Crin Antonescu: După congresul PNL, plec ori eu, ori Chiliman

Data publicării:
14012013 20voicu-43729

Actualizare 14.05. Secretarul general al PNL, Mihai Voicu, anunță că delegația permanentă este convocată pentru 21 ianuarie.

Actualizare 13.40Fostul lider PNL Călin Popescu Tăriceanu afirmă că „fiecare are dreptul la o opinie” în PNL, iar atunci când consideră necesarel personal o spune și în public. „Îmi rezerv dreptul să am poziţiile mele”, a punctat fostul premier. „Nu am cerut pentru mine nimic, nu am nevoie de niciopoziţie, am fost preşedinte, premier, nu sunt angajat în luptă pentru posturi, ca alţi colegi ai mei. Pot să accept tot, până la atitudinea unorcolegi ai mei care mă umileşte. Nu pot accepta, au fost câteva ocazii încare efectiv consider că am fost umilit, sigur că îmi rezerv dreptul săreacţionez”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Actualizare ora 13.35. Decizia finală privind excluderea lui Cătălin Cherecheș și Octavian Bot a fost aprobată de conducerea liberală. În cazul lui Octavian Bot a fost un singur vot împotrivă, iar în ceea ce-l privește pe Cătălin Cherecheș propunerea a fost votată în unanimitate. Decizia finală de excludere a celor doi liberali aparține însă delegației permanente a partidului, care va avea o reuniune săptămâna viitoare. Tot această instanță a partidului va stabili și convocarea congresului extraordinar propus de Crin Antonescu.

Actualizare ora 13.10 Crin Antonescu a spus că a părăsit ședința PNL pentru a merge la ședința conducerii USL, unde se va întâlni cu premierul Victor Ponta. „Discuțiile s-au prelungit, cum era de așteptat, în legătură cu orizonurile guvernării și proiectul de buget”, a precizat Crin Antonescu.

„Sunt probleme spinoase ale guvernării, nu sunt probleme spinoase în interiorul partidului sau în interiorul coaliției, dar e o guvernare care, începând cu proiectul de buget, cu opțiunile de politică bugetară, ridică foarte multe semne de întrebare și grele. Acesta este și subiectul discuțiilor de la USL”, a precizat Crin Antonescu.

Pe de altă parte, șiderul liberal a declarat jurnaliștilor că nu s-a cerut excluderea lui Andrei Chiliman, pentru că acesta trebuie să-și apere punctul de vedere într-un congres extraordinar al partidului. Punctele sale de vedere sunt de neacceptat și lovesc în imaginea partidului, a declarat Crin Antonescu referindu-se la Andrei Chiliman.

___________________________________

Liberalii s-au reunit astăzi în prima şedinţă de la învestirea guvernului Victor Ponta. Pe ordinea de zi oficială figurează stabilirea secretarilor de stat ce revin PNL, potrivit algoritmului alianţei de guvernământ. Neoficial, însă, vor fi analizate şi posibile excluderi din partid ale unor membri marcanţi, acuzaţi de trădare.

De altfel, în ședința de luni, deja s-au făcut două propuneri de excludere – primarul de la Baia Mare, Cătălin Cherecheș, care a refuzat să-i susțină pe candidații USL la parlamentare, și Octavian Bot, fost deputat PDL care a venit în PNL anul trecut și a cărui candidatură la Bihor, pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, nu a fost agreată de organizația locală. Politicianul a candidat până la urmă la București. Excluderea lui a fost propusă de PNL Bihor pentru declarații împotriva liderilor acestei organizații. Bot este considerat, însă, un apropiat al lui Crin Antonescu.

Liderul PNL, Crin Antonescu, susţine, pe de altă parte, că nu a existat o discuţie internă în PNL privind excluderea din partid a lui Călin Popescu Tăriceanu, Andrei Chiliman sau Ludovic Orban.

Haşotti: Cherecheş s-a comportat într-o manieră incalificabilă, care presupune excluderea

Liderul senatorilor PNL, Puiu Hapotti, a declarat, luni, înainte de ședința conducerii PNL, că primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, s-a comportat într-o manieră incalificabilă, care presupune excluderea din partid.

„Cine încalcă statutul, indiferent ce funcţie şi ce demnitate are, trebuie să suporte rigorile statutului. Domnul primar Cherecheş, înţeleg nu numai de la Antonescu, ci de la foarte mulţi colegi, inclusiv din judeţ, că s-a comportat într-o manieră incalificabilă, care presupune excluderea din partid”, a spus Haşotti.

El a precizat că nu a auzit să se discute de excludreea din partid în cazul altor liberali în afară de Cherecheş.

Haşotti a spus că eventuala excludere a lui Cherecheş va fi propusă Delegaţiei Permanente, pentru că acesta este primar de reşedinţă de judeţ.

„Chiliman face deservicii PNL; e nevoie de o discuţie clară, sinceră, colegială”

Pe de altă parte, liderul senatorilor liberali, Puiu Haşotti, a declarat, luni, că primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, face deservicii partidului prin atitudinile politice, el arătând, întrebat dacă este necesară excluderea acestuia din PNL, că mai întâi este necesară o discuţie clară, sinceră şi colegială.

„În mod clar, pentru mine, domnul Chiliman greşeşte. Aprecierile pe care le face nu sunt în conformitate cu realitatea. Este regretabil că face astfel de lucruri, mai ales că este un vechi membru al PNL, este şi un destoinic primar de Sector 1, dar aici eu discut politic. Domnul Chiliman face mari deservicii partidului prin atitudinile politice pe care le are, care seamănă foarte mult cu cele ale PDL”, a spus Haşotti.

Întrebat dacă se impune excluderea lui Chiliman din PNL,Haşotti a răspuns: „Nu, înainte de toate cred că ar trebui să aibă loc o discuţie foarte clară, sinceră şi colegială şi în funcţie de aceasta şi de ce se va hotărî, de ce angajamente se vor lua, va trebui să tragem concluzii. Nu eu hoărăsc excluderea unui membru important din partid”, a spus Haşotti.

Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, l-a acuzat pe liderul PNL ca a transformat partidul într-unul antioccidental.

Pentru dânsul politica se rezumă la bătălia lui oarbă pentru putere și foloseste orice mijloace pentru a-și atinge scopul. A încîlcat de mai multe ori normele statutare, regulile nescrise ale onoarei și ale bunului simț. Prin modul in care s-a comportat în ultima jumătate de an și mai mult, practic riscă să transforme PNL în cel mai antioccidental partid din România”, a declarat Andrei Chiliman la Digi24.

Totuși, acest atac direct nu este un motiv pentru îndepărtarea lui Andrei Chiliman din partid, spune liderul PNL. „în momentul în care dl. Chiliman afirmă despre preşedintele partidului că a călcat in picioare statul de drept în Romania, că a desființat instituții democratice de drept din România, dvs. care credeti că ar trebui să fie reacția PNL? Nici măcar pentru așa ceva dl Chiliman nu va fi exclus”, a precizat Crin Antonescu.

Ministrul liberal Relu Fenechiu este însă mai tranşant şi spune că primarul sectorulu 1 ar trebui exclus din PNL, pentru declaraţiile din ultima perioadă. „Nu cred că se va pune problema excluderii lui Chiliman din partid pentru că dl Antonescu este cam prea tolerant, după părerea mea, în ultimul timp ”, a declarat Relu Fenechiu în emisiunea „Kilometrul 0” de la Digi24. Fenechiu a adăugat că opinia sa personală este că ar trebui exclus Andrei Chiliman,

Decizia de a-l primi pe George Becali în PNL a fost primul reproş pe care tripleta Tăriceanu- Chiliman-Orban i l-a adus lui Crin Antonescu. Liderul PNL a fost criticat şi pentru declaraţiile împotriva ambasadorului SUA, a cancelarului german şi a preşedintelui Comisiei Europene. Liderul PNL l-a provocat pe cei trei să-l concureze pentru şefia partidului la congresul ce ar putea avea loc în luna februarie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri