Crin Antonescu: La Camera Deputaților, revenim la votul pe liste. Vor fi maximum 300 de deputaţi

Data publicării:
CRIN ANTONESCU PRESEDINTELE PNL - MEDIAFAX 1

Crin Antonescu / Foto: Mediafax

Potrivit lui Crin Antonescu, USL a decis revenirea la formula proporţionalităţii directe pentru alegerea Camerei, adică la votul pe liste, informează Mediafax.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, recent, la B1 TV, că nu exclude posibilitatea repetării referendumului privind Parlamentul unicameral, care ar putea fi organizat în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

„Trebuie respectat rezultatul referendumului, dar proiectul de revizuire a Constituţiei nu reflectă voinţa suverană a poporului. Atunci trebuie avută în vedere şi posibilitatea repetării referendumului când ei sunt la putere (USL - n.r.)”, a afirmat preşedintele.

În iunie 2013, Parlamentul a respins, cu 191 voturi „pentru”, 123 de voturi „împotrivă” şi 69 de abţineri, hotărârea care aviza favorabil solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui nou referendum pentru Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi.

Reprezentanţii PDL au reclamat faptul că Parlamentul nu are o hotărâre în privinţa solicitării preşedintelui. Birourile permanente reunite ale celor două Camere au respins, însă, solicitarea PDL de a relua votul în plenul reunit asupra referendumului cerut de şeful statului, considerând că procedura parlamentară a fost îndeplinită, avizul fiind consultativ.

Limitarea la 300 a numărului de parlamentari implică modificarea Legii privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, în timp ce instituirea Parlamentului unicameral implică modificarea Constituţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri