o stimez în mod deosebit”, mărturisește Florin Popa.

Din municipiul Iași, 40 de social-democraţi au plecat cu autocarul. Ceilalți s-au descurcat pe cont propriu.

Şi la Craiova, oamenii s-au strâns în faţa stadionului Ion Oblemenco.

- V-au chemat să veniți, v-au solicitat să fiți prezenți acolo?
- Da, da, da. Mergem acolo să fie mai bine, domnișoară.
- Și transportul cine l-a organizat?
- Cine să îl, statul, cine? (...)
-Vin cu dumneavoastră și alți oameni din comună?
- Vin, bineînțeles, avem și domnișoare și femei.
- Cum i-ați convocat, cum i-ați anunțat de plecare?
- Ne-am dus la fiecare, i-am anunțat pe fiecare la poartă.

- Planul de bătaie, domnișoară?
- Da.
- Planul de bătaie îl aflăm. Nici noi nu-l știm.
- Dar cine v-a chemat, cum ați aflat de plecarea asta?
- Nu e nicio plecare, nu e întâmplătoare plecarea. Noi ne ducem la București să îl susținem pe domnul președinte Dragnea.

Şase autocare au plecat spre congresul PSD puţin înainte de 5 dimineaţa.


Congresul începe la ora 11:00.

Pentru cele 18 funcţii candidează 23 de social-democraţi. Cea mai disputată - și singura unde ar putea apărea surprize - pare să fie funcţia de preşedinte executiv pentru care şi-au depus candidaturile Ecaterina Andronescu, Nicolae Bănicioiu şi Viorica Dăncilă.

De asemenea, pentru funcţia de secretar general şi-au depus candidatura Marian Neacşu şi Codrin Ştefănescu.

Citiți și: Resturile putrezite ale unei operațiuni eșuate. Opinie de Dan Turturică

Pentru funcţiile de vicepreşedinţi, pentru Regiunea Bucureşti-Ilfov candidează Gabriela Firea şi Robert Negoiţă, iar pentru Regiunea Sud-Vest Lia Olguţa Vasilescu şi Paul Stănescu.

În Regiunea Muntenia candidează pentru funcţia de vicepreşedinţi Carmen Dan, Adrian Ţuţuianu, Şerban Valeca şi Cătălin Rădulescu.

În Regiunea de Sud-Est candidează Mirela Furtună şi Marian Oprişan, în timp ce în Nord-Est sunt Doina Fedorovici şi Gabriel Vlase.

Pentru partea Nord-Vest sunt susţinuţi Doina Pană şi Gabriel Zetea, în Vest Natalia Intotero şi Mihai Fifor, iar în Regiunea Centru sunt Roxana Mînzatu şi Bogdan Trif.

În ultimele zile, au fost tensiuni din cauză că luni, Comitetul Executiv a stabilit unele reguli pentru depunerea candidaturilor, inclusiv obţinerea acceptului unei organizaţii a partidului. Au existat şi nemulţumiri din cauză că alegerea vicepreşedinţilor se face pe regiuni, şi nu de către toţi delegaţii la Congres. În final, vineri, CExN a validat toate candidaturile, inclusiv cele „neconforme” - Ecaterina Andronescu, Nicolae Bănicioiu, Codrin Ştefănescu, Cătălin Rădulescu, scrie News.ro.

Citiți și: Toate candidaturile la congresul PSD, validate. Dragnea, ironic: Partidul e pe minus în sondaje

Aproape 4.000 de delegaţi sunt aşteptaţi la congresul care va începe la ora 11.00, la Sala Palatului. Din cauza Congresului, vor fi restricții în circulația rutieră a Bucureștiului. Detalii, aici.

De ce a fost convocat Congresul

Participanţii trebuie să aprobe modificarea Statutului PSD, astfel încât în BPN să fie 16 vicepreşedinţi, câte doi - un bărbat şi o femeie - pe fiecare regiune.

Toţi delegaţii vor vota preşedintele executiv şi secretarul general, cele mai mari şanse avându-le Viorica Dăncilă şi Marian Neacşu, care sunt susţinuţi de Liviu Dragnea. Pentru vicepreşedinţi, delegaţii vor vota pe regiuni, iar pentru majoritatea funcţiilor există un singur candidat.

Preşedintele partidului rămâne Liviu Dragnea, pentru această funcţie nefiind organizate alegeri. De asemenea, deşi iniţial Liviu Dragnea a susţinut că doreşte să ceară un vot de reconfirmare în funcţie la congres, în cele din urmă a spus că nu mai are de ce să ceară acest vot, pentru că organizaţiile judeţene au adoptat rezoluţii de susţinere a sa.

Comisia de numărare a voturilor este condusă de Claudiu Manda.

În congres ar urma să fie prezentate şi unele documente programatice, care însă nu au fost dezvăluite nici membrilor Comitetului Executiv. Nu este clar dacă acestea vor viza şi justiţia. Preşedintele PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, spunea vineri că trebuie să sea vorbească şi despre justiţie: „Documentul va face referire şi la justiţie cu siguranţă pentru că este un lucru important, îndelung discutat”. 

Discursurile vor fi „foarte puternice şi pornite din suflet”, după cum spune Codrin Ştefănescu.

Un protest cu ouă, ulei, pâine sau carne, hârtie igienică, periuţe de dinţi, suzete şi jucării de pluş reprezentând personajul de desene animate Olaf este anunţat pentru sâmbătă, în timpul Congresului PSD, scrie News.ro.  Protestul ar urma să aibă loc în faţa Sălii Palatului din Bucureşti, unde se va desfăşura Congresul Extraordinar al PSD. Manifestanţii ar urma să îi aştepte pe social-democraţi la intrarea în instituţie cu pancarte pe care vor fi scrise promisiunile neîndeplinite ale PSD din programul de guvernare, precum şi cu găleţi pline cu lapte, ouă, ulei, pâine, carne sau alte alimemente care ar urma să se scumpească. Oamenii mai vor să aducă şi produse care sunt necesare în închisoare, precum pastă de dinţi, hârtie igienică şi săpun, suzete - pentru liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, dar şi o jucărie din pluş reprezentându-l pe omul de zăpadă Olaf din filmul animat „Frozen”, aluzie la Oficiul European de Lupta Antifraudă (OLAF), ale cărui investigaţii au stat la baza deschiderii dosarului penal de către DNA pe numele lui Liviu Dragnea.

„Vom avea ocazia să-i privim în ochi pe cei care ne-au minţit de aproape trei decenii şi care mai bine de un an de zile încearcă să salveze membrii partidului de închisoare, decapitând Justiţia”, scrie pe pagina de Facebook a evenimentului intitulat „Congresul Extraordinar al corupţilor din România”.

Potrivit organizatorilor, începând cu ora 10:30 manifestanţii îi vor aştepta pe social-democraţi într-un protest mut, cu pancarte pe care vor fi scrise promisiunile neîndeplinite ale coaliţiei din programul de guvernare, precum şi cu găleţi pline cu alimentele care ar urma să se scumpească - lapte, ouă, ulei, făină, pâine sau carne. Protestul va continua cu huiduieli şi scandări împotriva PSD.  Produsele aduse vor fi donate după protest persoanelor nevoiaşe.

(surse: News.ro, Agerpres, Digi24)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri