Video Consilierul guvernamental "ION" a avut prima ieşire în public, la un liceu. Burduja: "Este important să fim cu toţii părinţii lui ION"

Data actualizării: Data publicării:
Premierul Nicolae Ciuca prezinta un consilier onorofic cu inteligenta artificiala (ION) la inceputul sedintei de guvern din 1 martie 2023.
Consilierul guvernamental „ION”. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

ION, programul de inteligenţă artificială care funcţionează ca un consilier guvernamental onorific, s-a întâlnit luni cu elevii Colegiului Naţional "Aurel Vlaicu" din Bucureşti, în cadrul primei ieşiri în public a programului de la prezentarea acestuia într-o şedinţă de Guvern.

"Iată că suntem în această instituţie, acest liceu al Bucureştiului, care îi poartă numele lui Aurel Vlaicu şi cred că putem învăţa cu toţii din exemplul lui Aurel Vlaicu, că trebuie să îndrăzneşti, ca să reuşeşti. Asta a făcut întreaga echipă de cercetare a proiectului ION. Să propună ţării, lumii, tinerilor, un proiect pentru România viitorului şi pentru lumea viitorului şi cred că astfel de proiecte trebuie susţinute şi trebuie date ca exemplu", a declarat cu această ocazie ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja.

Acesta a adăugat că ION este un proiect care evoluează şi este important ca "să fim cu toţii părinţii lui ION".

"Un program bazat pe inteligenţă artificială nu poate fi considerat un proiect finalizat, el evoluează, este într-un proces de învăţare, de aceea veţi vedea că pune întrebări, pentru a afla lucruri, pentru a primi date, a le procesa şi pentru a putea, într-o etapă ulterioară, să vină cu recomandări şi concluzii. (...) Cei care au aşteptări ca acest proiect să fie pe modelul ChatGPT, unde s-au investit miliarde şi miliarde, şi să răspundă la orice întrebare, probabil sunt dezamăgiţi. Este important să fim cu toţii părinţii lui ION, să acceptăm că poate să facă şi greşeli, cum putem face şi noi şi să îi dăm timp să vină cu un proiect de care România să fie mândră", a declarat Burduja.

Reprezentantul echipei de coordonare a proiectului, Vali Mălinoiu, le-a spus elevilor că rolul lui ION este, pentru moment, să pună întrebări, să adune opinii şi mai puţin să furnizeze soluţii.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

"Ideea este să nu te descurajezi dacă ION nu înţelege din prima, nu înţeleg nici Siri, nici Google, nici Alexa. El devine din ce în mai bun", a declarat Vali Mălinoiu.

"Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării susţine acest proiect făcut de unii dintre cei mai străluciţi cercetători români în inteligenţă artificială. De la bun început, am considerat că este rolul acestui minister de a susţine proiectele îndrăzneţe, româneşti sută la sută, de a le prezena lumii şi iată că acest proiect a fost astfel reflectat şi în presa internaţională drept o premieră mondială, un consilier guvernamental bazat pe inteligenţă artificială, într-o etapă de dezvoltare", a mai spus ministrul Sebastian Burduja.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri