S-au încheiat consultările la Cotroceni. Kelemen Hunor i-a propus lui Klaus Iohannis o soluție de criză-premier UDMR pentru 6 luni

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Klaus Iohannis, la consultări cu partidele politice.
Președintele Klaus Iohannis, la consultări cu partidele politice. Foto: Administrația Prezidențială

Consultările dintre Klaus Iohannis și partidele parlamentare s-au încheiat. Președintele a anunțat că a decis să îl desemneze pe Dacian Cioloș pentru funcția de premier.

Citește și Dacian Cioloș, desemnat prim-ministru de președintele Klaus Iohannis

Kelemen Hunor a propus un guvern cu premier de la UDMR

ACTUALIZARE 17:35 Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat după discuțiile cu președintele Klaus Iohannis că i-a propus acestuia o soluție de criză - desemnarea unui prim-ministru din partea UDMR pentru o perioadă de șase luni până la rezolvarea crizei politice. Varianta de premier ar fi chiar Kelemen Hunor.

„Trebuie să ieșim din această încurcătură. Putem să dăm o mână de ajutor. Astăzi e puțin probabil să se întâmple o refacere a coaliției. Nici azi nu exclud. Poate voi reuși eu. Peste 6 luni, timpul trece, te ajută să fii mai înțelept, șanțurile săpate pot fi astupate. Ce nu ai putut să reușești astăzi, poți să reușești peste șase luni de zile. În ceea ce privește pandemia, prețurile la energie, ai nevoie de un guvern cu puteri depline. Din acest motiv consider că nu ar trebui respinsă această posibilitate”, a declarat Kelemen Hunor, care a precizat că ar fi vorba de un guvern politic. „De la un politician să nu așteptați un guvern tehnocrat. Un om politic trebuie să-și asume răspunderea”, a mai spus Kelemen.

ACTUALIZARE 17:30: S-a încheiat prima rundă de consultări dintre președintele Klaus Iohannis și partidele parlamentare. 

ACTUALIZARE 17:00 Consultările se apropie de final. Minoritățile naționale au intrat la discuții cu președintele.

minoritati consultari ap
Delegația minorităților naționale, la consultări cu președintele Klaus Iohannis. Foto: Administrația Prezidențială

UDMR a intrat la consultările cu președintele Klaus Iohannis

ACTUALIZARE 16:50 Delegația UDMR a ieșit de la consultările cu președintele Klaus Iohannis.

ACTUALIZARE 16:30 Liderii UDMR au intrat la consultări cu președintele Klaus Iohannis. 

udmr consultari
Delegația UDMR, la consultări cu președintele Klaus Iohannis.

Delegația AUR a ieșit de la consultările cu președintele Klaus Iohannis

ACTUALIZARE 16:25 Delegația partidului AUR a ieșit de la consultările cu președintele Klaus Iohannis. „Consultările au fost cât se poate de formale”, a spus liderul AUR George Simion, într-o transmisiune pe Facebook. Acesta a mai precizat că președintele a spus că dizolvarea Parlamentului nu este o soluție „Klaus Iohannis a admis că este greu să construiască o majoritate parlamentară”, a declarat și Claudiu Târziu.

ACTUALIZARE 16:00 Delegația partidului AUR a intrat la consultări cu președintele Klaus Iohannis. Anterior, liderul AUR Geroge Simion a declarat că vor susține la discuțiile cu președintele varianta alegerilor anticipate, iar până la anticipate învestirea unui guvern de tehnocrați. Acesta a mai spus că în cazul în care Klaus Iohannis îl va propune tot pe Florin Cîțu, AUR va strânge semnături pentru suspendarea președintelui.

aur la consultari
Delegația AUR, la consultări cu președintele Klaus Iohannis

Dacian Cioloș, după consultări: Președintele a spus că va analiza propunerea noastră

ACTUALIZARE 15:10 Președintele USR Dacian Cioloș a declarat luni, după consultările de la Cotroceni, că președintele Klaus Iohannis le-a transmis că va analiza propunerea făcută de aceștia la discuțiile cu șeful statului.

„I-am spus președintelui că USR are propunere de premier, una serioasă, suntem gata să ne asumăm acest rol. Avem și propunere de program de guvernare. Președintele ne-a confirmat că partidele care au fost anterior nu au propus premier și că va analiza serios propunerea noastră

Cioloș a mai declarat că președintele le-a transmis acestora că „a fost surprins neplăcut să vadă că nu au existat discuții între partide”.

ACTUALIZARE 14:50 Delegația USR a părăsit Palatul Cotroceni, după consultările cu președintele Klaus Iohannis.

ACTUALIZARE 14:00 Președintele Klaus Iohannis discută cu delegația USR. Aceștia au stabilit luni să îl propună pe Dacian Cioloș premier și să îi propună președintelui o listă de reforme pentru refacerea coaliției de guvernare.

membrii delegației USR la Cotroceni, la consultările cu președintele Klaus iohannis
Delegația USR, la consultări cu președintele Klaus Iohannis

Marcel Ciolacu: PSD vrea o majoritate pentru alegeri anticipate

ACTUALIZARE 14:55 Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, după consultări, că social-democrații văd mai probabilă o majoritate pentru alegerile anticipate. Totodată, acesta a spus că, pentru a trece peste actuala criză, „tot ce nu va putea face Guvernul, va face Parlamentul”. 

„L-am asigurat și pe președinte că românii nu vor fi abandonați. Tot ceea ce nu poate face un guvern demis va fi preluat de către Parlament României, iar parlamentarii PSD, cle mai mare grup parlamentar din Parlamentul României, din acest moment vor lucra 24 de ore din 24. Deja am depus în Birourile Permanente, atât la Senat, cât și la Camera Deputaților, solicitările pentru plafonarea prețurilor la energie și gaze”, a mai spus Ciolacu.

Delegația PSD a intrat la consultări cu președintele

ACTUALIZARE ORA 13:40 Delegația PSD a părăsit Palatul Cotroceni, după consultările cu președintele Klaus Iohannis.

ACTUALIZARE ORA 12:50 Delegația Partidului Social Democrat a ajuns la Palatul Cotroceni pentru consultări cu președintele Klaus Iohannis. Înaintea consultărilor, președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că PSD merge „din respect pentru instituția prezidențială”.

„Mergem la Cotroceni din respect pentru instuția prezidențială, fiind cea mai importantă instituție a statului român, nu din respect pentru cei care au creat această criză politică. Merg însoțit de trei tineri din administrațiile locale să vadă și domnul președinte că sunt frustrați de ce pățesc românii din administrațiile lor. Mergem și cu planul PSD de combatere a crizei sanitare de acum opt luni care este valabil și acum. Mergem și cu propunerile PSD astfel încât capitalul românesc și populația să depășească această iarnă”, a declarat Ciolacu.

psd consultari ap
Delegația Partidului Social Democrat, la consultări cu președintele Klaus Iohannis. Foto: Administrația Prezidențială

Citește și Marcel Ciolacu: Dacă avem o majoritate, revenim la guvernare

Citește și Cioloș: Propunerea USR de premier este Dacian Cioloș. Vom prezenta un pachet de reforme

Florin Cîțu, după consultări: Nu am mers cu o propunere de premier. Astăzi există o majoritate PSD-AUR-USR

ACTUALIZARE 12:30 Delegația Partidului Național Liberal a ieșit de la consultările cu președintele Klaus Iohannis. Președintele PNL Florin Cîțu a declarat la finalul consultărilor că „în acest moment nu avem o majoritate și nu am avansat o propunere de premier”. Acesta a mai precizat că există o decizie la nivelul Partidului Național Liberal potrivit căreia PNL nu va negocia cu USR dacă aceștia votează o moțiune de cenzură. „A fost o majoritate testată în Parlament care a dat jos guvernul. Mă gândesc că vor veni și cu soluții. Astăzi există o majoritate PSD-AUR-USR”, a mai spus Florin Cîțu.

consultari pnl iohannis ap
Delegația Partidului Național Liberal, la consultări cu președintele Klaus Iohannis. Foto: Administrația Prezidențială

A început prima rundă de consultări la Palatul Cotroceni. Liberalii discută cu președintele Klaus Iohannis

ACTUALIZARE ORA 12:00 A început prima rundă de consultări a președintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare. Prima delegație care a intrat la discuții cu șeful statului este cea a Partidului Național Liberal. În materialul video transmis de Administrația Prezidențială, președintele nu a făcut nicio declarație la întâmpinarea delegației PNL. Acesta le-a transmis liberalilor „bine ați venit”.


Știrea inițială

Cum a început criza politică

Totul a început după ce ministrul justiției, Stelian Ion, a fost remaniat în mod neașteptat de premier, la 1 septembrie, iar câteva zile mai târziu, în semn de protest, toți miniștrii USR au ieșit din guvern. Urmare a destrămării coaliției de guvernare, cabinetul Cîtu a fost demis săptămâna treuctă in Parlament, iar azi toți ochii vor fi pe Palatul Cotroceni. Partidele parlamentare vin în fața președintelui cu propunerile lor pentru soluționarea crizei politice, care intervine într-un moment complicat al pandemiei.

Ca procedură, în urma consultărilor, președintele desemnează un candidat pentru funcția de premier. Acesta are 10 zile să meargă în Parlament cu echipa și programul de guvernare, pentru a cere un vot de încredere.

La finalul consultărilor de luni, care încep la prânz, șeful statului ar putea ieși, teoretic, cu numele unui nou premier. Sunt patru variante pe masă:

  • guvern minoritar PNL-UDMR, susținut de PSD
  • refacerea coaliției, deci un guvern PNL-USR-UDMR
  • un guvern PSD-PNL-UDMR
  • un guvern tehnocrat

Cel mai probabil, însă, va exista și o a doua rundă de consultări la Cotroceni. Această primă discuție cu partidele pare să aibă mai degrabă un rol de tatonare a terenului politic și probabil nu va avea o concluzie. Este posibil ca șeful statului să le dea partidelor un răgaz pentru negocieri până să convoce noi consultări.

Citiți și: CTP: Cîțu nu mai poate fi numit premier, e compromis moral și profesional. Iohannis riscă să urmeze traiectoria lui Băsescu

Programul consultărilor

Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL).

Liderul PNL, Florin Cîțu, va face face ulterior declarații la sediul PNL, la ora 13:30.

Ora 13:00 –Partidul Social Democrat (PSD)

Înainte de a merge la consultări, la ora 10:00, se întrunește Consiliul Politic Național al partidului, care va decide exact ce poziție adoptă.

Ora 14:00 – Uniunea Salvați România (USR)

Liderul USR, Dacian Cioloș, va face declarații înainte de consultări, la ora 12:30.

Ora 16:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)

Ora 16:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)

Ora 17:00 – Minoritățile naționale reprezentate în Parlament.

Este posibil ca la finalul zilei să facă declarații și președintele Klaus Iohannis.

Șanse minime de a avea azi o nominalizare de premier

Oricpersoană susținută do majoritatparlamentară poatsă devină premier, evident. Așa scriîn Constituție. Nu există nicio piedică”, a declarat Klaus Iohannis. 

La sfârșitul săptămânii trecute, liberalii și-au schimbat strategia, ei spun că au „flexibilizat-o”, astfel că merg la Cotroceni fără o propunere de premier, o schimbare radicală față de hotărârea de neclintit pe care o afișau până de curând de a merge tot cu Florin Cîțu ca propunere de premier. Decizia în forul de conducere a fost însă că în momentul în care vor reuși să stabilească o majoritate parlamentară, îl vor propune din nou pe Florin Cîțu. Liberalii trebuie să înceapă negocieri pentru învestirea unui nou guvern, dar și pentru șefia Camerei Deputaților, pentru că Ludovic Orban ar urma să-și depună demsia. Sunt voci care spun că nu e exclus ca șefia Camerei Deputaților să fie folosită în negocieri.

Pe de altă parte, social-democrații stabilesc dimineață dacă participă sau nu la consultările de la Palatul Cotroceni. Se analizează și condițiile în care PSD ar putea susține un guvern minoritar. Potrivit surselor Digi24, temerea social-democraților ar fi că președintele ar putea sa le încredințeaze lor guvernarea, iar în acest context, preferă să susțină din umbră un guvern minoritar condus de un premier mai degrabă tehnocrat. PSD nu va merge, cel mai probabil, la consultările de la Cotroceni, cu o propunere de premier, însă o decizie va fi luată luni dimineaţă în Consiliul Politic Naţional al partidului, a declarat, duminică, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu.

Nici USR nu va merge la Cotroceni cu un nume de prim-ministru, ci cu o listă de reforme. USR se reunește în ședință înainte de consultările de la Cotroceni. Liderii partidului vor merge la discuția cu președintele Klaus Iohannis cu un pachet de reforme, aceasta fiind una din condițiile pentru a se întoarce la guvernare. În cea mai recentă ieșire publică, președintele Iohannis s-a arătat foarte critic la adresa USR, despre care a spus că „s-a dat mare partid reformist și a abandonat guvernarea”. Pe de altă parte, Dacian Cioloș și Florin Cîțu nu au discutat până în prezent, deși proaspătul lider USR i-a scris un SMS săptămâna trecută premierului interimar, iar acesta i-ar fi zis că rămâne „să se audă”.

Stelian Ion (USR): România nu stă într-un singur om

Fostul ministru al justiţiei, Stelian Ion, după a cărui demitere USR a ieşit de la guvernare, va face parte din delegația USR care merge la Cotroceni. El a reconfirmat duminică seara la Digi24 că USR vrea refacerea coaliţiei cu PNL şi UDMR, dar fără Florin Cîţu în fruntea Guvernului.

„Florin Cîţu să-şi dea seama că este într-o situaţie în care nu mai poate continua şi, din păcate, până acum i-a tras pe colegii liberali după el. Este cazul să renunţe la această poziţie de forţă şi să găsim împreună o altă soluţie de premier. Se poate. România nu stă într-un singur om”, a declarat Stelian Ion.

El a mai spus că USR este gata să își „asume guvernarea”, dacă PNL nu va face o propunere de prim-ministru, caz în care propunerea lor de premier va fi, foarte probabil, Dacian Cioloș. 

Pe de altă parte, USR respinge susținerea unui guvern minoritar.

„Sunt două variante, nu mai multe. Este o variantă de a reface coaliţia. Este cea mai raţională şi cea mai sănătoasă variantă, în cazul în care se renunţă la această poziţie, iraţională până la urmă, de la un moment, de a insista cu Florin Cîţu premier. Iar varianta a doua este refacerea, într-o formulă mai mult sau mai puţin făţişă, de a reface USL; adică PNL cu sprijinul PSD să ducă mai departe guvernarea. Doar cele două soluţii sunt posibile. (...) Dacă colegii din PNL îşi doresc refacerea acelui USL, despre care ştim cu toţii unde i-a dus şi pe ei şi unde a dus România, vom fi în opoziţie. Nu ne dorim lucrul ăsta, dar nu depinde numai de noi”, a adăugat Stelian Ion.

Alfred Simonis (PSD): Obiectivul nostru a fost ca USR și PNL să nu se împace

Liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor, Alfred Simonis, a declarat duminică seara la Digi24 că PSD a dorit ca PNL şi USR „să nu se împace” și acesta este motivul pentru care social-democrații au întârziat moțiunea de cenzură. 

„Haideţi să vă spun sincer: obiectivul nostru nu a fost să fie Cîţu sau nu preşedinte la PNL, obiectivul nostru categoric a fost acela ca USR şi PNL să nu se împace şi să nu ducă România spre dezastru sau să continue spre dezastrul în care au adus România. Dacă pentru asta a fost nevoie să întârziem moţiunea de cenzură - deşi, practic, faptul că s-a întârziat a fost cauzat de faptul că cei de la USR şi AUR au depus o moţiune fără să se consulte cu noi, fără să avem de adăugat la text, să modificăm textul şi acea moţiune ştiţi că a fost atacată la CCR şi de aceea a fost nevoie să aşteptăm rezultatul înainte de a dezbate moţiunea de cenzură - însă dacă acest lucru, faptul că Florin Cîţu a câştigat preşedinţia PNL îi încurcă pe cei de la USR şi PNL să se împace, daţi-mi voie să spun că a fost strategia corectă, pentru că obiectivul nostru, al tuturor, şi al României, e să scape şi de Cîţu, dar şi de Barna, şi de Năsui, şi de Mihăilă, şi de Ion Stelian, ca şi de Turcan, de altfel. Prin urmare, dacă a fost nevoie să treacă aceste trei săptămâni în care s-a schimbat întreaga scenă politică –în momentul depunerii moţiunii USR-AUR amintiţi-vă că Ludovic Orban era preşedintele Camerei şi şeful PNL, Florin Cîţu era prim-ministru, Dan Barna era vicepremier şi preşedintele USR - practic, dacă acea moţiune trecea a doua zi, oamenii ăştia rămâneau pe funcţii. Astăzi, Ludovic Orban mai are o zi-două la conducerea Camerei, nu mai e preşedintele PNL, Florin Cîţu este premier demis şi preşedintele unui partid în disoluţie şi Dan Barna nu mai e nici vicepremier, nici preşedintele USR. Deci ce încerc eu să vă spun este că noi ne-am dorit din tot dinadinsul ca aceste partide, care au făcut mult rău României şi românilor în această perioadă, să nu se împace”, a afirmat Alfred Simonis.

Parlamentarul PSD a spus că partidul său este dispus să îşi asume guvernarea, dar numai după alegeri anticipate, pentru că nu poate face coaliție cu USR sau PNL.

Gheorghe Flutur (PNL): PSD-ul aparent îți face bezele

„Suntem deschiși și flexibili” pentru discuții de stabilitate politică, a dat asigurări, duminică seara, la Digi24, Gheorghe Flutur, prim-vicepreședinte PNL și membru în delegația pe care partidul o trimite la Cotroceni. Cu toate acestea, el i-a taxat și pe cei de la USR, arătându-se deranjat că vrea să le impună liberalilor premierul, și pe cei de la PSD.

„Noi am mușcat (din capcana întinsă de PSD despre care vorbea Alfred Simonis - n.r.) în alianța asta și am greșit, poate ne-om învăța minte, pentru că cine crede că PSD-ul ți-e prieten, ți-e prieten să te pună în genunchi. E o învățătură de minte pentru toată coaliția de dreapta, pentru că supărările astea - ne luăm jucăriile și plecăm și de fapt adversarul tradițional este PSD-ul, care aparent îți face bezele, dar după aceea te răpune când nu te aștepți - creează instabilitate într-o criză uriașă a României. Acrobațiile astea sunt pe timpuri în care nu se mai poate merge așa, de-aici apeluri la responsabilitate. Bun, ați trântit un guvern, credeți că o țară n-o să vadă că fugiți de răspundere, domnilor de la PSD?”, l-a interpelat Flutur pe Simonis. „Cred că unora de la USR le pare acum rău (că au trântit guvernul Cîțu alături de AUR și PSD - n.r.)”, a mai spus prim-vicepreședintele PNL. „Nu trebuie să fim rigizi, trebuie să fim flexibili și pragmatici, pentru că asta înseamnă om politic adevărat. Ne ducem la Cotroceni cu aceste gânduri”, a adăugat Gheorghe Flutur.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate