Consiliul Național PSD. V. Ponta: Mai avem de câștigat două bătălii. Europarlamentarele vor fi momentul adevărului

Data publicării:
congres psd-1

Mesaje explicite la Consiliul Naţional al PSD pe tema unui candidat propriu la prezidenţiale. După pledoariile de ieri ale lui Liviu Dragnea şi Marian Vanghelie, astăzi fostul preşedinte al partidului Mircea Geoană a vorbit fără echivoc despre obligaţia PSD de a da viitorul preşedinte. Printre motivele invocate de el este acela că viitorul şef de stat va sta zece ani la Cotroceni, va numi patru guverne şi va avea atribuţiile prevăzute de actuala Constituţie.

Actualizare 13.15. Victor Ponta a declarat, la ieșirea de la Consiliul Național al PSD, ca a dorit să transmită un mesaj de „construcție și dialog”.

„După 10 ani de razboi avem nevoie de pace și reconstrucție a României”, a spus el.

Întrebat dacă președintele PNL, Crin Antonescu, are aceste calități, Victor Ponta a răspuns: „Nu mă băgați în polemicile voastre de zi cu zi. Vă spun ceea ce-mi doreșc și ceea ce-și dorește și Crin Atonescu și ce doresc toți alegătorii noștri.”

El a adăugat că dorește „un singur lucru” de la partenerii de guvernare, și anume să fie solidari și să nu joace rolul „opoziției de la putere, cum au făcut PD și Traian Băsescu în 2005 și 2006”.

Crin Antonescu declara recent, la Digi24, că el este liderul opoziției, chiar dacă partidul său se află la guvernare.

______________________

Actualizare 12.40. Președintele PSD, Victor Ponta, le-a spus social democraților că trebuie să mai câștige două bătălii anul viitor, la nouă ani după ce România „a deraiat de la un drum corect, un drum european, un drum spre bunăstare” - alegerile europarlamentare și alegerile prezidențiale.

„Mesajul meu principal e că mai avem încă un an de bătălii, trebuie să câștigăm încă două batalii, o perioadă nu vom avea liniște și pace, nu ai cum, când răul e prezent. E foarte important să știu că mă pot baza pe dvs. și că toate rănile de până acum le putem gestiona pentru a câștiga într-adevăr victoria finală”, a spus Victor Ponta.

Președintele PSD i-a avertizat pe social-democrați că alegerile europarlamentare de anul viitor sunt foarte importante, deoarece e „prima bătălie” în care social-democrații merg singuri, după alegerile din 2012.

„Este momentul adevărului pentru fiecare dintre militanții și membrii organizației noastre, e momentul adevărului pentru cât de puternic e PSD”, a spus Victor Ponta.

În ceea ce privește alegerile prezidențiale, premierul a spus că România are nevoie de un președinte care „să fie al tuturor românilor, să ne reprezinte, să fie mediator”.

_______________

Actualizare 12.00. „Vă spun ca misiunea noastră, a principalului partid al României, în 2014 este una foarte simplă, să câștigăm tot. Trebuie să plecăm de la ipoteza de lucru că e foarte posibil că mandatul va fi de 5, eventual încă 5 ani de zile. În 10 ani, datorită decalajului între parlamentare si prezidențiale, viitorul președinte va moși patru guverne succesive. Sprijiniți această guvernare așa cum o fac și eu, sprijiniți candidatul nostru la ce s-o mai întâmpla să fie anul viiitor”, a declarat Mircea Geoană. În schimb, Adrian Năstase a pledat pentru o coaliție unită, spunând că PSD trebuie să evite replicile acide față de partenerii de guvernare și a caracterizat alianța drept o „căsătorie din interes, dar o alianță rațională și justificată”. Același mesaj a transmis Ion Iliescu. El nu a fost prezent, a trimis un mesaj scris, subliniind că războiul între partenerii de guvernare e inutil.  

Actualizare 11.15. Adrian Năstase a susținut un discurs. „De-a lungul anilor, l-am admirat pe Francois Mitterrand, una dintre formulele lui de campanie și guvernare pe care a sintetizat-o astfel „Force tranquille”, Forța liniștită. Văd PSD în același mod, de-a lungul anilor aceasta a fost o foarte bună emblemă, un motto pe care, conștient sau nu, am încercat să îl aplicăm și în guvernare și filosofia politică. Mereu am gândit, acum și mai intens, că noi în partid am reușit să asigurăm o coexistență a generațiilor. Funcționează comunitatea a 5 generații: a lui Iliescu, a mea, a lui Mircea Geoană, a lui Ponta și a celor de până la 25-30 de ani care vor continua această filosofie. Cred că solidaritatea între generații e cea ce poate da vigoare în continuare partidului nostru. Evenimentul de azi confirmă această unitate și solidaritate în partid. PSD e un partid care seamănă cu toată România, e un eșantion puternic: cea săracă, dinamic, rurală, îmbătrânită, modernă, urbană, conservatoare, reformistă. Suntem o imagine solidă a României ieșite din perioada de tranziție. Partidul al cărui membru nu mai sunt, printr-un act de voință ce nu a fost al meu, are din nou responsabilitatea de a guverna”.

Actualizare 11.10. „Ieri, la ateliere au participat 2.500 de oameni, s-a discutat despre descentralizare, agricultură, mediu, cultură. Astăzi, în consiliu trebuie adoptate rezoluții, continuăm descentralizarea, susținem consiliul în acest proces. Vor fi mesaje ale foștilor președinți ai PSD și din partea lui Victor Ponta”, a declarat Gheorghe Nichita, vicepreședinte PSD, la Digi24.

Eu am susținut și susțin clar formarea USL, de asta e nevoie în continuare. Sunt un lider responsabil, știu că atunci când ai un parteneriat, trebuie să îl respecți. Dacă sunt deraieri, ne întâlnim în USL și căutăm soluții. Nu sunt unul din cei care pun gaz pe foc. Ceea ce percep oamenii din teritoriu, membrii partidelor, e altceva. Ne-am păstrat identitatea fiecare partid în USL, nu putem spune că nu am întâmpinat dificultăți în funcționare, sunt ideologii diferite, dar am depășit cu înțelepciune multe bariere”, a subliniat el.

Actualizare 11.00 Mircea Geoană le-a transmis un mesaj delegaților, acela că „anul viitor PSD trebuie să câștige tot”. El a subliniat că europarlamentarele vor fi un test ce trebuie să demonstreze forța PSD.  

______________________

Se va discuta în primul rând strategia pentru câștigarea europarlamentarelor. PSD vrea să obțină cel puțin același număr de locuri pe care îl are acum în Parlamentul European.

Ședința se desfășoară sub semnul unui mesaj agresiv transmis de premier către aleșii locali ai PSD, anume că 2014 „este sfârșitul regimului Traian Băsescu”.

În plus, ședința vine după ce ieri liderii din teritoriu ai PSD au dat un mesaj important, că partidul ar trebui să candideze singur la prezidențiale.

Primarii Partidului Social Democrat ne vor face sa câstigam și alegerile europarlamentare și alegerile prezidențiale. Pentru PSD”, a spus Liviu Dragnea.

La rândul său, Marian Vanghelie a declarat: „Pe mine, unul, mă interesează alegerile prezidențiale, pentru că mesajul trebuie să fie foarte clar (...) Să punem amprenta că PSD a câștigat alegerile prezidențiale. Nu știu cum, nu știu care e formula, dar trebuie să câştigăm alegerile prezidenţiale”. 

Premierul Victor Ponta a declarat că, în situaţia în care preşedintele PNL, Crin Antonescu, va candida doar din partea liberalilor la alegerile prezidenţiale, PSD va trebui să aibă candidat propriu, iar mesajele unor lideri PSD se explică prin poziţia publică a liderului PNL.

Primul ministru a fost întrebat cum vede declaraţiile lui Crin Antonescu, care a precizat că dacă va fi nevoie, PNL ar putea să câştige şi singur alegerile prezidenţiale de anul viitor.

„Pot să contest acest lucru? (...) Toţi colegii mei care au intervenit au răspuns la declaraţiile domnului preşedinte Antonescu şi, după cum ştiţi foarte bine, eu niciodată nu am vorbit şi nu voi vorbi niciodată în public ceva de rău despre domnul Antonescu, fără să ascund faptul că mă deranjează că domnia sa stă la putere, dar se comportă ca şi când ar fi în opoziţie. Dar cred că lucrul ăsta nu l-a mai făcut în ultima perioadă, apreciez această reschimbare de atitudine şi sper să fie constantă”, a spus Victor Ponta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri