Conspirațiile răspândite pe rețelele sociale care au băgat spaima-n români: Canibali care beau sânge de copil torturat și orașele-lagăr

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
Young man in a cap of foil being afraid and stressed.
Sute de exemple de mesaje răspândite în grupurile de pe Facebook au fost consultate de Digi24.ro pentru a înțelege cum au ajuns două legi votate de Parlament subiect de isterie națională. Foto: Profimedia Images

Liderii AUR - dar nu numai ei - s-au folosit în ultimele luni de două teme false, teorii ale conspirației răspândite pe rețelele sociale pentru a băga frica în oameni, pe care i-au chemat să protesteze împotriva unor legi „dictate de la Bruxelles”, prin care românilor urmează să le fie luați copiii, iar în viitor vor fi obligați să trăiască în „orașe lagăr” pentru controlul populației. Mesajele au fost larg răspândite în grupurile de susținători și merg până la conspirații regăsite în celebrele grupuri QAnon din SUA, care spun că „oculta” vrea să răpească copiii pentru că liderii săi sunt canibali și „beau sânge de copil torturat”.

Astfel de mesaje răspândite pe Facebook au fost consultate de Digi24.ro pentru a înțelege cum au ajuns două legi votate de Parlament subiect de isterie națională, care a dus la un protest violent în fața Palatului Parlamentului.

Prima lege, deja celebrul proiect PLx 145, prevede „prevenirea separării copilului de familie”. Proiectul inițiat de ministerul Familiei Tineretului și Egalității de Șanse, condus de Gabriela Firea, are ca scop susținerea copiilor care fac parte din familii din medii vulnerabile. Potrivit legii, ar urma să fie construite 150 de centre de zi în care minorii aflați în categorii de risc ar putea mânca, face teme sau chiar ar beneficia de diverse ajutoare, precum pachete cu haine. Deși proiectul își propune tocmai ca minorii să fie ajutați să rămână în familiile lor, propaganda AUR a promovat un discurs exact pe dos.

„Nu vă atingeți de copiii României! Sinistrul proiect PLx 145 prin care PSD și PNL vor să ne ia copiii de lângă noi va fi azi supus la vot în Camera Deputaților. Apărăm copiii României!”, este mesajul prin care AUR a chemat miercuri oamenii la protest.

Subiectul a fost rostogolit pe rețelele sociale, ceea ce a dus la apariția unor teorii ale conspirației de-a dreptul frapante. 

„De ce chiar ne pot lua copiii dacă trece PLX 145. Statului NU-I PASĂ DE TINE ȘI DE COPILUL TĂU. Îi pasă doar de bani. 30 de miliarde se așteaptă să primească de la UE după ce se votează PLX 145. Problema e că cei care doresc această implementare sunt canibali și beau sânge de copil torturat. Iar parlamentarii care vor vota sunt complici la vătămare corporală gravă, crimă cu premeditare și genocid”, se arată într-un astfel de mesaj care a strâns sute de aprecieri și comentarii de la oameni îngrijorați.

Citește și Motivul protestului AUR, un fake news: „Cum vor UE, PSD și PNL să ne ia copiii”, cea mai nouă conspirație răspândită de George Simion

„Legea asta e importantă. Îți ia statul copiii dacă ai venituri mici sau dacă pleci în străinătate și lași copiii la bunici”, a comentat o doamnă, îngrijorată de soarta copiilor.

Teorii inspirate de QAnon

Teoria conspirației potrivit căreia niște oameni influenți răpesc copii pentru a le bea sângele este inspirată de la mișcarea QAnon din SUA. Teoria conspirației QAnon este vastă, complicată și în continuă schimbare, iar adepții ei introduc constant evenimente și personalități noi în narațiunea sa principală. Dar esența este că democrații americani, ajutați de Hollywood și de un grup de „elite globale”, conduc un grup masiv dedicat răpirii, traficului, torturii, abuzului sexual și canibalizării copiilor, toate cu scopul de a îndeplini ritualuri ale credinței lor satanice. Donald Trump, conform acestei fantezii, este singura persoană dispusă și capabilă să pornească un atac împotriva lor.

Un alt mesaj care instigă la protest, pentru că în Parlament se votează legea „care dă statului dreptul de a răpi copiii din familii”, a fost răspândit chiar de contul de Facebook al Mânăstirii Petru Vodă.

„Ştiaţi că astăzi, 10 Mai 2023, se votează în Parlament legea care dă statului dreptul de a răpi copiii din familii, întocmai ca pe vremea Imperiului Otoman?”

Astfel de mesaje au fost răspândite și în grupurile partidului AUR, precum și de foști parlamentari ai partidului. Doi dintre aceștia sunt Mihai Lască și Anamaria Gavrilă. Lască este deputatul care a întrebat Autoritatea Aeronautică Civilă ce sunt liniile albe de pe cer și „care este scopul pulverizării acestora pe cerul României, precum și cine efectuează aceste pulverizări”. Liniile albe de pe cer lăsate în urmă de avioanele care zboară la mare înălțime se află în centrul unei foarte populare conspirații. Teoria dârelor chimice (chemtrail, chemical trail) susține că unele dâre ce par a fi dâre de condens lăsate de aeronave militare și civile, ar conține de fapt agenți chimici sau biologici, pulverizați în mod deliberat în scopuri secrete, în cadrul unor programe guvernamentale clandestine.

Acum, după ce s-a luptat cu liniile albe de pe cer, Lască se luptă și pentru copiii românilor. „Avertizez toți părinții din România și din străinătate cu privire la legiferarea furtului de copii în România”, scrie deputatul Lască, într-un mesaj pe Facebook.

Orașele de 15 minute vs. orașele-lagăr

O altă lege folosită pentru a răspândi panica a fost PLx 47 privind mobilitatea urbană durabilă. Conspiraționiștii spun că legea instaurează „orașele-lagăr”. Aceștia au început să răspândească informații false conform cărora „orașul de 15 minute” este „o reprezentare modernă” a lagărelor naziste.

Aflându-se în centrul dezbaterilor despre viața post-COVID, schimbările climatice și societățile centrate pe mașini, conceptul orașului de 15 minute a devenit o temă de discuție extrem de răspândită. Acest lucru i-a făcut pe conspiraționiști să emită temeri false în ceea ce privește renunțarea forțată la mașini, crearea de zone urbane de tip „lagăr” pe care oamenii nu le pot părăsi sau supravegherea și controlul guvernului asupra cetățenilor. Cercetătorii, scria în luna februarie publicația Wired, spun că teoriile conspirației legate de orașul de 15 minute au început să apară în 2020, când militanții conectați cu lobby-ul combustibililor fosili au încercat să avanseze ideea unei amenințări cu un „lockdown climatic”, în care guvernele le-ar interzice oamenilor să-și folosească mașinile, să mănânce carne sau să călătorească în afara cartierelor.

Citește și Ce înseamnă „Orașul de 15 minute”. Când poate fi implementat și în România acest concept urban care i-a provocat pe conspiraționiști

„Vor să închidă omenirea în orașele de tip lagăr de 15 minute, orașele viitorului. Experiment Oxford 2024”, se arată într-unul dintre mesajele răspândite pe rețelele sociale.

Într-un alt mesaj, susținătorii acestei conspirații explică cum va fi implementat sistemul.

Legea prevede, de fapt, îmbunătăţirea condiţiilor de mobilitate în zonele urbane şi rurale, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de transporturi precum şi creşterea siguranţei rutiere în zonele urbane, prin soluţii digitale şi ecologice de transport. Beneficiarii direcţi sunt autorităţile publice locale şi cetăţenii, prin reducerea congestiei la nivelul oraşelor și îmbunătăţirea mobilităţii pentru desfăşurarea activităţilor zilnice atât ale locuitorilor, cât şi ale agenţilor economici.

Explicația antropologului

Antropologul Radu Umbreș spune că astfel de teorii ale conspirației sunt folosite ca un fel de fumigene care să atraga atenția și să adune cât mai mulți adepți. 

„Distribuirea acestor teorii ale conspirației nu înseamnă că oamenii cred în ele. Nu adevărul este preocuparea lor ci producerea de furie și dezgust prin activarea unor intense emoții negative. Orice informație, indiferent cât de fantasmagorică, poate fi folosită dacă evocă pericole mari și iminente la adresa copiilor, familiilor, sănătății sau orice este foarte valoros pentru oameni”, explică Radu Umbreș.

Acesta remarcă faptul că nici Rusia, nici China, nu apar în astfel de mesaje răspândite pe internet, ceea ce sugerează că aceste regimuri autoritate beneficiază indirect de conflictele interne produse în țările democratice.

„Publicarea sau circularea acestor teorii nu este o încercare de a informa ci de a aduna oamenii care deja simt furie sau disperare datorită diverselor probleme personale sau sociale în jurul imaginii unei amenințări imense din partea unor actori politici pe care deja îi suspectează de interese ascunse. Pentru că oamenii au nemulțumiri diverse, teoriile acestea ale conspirației sunt îndeajuns de simple și de înfricoșătoare ca oricine este deja predispus să caute o sursă a răului să poată fi „agățat” și să se identifice cu ceilalți indivizi ca fiind poporul oprimat și manipulat de stat, politicieni, Uniunea Europeană, SUA, corporații, sau alte instituții percepute ca puternice dar exploatatoarea. Interesant, nici Rusia nici China nu apar în aceste teorii ale conspirației, ceea ce sugerează că aceste regimuri autoritate beneficiază indirect de conflictele interne produse în țările democratice, existând chiar posibilitatea ca acestea să promoveze curente extremiste ce slăbesc solidaritatea socială a adversarilor geopolitici”, spune antropologul. 

„Absolut orice pare publicului a fi de neînțeles sau opac o să fie instrumentalizat ca o teorie a conspirației”, mai explică acesta. „Oamenii nu cred neapărat în teoriile astea, ei de fapt semnalează altceva. Semnalează, o dată, că se poziționează politic împotriva autorităților atunci când apare ceva necunoscut, chiar dacă nu e ceva rău, apoi, pentru cei care le răspândesc, pare că au nevoie de un fel de fumigenă ca să o vadă toată lumea și să știe că se strâng în jurul ei toți oamenii care sunt nemulțumiți, care au probleme, ale căror probleme sunt reale. Așa că, pe culoarul acesta, orice partid extremist poate lansa fel și fel de teme care au o tracțiune nu foarte lungă, la fel de lungă cum a avut de exemplu teoria că vaccinul conține nanoboți. O mai crede cineva? Mai este prezentă? Ce s-a întâmplat cu nanoboții din vaccin?”

„Au un termen de valabilitate redus, însă, din păcate, la fel de repede cum dispar, la fel de repede pot să reapară altele mereu”, a mai explicat antropologul Radu Umbreș, pentru Digi24.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...