Consultări cu partidele la Cotroceni. „Ne aflăm pe drumul cel bun”, anunță președintele

Data publicării:
iohannis consultari psd 20 aprilie 2015 1

Klaus Iohannis e mulţumit de partidele parlamentare. Președintele a spus că s-au înregistrat unele progrese și a apreciat că „suntem pe drumul cel bun”.

Chiar dacă Parlamentul mai calcă strâmb cand vine vorba de imunitate, președintele susţine că, în ceea ce priveşte reforma electorală, partidele au înţeles că e nevoie de o schimbare. I-au promis chiar că, până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare, vor fi adoptate şi vor veni la promulgare legea alegerilor locale, legea finanţării partidelor și legea alegerilor parlamentare. În ceea ce priveşte votul prin corespondenţă, românii din diaspora mai au de aşteptat. O lege în acest sens ar putea fi gata abia la toamnă.

Şeful statului a precizat că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii partidelor parlamentare, o primă concluzie este că „există un acord pe trei mari chestiuni”.

Astfel, potrivit lui Klaus Iohannis, s-a stabilit ca până la jumătatea lunii mai să fie aprobate de Parlament şi trimise spre promulgare legea privind alegerile locale şi legea privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai spus că a doua zonă de acord se referă la legea privind alegerile parlamentare şi anume finalizarea acesteia până la finalul actualei sesiuni parlamentare.

Al treilea punct de acord se referă la votul pentru diaspora şi votul prin corespondenţă. Iohannis a precizat că există din partea sa o preocupare pe acest subiect, în contextul întârzierii dezbaterilor pe acest subiect. Președintele a spus că a constatat că există voință politică, iar partidele i-au promis o soluție în timp util. „Aştept ca stadiul declarativ să fie depăşit, voi urmări cu mare atenţie ce se întâmplă", a mai spus preşedintele Iohannis. Ulterior, el a precizat că, din punctul său de vedere, lucrurile ar trebui puse la punct cu cel puțin un an înainte de alegerile parlamentare, adică până cel târziu la mijlocul acestei toamne.


ACTUALIZARE 12:14. Reprezentanții PNL au declarat, după discuțiile cu Klaus Iohannis, că sunt de acord cu propunerea ca românii din străinătate să se înscrie pe liste cu șase luni înainte, dacă vor să voteze, dar că trebuie verificat dacă acest lucru poate fi făcut din punct de vedere constituțional.

„Suntem adepții votului alternativ, am înțeles că și PSD e, deci nu vor fi probleme dacă vor această lege. Oamenii pot vota ca și până acum, în secțiile de votare, dar ca să fie numărul de secții suficiente, dorim ca AEP să organizeze aceste alegeri și să aibă și datele necesare – preînscrierea celor care doresc să voteze prin corespondență - cu un timp înainte și aici suntem într-o discuție constituțională. Pe noi nu ne deranjează șase luni, dar constituțional nu știm dacă putem declanșa procedurile de înscriere mai devreme de declanșarea alegerilor, deocamdată cu 70 de zile, cât spune legea”, a spus Vasile Blaga.  


ACTUALIZARE 11:28. Detalii de culoare de la Palatul Cotroceni. Ironii între preşedinte şi premier la consultările de azi pe tema reformei electorale. Victor Ponta a remarcat că locul invitaţilor la masa negocierilor a fost schimbat şi i-a spus preşedintelui că a vrut să se aşeze pe locul său. Câte ceva mai trebuie schimbat, a fost replica lui Klaus Iohannis.

Discuție Victor Ponta – Klaus Iohannis:

Victor Ponta: Ne-am dus întâi în partea aia, din obişnuinţă.

Klaus Iohannis: Câte ceva trebuie schimbat.

Pactul politic pentru bugetul Apărării va fi semnat mâine

Victor Ponta: Noi suntem de acord cu toate schimbările. Tot ce ne face să uităm de vremurile trecute e bine pentru noi.


Primele discuții au început la ora 10:00, cu delegaţia PSD. După încheierea consultărilor cu social-democrații, Victor Ponta a vorbit depre votul din diaspora şi a insistat pentru înscrierea pe listele electorale, cu şase luni înainte, a românilor stabiliţi în străinătate care vor să voteze.

Pentru asigurarea votului persoanelor și cetățenilor români din afara țării, atâta timp cât solicitările noastre, și anume organizarea alegerilor și în afara țării de către AEP, nu de către Guvern, și organizarea pe baza înscrierii cetățenilor români într-un termen de șase luni înainte de alegeri, este o propunere pe care o susținem”, a spus Victor Ponta.

Președintele PSD a mai spus că, în ceea ce privește legea finanțării partidelor, punctele solicitate de Klaus Iohannis sunt sustenabile, iar partidul va vota în așa fel încât observațiile transmise de președinte să fie adoptate.


Președintele Klaus Iohannis a invitat la Palatul Cotroceni partidele și formațiunile parlamentare la consultări referitoare la stadiul legislației electorale și procedurile parlamentare de încuviințare a cererilor justiției.

„Luni, 20 aprilie, președintele României, Klaus Iohannis, invită la Palatul Cotroceni partidele și formațiunile politice reprezentate în Parlamentul României, în vederea unor consultări referitoare la stadiul legislației electorale, inclusiv cel al reglementărilor necesare asigurării dreptului de vot al românilor care trăiesc în afara granițelor. Pe agenda consultărilor se vor mai afla discuții referitoare la procedurile parlamentare de încuviințare a cererilor de urmărire penală, reținere, arestare sau percheziție a membrilor Parlamentului, precum și alte teme de interes public”, anunța Administrația Prezidențială.

Consultările vor începe la ora 10:00 cu Partidul Social Democrat, urmând ca șeful statului să se întâlnească cu Partidul Național Liberal (ora 11:00), Uniunea Națională pentru Progresul României (ora 12:00), Partidul Conservator (ora 15:00), Uniunea Democrată Maghiară din România (ora 16:00), Grupul parlamentar al Minorităților Naționale (ora 17:00).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri