Covasna: Panoul "Ținutul Secuiesc", reamplasat de UDMR în fața Prefecturii

Data publicării:
sic terra seculorum 1

"Am luat steagul secuiesc de pe fațada clădirii Consiliului Județean pentru că domnul prefect, după ce am ieșit de la guvernare, a intentat un proces administrativ în care cere să plătesc zilnic 20% din salariul mediu brut pe economie pentru neexecutarea unei hotărâri definitive și irevocabile a unei instanțe. Asta, la momentul de față, mă costă 44.000 de lei, dar nu această sumă mă îngrijorează, ci faptul că dacă nu scot acest steag va intenta un proces penal și asta urmărește. (...) Am luat steagul, repunem în fața Prefecturii acest panou să fie mai vizibil pentru domnul prefect", a declarat liderul UDMR Covasna, Tamas Sandor, care este și președintele Consiliului Județean, scrie Agerpres.

El a menționat că panoul "SIC Terra Siculorum" este autorizat de Primăria Sfântu Gheorghe.

Tamas a mai spus că i se pare "absolut anormal" ca în 2014, într-un stat democratic, membru al UE, reprezentantul Guvernului în teritoriu să se "răfuiască" cu autoritățile locale și reprezentanții comunității maghiare pe imnuri și simboluri naționale, în loc să fie preocupat de atragerea de fonduri în județ și de rezolvarea problemelor cetățenilor.

Maghiarii din Sfântu Gheorghe protestează. Prefectul cere reintroducerea pedepsei pentru ofensa însemnelor naționale

 Prefectul județului Covasna, Marius Popica a declarat că nu înțelege protestul UDMR, menționând că, în calitate de garant al legii, nu a făcut altceva decât să ceară respectarea unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile a Curții de Apel Brașov, pronunțată în urmă cu câteva luni, care a decis că steagul secuiesc a fost arborat ilegal și trebuie înlăturat. Prefectul a menționat că în situații similare au fost și primarii localităților Ozun și Târgu Secuiesc, care s-au conformat, prin urmare nu au mai fost sancționați pecuniar pentru neîndeplinirea în termen a obligațiilor stabilite de instanță.

"Nu avem ce comenta la hotărârile judecătorești definitive și irevocabile. Eu, dacă nu cer respectarea lor, pot să plec. Asta este treaba mea ca prefect, să veghez la respectarea legii, asta scrie în fișa postului", a declarat prefectul Marius Popica, menționând că cei care sunt nemulțumiți de legile existente au la îndemână pârghiile democratice necesare pentru modificarea lor.

Panoul albastru deschis pe care sunt inscripționate cuvintele "SIC — Terra Siculorum" a mai fost amplasat în fața Prefecturii din Sfântu Gheorghe și în luna noiembrie 2012, cu puțin timp înaintea începerii campaniei electorale. Liderii UDMR au declarat la acea vreme că panoul reprezintă un protest față de acțiunile fostul prefect Codrin Munteanu, care prin acțiunile și declarațiile sale a "jignit" comunitatea maghiară și a "desconsiderat" simbolurile lor naționale și identitare, inclusiv steagul secuiesc. Panoul a fost înlăturat în luna martie 2013, după numirea lui Codrin Munteanu în funcția de secretar general în Ministerul Apărării Naționale și investirea lui Dumitru Marinescu în funcția de prefect în județul Covasna.

FOTO: mesageruldeconstanta.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri