Contrar spuselor lui Tăriceanu, Comisia de la Veneţia nu interzice organizarea de referendumuri concomitent cu alte alegeri

Data publicării:
ID82884_ tariceanu INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Călin Popescu Tăriceanu, un adversar declarat al referendumului pentru Justiţie organizat de preşedintele Klaus Iohannis, spunea după consultările de la Cotroceni că referendumul pentru revizuirea Constituţiei nu poate fi programat în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale pentru că „nu s-ar respecta recomandările Comisiei de la Veneţia”. În codul de bune practici pentru organizarea de referendumuri al Comisiei de la Veneţia, însă, nu există vreo precizare în ce priveşte organizarea lor concomitent cu alte tipuri de alegeri.

Tăriceanu declara, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis în vederea punerii în aplicare a rezultatului de la referendumul pentru Justiţie din 26 mai, că referendumul pentru revizuirea Constituţiei ar putea fi organizat în august. „Nu suprapunem referendumul cu alte scadenţe electorale, ca să respectăm recomandările Comisiei de la Veneţia”, concluziona atunci şeful Senatului.

Comisia de la Veneţia nu a făcut însă vreo astfel de recomandare. În codul de bune practici al instituţiei nu există vreo recomandare specifică cu privire la organizarea referendumurilor concomitent cu alt tip de alegeri. Tăriceanu a dat organizarea concomitentă a referendumului de revizuire a Constituţiei ca motiv pentru refuzul de a participa la pactul naţional propus de preşedinte.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după consultările cu partidele, că marea majoritatea a partidelor parlamentare sunt de acord că rezultatul referendumului trebuie implementat aşa cum a votat poporul. Preşedintele a anunţat că a decis să invite partidele politice parlamentare să semneze un acord naţional pentru consolidarea parcursului european al României sau un pact politic pentru România europeană, care să cuprindă inclusiv revizuirea modificărilor la legile justiţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri