CONGRES PNL. Liberalii au doi prezidenţiabili. Delegaţia Permanentă a partidului va alege între Klaus Iohannis şi Crin Antonescu

Data publicării:
crannis2

Liberalii şi-au ales sâmbătă noua conducere, la Congresul PNL care s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului. Klaus Iohannis, edilul Sibiului creditat cu cele mai multe şanse de câştig, a obţinut, previzibil, 1334 de voturi, un scor covârşitor în faţa contracandidatului Ioan Ghişe, liberal de 21 de ani. Formaţiunea ar fi trebuit să îşi desemneze tot sâmbătă şi candidatul la prezidenţiale. În schimb, şi-au anunţat intenţia de a ajunge la Cotroceni doi candidaţi - Crin Antonescu şi Klaus Iohannis, aşa că decidenţii vor fi liderii din Delegaţia Permanentă. În cadrul congresului s-au aprobat şi rezoluţiile privind intrarea partidului în rândul Partidului Popular European şi fuziunea cu Partidul Democrat Liberal.


ACTUALIZARE ora 23:30 După o zi lungă, liberalii şi-au ales cei 31 de vicepreşedinţi. În eşalonul 1 se regăsesc Ludovic Orban, urmat de Teodor Atanasiu, Dan Motreanu și Alina Gorghiu.

După încheierea votului, Klaus Iohannis, noul președinte al partidului, a făcut o declarație de presă, avându-i alături pe vicepreședinții care au câștigat cele mai multe voturi:

PNL ştie ce vrea în politica românească şi luptă pentru asta: vrea zece ani de guvernare liberală”, a spus el. Pentru mine personal, competiţia pentru preşedinţia partidului a fost cea mai mare provocare din cariera politică şi sunt onorat că am fost ales”, a adăugat noul preşedinte al formaţiunii. 

ACTUALIZARE ora 17:00 Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu se arată surprins de anunţul făcut de noul preşedinte PNL - şi anume că noua formaţiune de dreapta va păstra denumirea Partidului Naţional Liberal. Mai mult, acuză PNL de lipsă de respect pentru partenerii de negocieri: „Doresc să îl anunţ pe domnul Iohannis că nu ştiu ce mandat are, dar al meu nu. (...) Această manieră de a purta discuţiile este incorectă. S-a stabilit că orice chestiune se va discuta şi negocia instituţional în comisie. Nu e corect să aflăm de la televizor lucruri care se doresc a ne fi impuse. Regret şi dezavuez această manieră care denotă lipsă de respect pentru parteneri”, scrie el pe Facebook.

Ulterior, şi democrat-liberalul Ioan Oltean a comentat în aceeaşi manieră demersul liberalilor.

ACTUALIZARE ora 15:20 Crin Antonescu şi Klaus Iohannis sunt oficial în cursa pentru alegerea candidatului la prezidenţialele din noiembrie. Ca urmare, Klaus Iohannis a retras rezoluţia privind desemnarea candidatului la preşedinţie al Partidului Naţional Liberal.

Consecinţa este că Delegaţia Permanentă a PNL este cea care va alege candidatul la alegerile prezidenţiale:

***

ACTUALIZARE ora 15:05 A fost adoptată de asemenea rezoluţia privind aderarea la Partidul Popularilor Europeni.

ACTUALIZARE ora 15:05 Noul preşedinte al PNL supune la vot fuziunea cu PDL, propunere adoptată cu majoritatea delegaţilor prezenţi în sală. Noua formaţiune se va numi Partidul Naţional Liberal, spune Klaus Iohannis. Ulterior, mai mulţi lideri PDL - inclusiv Ioan Oltean şi Cătălin Predoiu şi-au exprimat dezaprobarea, arătând că la negocierile purtate nu s-a luat în discuţie acest aspect al numelui noii formaţiuni de dreapta.

ACTUALIZARE ora 14:55 Klaus Iohannis a fost ales în funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal, cu 1334 de voturi. Ioan Ghişe obţine 144 de voturi, iar 41 de buletine au fost anulate.

ACTUALIZARE ora 10:20 Klaus Iohannis deschide seria discursurilor în a doua zi de Congres PDL. Introducerea sa: Îl salut cu multă prietenie pe domnul preşedinte Antonescu”. El i-a invitat apoi pe Vasile Blaga, preşedintele Partidului Democrat Liberal, şi pe Mihai Răzvan Ungureanu, liderul Forţei Civice, să îşi susţină propriile discursuri, închinate reconcilierii şi unificării dreptei.

Îl salut cu multă prietenie pe domnul preşedinte Antonescu. Îi salut cu mult drag pe toţi liberalii din sală. Bine aţi venit! Acest congres va dovedi că PNL este unit, că este o echipă, o singură echipă puternică”, a spus Klaus Iohannis, invitându-l apoi pe Vasile Blaga la tribună.

Vasile Blaga: „Puterea nu o să ne cadă din cer

Vasile Blaga a venit cu un mesaj ferm de împăcare - „Partenerul natural al PDL este PNL-ul” -, amintind totuşi momentele rupturii Alianţei Dreptate şi Adevăr şi cel al asocierii liberalilor cu Partidul Social Democrat.

Aduc un mesaj de respect, solidaritate şi încredere din partea PDL. Cu respect pentru numele PNL, blazonul istoric, meritele excelente în făurirea României moderne, reconstrucţia democraţiei în România de după 1989, solidaritatea faţă de valorile democratice, capitaliste şi euroatlantice”, a declamat şeful democrat-liberal la tribuna congresului liberal.

El a ţinut să precizeze că s-a opus rupturii Alianţei Dreptate şi Adevăr, produsă în 2007, apoi asocierii PNL cu PSD în 2007, subliniind că Partenerul natural al PDL este PNL-ul”. Nu am venit să ofer PDL-ul pe tavă PNL-ului, nu am venit să ofer PDL nici altcuiva. Am venit cu mesajul că PDL este alături, pregătit pentru o construcţie comună solidă. (...)

Trebuie să ne respectăm trecutul, dar să ne dovedim capabili să învăţăm din lecţiile prezentului. (...) Alegerile europarlamentare au demonstrat că, fără o dreaptă unită, nu putem construi o alternativă câştigătoare în faţa PSD , partid-stat în continuă ofensivă împotriva statului de drept, a democraţiei, a libertăţilor oamenilor”, a urmat Vasile Blaga.

Puterea nu o să ne cadă din cer şi nu ne va fi adusă nici de un om providenţial. E vremea muncii în echipă”, a conchis liderul PDL.

MRU: „Există 'acasă' şi în politică

Mihai Răzvan Ungureanu susţine aceeaşi idee de coalizare a dreptei  „E foarte plăcut să ştii că există 'acasă' şi în politică”, a spus liderul Forţei Civice la Congresul PNL.

Ioan Ghişe: „Îl invidiez pe Iohannis. Prin derogare, prim-vicepreşedinte, preşedinte PNL şi preşedinte al României

Eu, ca simplu membru de partid, îl învidiez foarte mult pe domnul profesor Iohannis, din punct de vedere politic. Din întreaga mea fiinţă de membru liberal. Ştiţi de ce? Păi noi ăştia din ţară, care de zece ani ne-am bătut cu PSD, PDL, păi am fost nişte fraieri, domnule. Soluţia este derogarea. Prin derogare, prim-vicepreşedinte, prin derogare, preşedinte, prin derogare preşedinte al României. E o soluţie scurtă, la obiect”, a spus Ioan Ghişe, contracandidatul lui Klaus Iohannis la preşedinţia partidului, cotat cu minimum de şanse.

------------------------

Analiza pre-eveniment: Harta influenţelor şi jocurile de culise. Cum s-a lucrat pentru îndepărtarea lui Ludovic Orban

 

Mai-marii Partidului Naţional Liberal îşi aleg şi cei 31 de vicepreşedinţi care îi vor reprezenta la nivel central. La aceste funcţii aspiră 57 de parlamentari, aleşi locali, eurodeputaţi şi şefi de filiale.

Congresul PNL a fost precedat de negocieri intense în teritoriu pentru funcţiile de la centru. Iar pentru a-şi păstra influenţa în viitoarea conducere, şefii de organizaţii s-au aliat şi i-au blocat drumul lui Ludovic Orban la toate funcţiile la care acesta aspiră.

Liderii de filiale au prins aripi după ce preşedintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, şi-a dat acordul ca vicepreşedinţii să nu mai fie aleşi împreună cu cel care va câştiga şefia partidului. La întâlnirile de taină din ultima perioadă, şefii de organizaţii au negociat voturile delegaţilor. Cel puţin 24 din cei 31 de vicepreşedinţi au fost deja „antamaţi”, susţin surse liberale.

Mi se pare enorm menţinerea a 31 de funcţii de vicepreşedinţi. Eu propuneam 15 vicepreşedinţi”, a comentat veteranul Mircea Ionescu Quintus, preşedintele de onoare al PNL.


Delegatul, monedă de schimb pentru şeful de filială PNL:

Răducu Filipescu - Călăraşi - 52 delegați

Marian Petrache - Ilfov - 46 delegați

Cornel Popa - Bihor - 44 delegați

Mircea Moloţ - Hunedoara - 44 delegați

Mircea Roşca - Prahova - 43 delegați

Romeo Stavarache - Bacău - 42 delegaţi

Florin Ţurcanu - Botoşani - 41 delegați

Sorin Frunzăverde - Caraş-Severin - 40 delegați

Cristian Buican - Vâlcea - 40 delegați

Cine se bate pe cele 31 de funcţii de vicepreşedinte

Miza este ridicată. Potrivit unor surse din PNL, viitorii vicepreşedinţi vor putea, după fuziunea cu PDL, să îşi consolideze influenţa în teritoriu pentru a avea prima şansă pentru o poziţie în viitoarea conducere. Toate ambiţiile lor depind însă de înţelegerile din culise de ultim moment.

Din cei 1542 de delegaţi care vor fi prezenţi la Congres, filialele moldovene au 271 de voturi şi ţintesc patru locuri de vicepreşedinte. Ardealul, cu 512 delegaţi, vrea cel puţin opt funcţii. În faţa acestui asalt, sudiştii speră ca cele 569 de voturi de care dispun să le asigure zece vicepreşedinţi.

Grupuri de influenţă la Congresul PNL

MOLDOVA - 8 filiale judeţene, 271 voturi

ARDEAL şi BANAT - 10 filiale, 512 voturi

MUNTENIA - 10 filiale, 356 de voturi

OLTENIA - 5 filiale, 151 voturi

DOBROGEA - 2 filiale, 62 voturi

BUCUREŞTI - 6 filiale de sector, 190 voturi

Strategia anti-Orban

În paralel, şefii de filiale vor să controleze şi desemnarea numărului doi în partid: locţiitorul preşedintelui. Ei s-au asigurat deja că Ludovic Orban, văzut iniţial drept favorit, nu va mai obţine poziţia de secretar general al partidului, reuşind să obţină schimbarea sistemului prin care e desemnat secretarul general. Orban are însă un nou obiectiv: un loc de vicepreşedinte, care s-ar putea dovedi foarte important: ar urma să deţină cele mai multe voturi în Congres.

Comisia de Statut, care va pune la punct regulile după care va funcţiona formaţiunea în următorii ani, a respins însă propunerea vcepreşedintelui fruntaş. Preşedintele de onoare al PNL protestează. „Secretarul general nu poate trece înaintea vicepreşedinţilor la conducerea şedinţei. El îl poate ajuta pe cel care conduce şedinţa”, a explicat Mircea Ionescu Quintus.

Modificările Statutului sunt cu bătaie mai lungă. Ele ar pregăti revenirea lui Crin Antonescu la conducerea PNL după prezidenţiale şi diminuarea oricăror şanse pentru Ludovic Orban la prima funcţie în partid, susţin sursele citate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate