PNL mizează pe tandemul Iohannis președinte - Orban premier pentru a câștiga alegerile

Data actualizării: Data publicării:
ludovic orban fb
Consiliul Naţional al PNL a validat, duminică, susţinerea candidaturii lui Klaus Iohannis pentru un nou mandat de preşedinte, în timp ce Ludovic Orban a fost desemnat prin vot să fie propunerea de premier a partidului.

ACTUALIZARE. Pentru susţinerea candidaturii lui Iohannis, au fost exprimate 817 voturi, din care 793 au fost pentru, iar 24 au fost declarate nule.
În ceea ce priveşte candidatul PNL la funcţia de premier, au fost exprimate 821 de voturi, din care 686 pentru Ludovic Orban, 113 pentru Viorel Cataramă, iar 23 au fost declarate nule, potrivit News.r0 și Agerpres. Viorel Cataramă susține, însă, într-un e-mail trimis redacției Digi24, că a fost votat de 27% dintre participanți, ceea ce înseamnă că i-au revenit 213 voturi, iar lui Ludovic Orban 586.
În orice caz, dacă PNL câștigă alegerile, așa cum își propune, Ludovic Orban va fi propunerea de premier a partidului.
Ludovic Orban a promis că PNL va veni cu un program de guvernare, dar nu scris pe picior, ci cu răspunsuri serioase, profunde, bazate pe analize şi pe studii de impact.
El a spus că susţine o guvernare cu 14-15 ministere şi că este total împotriva ordonanţelor de urgenţă.
„Ni se cere de foarte mulţi analişti, comentatori şi foarte mulţi cetăţeni să venim cu un program de guvernare şi vom veni cu un program de guvernare, dar nu un program de guvernare scris pe picior, nu aşa un program de guvernare cum a fost programul pe care l-a prezentat actualul partid de guvernare, o colecţie de minciuni scoase din cărţile cu baronul Munchhausen. Trebuie să venim cu răspunsuri serioase, profunde, care să se bazeze pe analize, pe studii de impact, pe analiza comparativă a politicilor publice în diverse domenii în toate ţările europene, care să aibă la bază cu adevărat rezolvarea marilor probleme care există în societatea românească (…), a disfuncţionalităţilor majore, a minciunilor care se perpetuează în discursul public şi al oamenilor politici numai din dorinţa de a ascunde existenţa acestor probleme”, a afirmat Ludovic Orban.

Consiliul Naţional al PNL a decis să voteze duminică susţinerea preşedintelui Klaus Iohannis de către PNL pentru un nou mandat la viitoarele alegeri prezidenţiale, precum şi desemnarea lui Ludovic Orban pentru postul de premier, dacă liberalii vor câştiga alegerile parlamentare. Surpriza a fost nu tandemul - previzibil - ci faptul că s-a decis ca acest vot să fie secret, participanții la Consiliu primind buletine de vot, iar în cazul lui Ludovic Orban apărând o contracandidatură, cea a lui Viorel Cataramă.

După ce sâmbătă social-democrații s-au reunit în Congres extraordinar, astăzi este rândul Partidului Național Liberal să aibă o ședinţă la care participă sute de membri. Conducerea actuală a PNL îşi face un bilanţ al activităţii și stabilește strategia pentru alegerile prezidenţiale din 2019. 

Din Consiliul Naţional al PNL fac parte, ca membri de drept, membrii BPN, reprezentanţii PNL în Parlamentul României şi în Parlamentul European, preşedinţii de consilii judeţene, primarii liberali, liderii organizaţiilor judeţene ale partidului.

Iulian Dumitrescu a propus validarea în mod statutar prin votul Consiliului Naţional a lui Ludovic Orban, preşedintele PNL, drept propunerea partidului pentru funcţia de prim-ministru, informează News.ro.

La rândul său, Ludovic Orban a propus introducerea unui nou punct pe ordinea de zi. „Permiteţi-mi să propun introducerea pe ordinea de zi a unui punct care de fapt este o consfinţire a unei decizii care a fost luată şi la congres, dar care este o necesitate din punct de vedere  statutar, dar şi politic. Conform Statutului, validarea candidatului la Preşedinţia României din partea PNL se decide în Consiliul Naţional. După cum vedeţi, de o bună perioadă de vreme, adversarii partidului nostru au o strategie sistematică de creare a unei false imagini că ar exista o distanţă între PNL şi preşedintele Klaus Iohannis. (...) Vă propun introducerea unui nou punct pe ordinea de zi, şi anume validarea candidaturii la funcţia de preşedinte al României a domnului Klaus Iohannis, susţinerea preşedintelui Klaus Iohannis pentru un nou mandat”, a afirmat Orban.

Validarea celor două propuneri se va face prin vot cu buletine.

Citiți și:  Încă o voce sugerează candidatura lui Tăriceanu la prezidențiale

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri