Constituția USL este criticată de experți

Data publicării:
constitutia 5356350-Mediafax Foto-Razvan Chirita-1

Cele mai multe observaţii făcute de Comisia de la Veneţia vizează amendamentele prin care USL redefinesc rolurile preşedintelui, Guvernului şi Parlamentului.

Experţii europeni nu sunt de acord cu eliminarea preşedintelui din puterea executivă.

În urma observaţiilor Comisiei de la Veneţia, USL va trebui să păstreze actuala prevedere din Legea fundamentală, care îi conferă şefului statului un rol executiv.

Nici propunerea PSD şi PNL care stabileşte că Parlamentul este for unic de decizie nu este agreată de experţii Uniunii Europene.

Comisia de la Veneţia a atras atenţia că această prevedere poate fi interpretată abuziv, în sensul de a limita puterea de decizie a altor instituţii.

Amendamentul USL prin care Parlamentul poate îngrădi dreptul preşedintelui de a convoca un referendum nu a fost criticat de forul european.

PSD şi PNL vor trebui să renunţe la această propunere, astfel că şeful statului va putea convoca referendumuri naţionale fără restricţii.

Comisia de la Veneţia critică şi amendamentul prin care Parlamentul dobândea dreptul de a audia orice persoană.

Acest amendament a fost sancţionat şi de reprezentanţii magistraţilor, care au acuzat încălcarea independenţei puterii judecătoreşti.

Toate observaţiile Comisiei de la Veneţia vor fi discutate de comisia de revizuire a Constituţiei în şedinţa de luni.

„Sunt chestiuni de formă și cred, în cea mai mare parte, se va ține cont de ele și va fi adaptat textul, dar nu cred că înseamna schimbări substanțiale”, a spus liderul PNL, Crin Antonescu.

USL intenţionează să organizeze referendumul pentru modificarea Constituţiei pe 24 şi 25 mai.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri