Crin Antonescu la Digi24: Cine este astăzi liderul opoziţiei? „Tot eu. Dar opoziţia nu e la guvern, e la putere”

Data publicării:
crrrrrin

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, se erijează în lider al opoziţiei. Declaraţia surprinzătoare a fost făcută în direct la Digi24, în emisiunea Kilometrul 0. Liderul USL a mărturisit de asemenea că partidul pe care îl conduce este la guvernare, într-o majoritate parlamentară, dar nu şi la putere.

Întrebat de moderator „cine este astăzi liderul opoziţiei”, în cadrul rubricii „Test de sinceritate”, Crin Antonescu a dat un răspuns neaşteptat: „Cred că tot eu. Dar opoziţia nu e la guvern, opoziţia e la putere.” Reluând ulterior subiectul, el a continuat: „Nu suntem la putere. Mă refer la mine şi la PNL.”

Suntem la guvernare, suntem într-o majoritate parlamentară, dar nu suntem la putere. Mă refer la mine şi la PNL cel puţin. E valabil şi pentru alţii, dar mă rog...”, a spus preşedintele liberal.

În aceeaşi ordine de idei, Crin Antonescu a recunoscut atuul Partidului Social Democrat - acela de a deţine portofoliul de premier:

Elena Vijulie: PSD este partidul dominant în guvernarea Ponta?”

Crin Antonescu: „Nu aş spune dominant, deşi este evident că cine are primul ministru are un atu major. Deşi am făcut o construcţie din care şi PSD, dar mai ales PNL au avut mult de câştigat (la nivelul administraţiei locale, al numărului de parlamentari), deşi avem un guvern pe baze paritare, realitatea că PSD e un partid mai puternic nu e de evitat. (...) Dar dominant nu, pentru că pe decizii fundamentale şi pe politici majore există un echilibru.

Este uşor să vii din când în când să spui: uite, ar mai trebui şi asta, sau această măsură nu e cea mai liberală aici. Dacă eşti corect, ar trebuie să ţii cont de faptul că acelaşi [ministru de Finanţe Daniel] Chiţoiu şi noi toţi am păstrat cota unică (la cel mai scăzut nivel din Europa în afara Bulgariei), că acelaşi Chiţoiu şi noi ne-am opus când premierul şi PSD au dorit să impoziteze veniturile peste un anumit barem.

„Eu sunt cel mai bine clasat ca prezidenţiabil”

Pe de altă parte, liberalul nu este de acord nici cu ideea că PSD aşteaptă un moment prielnic pentru a-i scoate pe liberali de la guvernare, arătând că are şanse maxime să acceadă la funcţia supremă în stat: „Eu sunt cel mai bine clasat ca prezidenţiabil. Eu sunt de departe omul cu intenţia de vot la întrebare deschisă la preşedinţie cea mai mare”, a spus Antonescu.

TEST DE SINCERITATE KM 0

Elena Vijulie: Locul din lume pe care doriţi să îl vedeţi?

Crin Antonescu: San Francisco.

E.V.: Aveţi vreo fobie?

C.A.: Nu... Nu mă simt foarte bine în spaţii închise şi nu îmi place întunericul.

E.V.: Cum vă relaxaţi?

C.A.: Citind sau ascultând muzică.

E.V.: Franţa sau Germania? Cultural vorbind.

C.A.: Mi-e şi greu să le separ. Sunt atât de mari amândouă... încât n-aş putea opta pentru una. Eu, personal, mai curând pentru Franţa. Pentru că citesc franţuzeşte, vorbesc franţuzeşte. Nemţeşte nu. Dar Germania culturală e monumentală.

E.V.: Ce credeţi că îi lipseşte României pentru a nu mai fi considerată cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană?

C.A.: Multe. Nici nu cred că ţara e cea mai săracă din Uniunea Europeană. Poate că în multe privinţe se trăieşte cel mai prost – ţara nu-i săracă. Multe. Multe lucruri. Nu ştiu... Conducători mai buni. Dar nu doar.

E.V.: Câştigă Peer Steinbruck în Germania?

C.C.: Chiar mi-e greu să spun, dar nu cred.

E.V.: Care credeţi că este cea mai mare reuşită a guvernului Ponta?

C.A.: Faptul că a menţinut cota unică la 16%.

E.V.: E posibil scenariul în care, ales preşedinte, să îl numiţi premier pe Traian Băsescu?

C.A.: Da, dacă partidul sau partidele domniei sale câştigă nişte alegeri.

E.V.: Cine este astăzi liderul opoziţiei?

C.A.: Tot eu. Dar opoziţia nu e la Guvern, e la putere.

E.V.: Pe cine vedeţi în postura de contracandidat redutabil la alegerile prezidenţiale din 2014?

C.A.: Oricine sau aproape oricine va avea sau va reuşi să adune în spatele său (dacă eu voi fi candidatul USL) nemulţumirea acumulată de diverse neîmpliniri ale guvernării până anul viitor. Pentru că, de fapt, adversarul redutabil este distanţa între promisiunile noastre şi aşteptările oamenilor şi realitate. Acela este adversarul cel mare pentru candidatul USL.

E.V.: De sfaturile cărui politician ţineţi seama?

C.A.: Eu mă sfătuiesc cu foarte mulţi colegi, inclusiv cu Călin Popescu Tăriceanu. (...) Mă sfătuiesc cu mai toţi colegii mei, nu cu toţi, cu câţi aş vrea, pentru că sunt departe, nu am un sfetnic special. Nu există nici consilieri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri