Crin Antonescu, la Digi24: Eu nu sunt așa încântat ca dl. Băsescu de propriul meu guvern

Data publicării:
crin antonescu

Copreședintele USL, Crin Antonescu, a explicat că a mers la Cotroceni la ceremonia de învestire a ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, pentru că era o acțiune a guvernului și în niciun moment nu a pus la îndoială legitimitatea guvernului.

„Eu nu sunt așa încântat ca dl. Băsescu de propriul meu guvern”, a spus Crin Antonescu la Digi24. „Așa cum dl. Băsescu se preface că ar fi încântat”, a subliniat copreședintele USL. El a afirmat că președintele pozează în continuare într-un tutore al guvernului, pe care îl gratulează cu „laude și dezmierdări”.

Cu toate acestea, liderul PNL a explicat că la ceremonia de învestire de la Cotroceni a zâmbit și a dat mâna cu șeful statului pentru că „nu poți să nu dai mâna cu un om cu care te întâlnești în aceeași încăpere”.

„Sunt lucruri învestite cu o semnificație pe care nu o au”, a adăugat liderul liberal.

La ceremonia de învestire a ministrului Justiției, care a avut loc luni, miniștrii liberali, cu excepția lui Radu Stroe, ministrul de Interne, au lipsit. Liberalii au pierdut portofoliul Justiției în favoarea social-democraților în urma unei dispute legate de propunerea Laurei Codruța Kovesi la șefia DNA de către premierul Victor Ponta, în urma unei înțelegeri cu Traian Băsescu.

Crin Antonescu a subliniat însă că nu are o nemulțumire majoră față de guvern și înțelege cum se lucrează, iar Victor Ponta se bucură de puteri depline, deși conduce un guvern de coaliție. „Poate da afară un ministru, dacă are nemulțumiri, eu nu-i pot ține cu forța, pe motive politice, că vreau eu!”, a spus Crin Antonescu.

Crin Antonescu a dat asigurări că „acest USL nu se va rupe așa ușor”, pentru că investiția și speranțele au fost mari. Totuși, a admis copreședintele USL, „ar fi caraghios să garantez pentru ceva ce nu ține de mine”.

Despre nemulțumirile premierului față de unii liberali

Crin Antonescu a spus că înțelege frustrarea și nemulțumirea premierului față de criticile adresate de unii colegi de coaliție, dar a explicat că Victor Ponta este președintele unui partid disciplinat, pe când în PNL mulți își fac un motiv de mândrie din a critica. „Credeam că știe asta prim-ministrul”, a spus Crin Antonescu, reamintind că în timpul guvernării Tăriceanu existau trei-patru voci critice.

Pe de altă parte, „trebuie să înțelegem că acei colegi ai noștri sunt parlamentari, oricât am ține la disciplina de partid”, a completat președintele Senatului.

Despre încrederea în Victor Ponta după episodul cu procurorii

Crin Antonescu a explicat faptul că a discutat cu Victor Ponta, după trecerea episodului tensionat declanșat de propunerea Laurei Codruța Kovesi pentru conducerea DNA, și i-ar fi mărturisit ceea ce nu a făcut public, „dacă el ar fi fost afectat sau zdruncinat în încredere pentru faptul că nu aștepta o ripostă sau o poziție atât de clară, că ar fi preferat ca lucrurile să fie trecute mai la secundare sau spre fapt divers, ceea ce nu se poate, nu e cazul”.

„Una peste alta, important este dacă putem folosi grade de comparație sau evaluări cantitative, atâta atâta încredere între noi câtă benzină este nevoie ca o mașină să meargă, nu mai mult, nu mai puțin”, a declarat Crin Antonescu.

De ce a renunțat PNL la portofoliul Justiției

Crin Antonescu a detaliat la Digi24 zilele dinaintea propunerii Laurei Codruța Kovesi la DNA, care a declanșat tensiuni într copreședinții USL și care a dus la preluarea mandatului Justiției, care revenea inițial PNL, de către PSD.

Deosebirea a apărut în momentul în care drumul premierului către o rezolvare rapidă, împreună cu CSM și cu Traian Băsescu s-a poticnit, s-a întrerupt, și anume la CSM. Vă amintiți că premierul a ieșit, a declarat acolo: Domnule, acești oameni m-au blocat, nu sunt de acord, soluția foarte rapidă nu mai e la îndemână, și atunci eu o să desemnez un alt ministru al Justiției și o să ducă el corvoada mai departe. Adică ceva de genul: Eu am încercat să rezolv repede, cu compromis politic, cu un sacrificiu chiar de imagine, pentru că e și premierul conștient câtă nemulțumire va stârni printre alegători, ai noștri, ai domniei sale”, a afirmat Crin Antonescu.

Liderul PNL a explicat că, în acel moment, portofoliul revenea încă partidului, care era pregătit să desemneze o propuenre, dar „fără obligația Kovesi”. Ulterior, premierul și-a folosit prerogativele și de ministru al Justiției, interimar, fapt care a făcut ca PNL să renunțe la portofoliul Justiței.

Sigur că, în momentul în care a făcut aceste propuneri, poziția noastră a fost: Bun, dacă ați luat această decizie, atunci luați-vă și responsabilitatea pe mai departe, cu minisiterul ăsta cu tot. - Bun, dar ce să schimbăm, dar de ce trebuie să schimbăm? Nu putem să punem o aritmetică de-asta absolut searbădă în fața funcționării unui Guvern și nu suntem în fond la tarabă”, a subliniat Crin Antonescu.

„Nu știu ce s-a întâmplat. Eu pot să vă spun ce am făcut eu. (...) Probabil că premierul s-a gândit că acele motive care îl determinaseră să forțeze rezolvarea rapidă, dezlegarea nodului gordian, de care, în fine, țineau amândoi, de mânerul sabiei, cu domnul Băsescu, motivele acelea sunt atât de puternice încât că nu se poate să renunțe și continuă cu chestiunea asta”, a afirmat Crin Antonescu.

„Eu mai cred, posibil, chiar nu l-am întrebat pe premier pentru că nu contează, important e cum mergem mai departe după asemenea împrejurări, eu cred că premierul a avut convorbire telefonică, parcă a spus-o și public (...), poate că domnul Băsescu la telefon, cu cuvinte apăsate și greu de reprodus, o fi zis: Dar lasă că mă ocup eu de ăia de la CSM!. Independenți cum îi știm, nu știu, pesemne a doua zi, ca să vadă treaba asta încheiată, din motivele care l determinaseră, repet, s-o gândească așa, premierul pur și simplu a făcut-o”, a afirmat Crin Antonescu.

„Și ați văzut, de altfel, că n-a greșit, din punctul acesta de vedere. Pentru că doamna Hăineală (Oana Schmidt Hăineală, președintele CSM – n.r.) a devenit mai înțelegătoare, domnul Morar a luat calea nostalgiei, nu știu ce au făcut, nu vreau să fiu ironic, până la urmă nu e minic de râs în afacerea astea, e o afacere tristă”, a afirmat liderul PNL.

Chestiunea s-a rezolvat prin compromis politic, prin decizie politică și atenție, prin influență politică asupra acestui vestit CSM, prezentat ca un lăcaș de vestale, acest sediu al virginității justiției în fața politicului, conjugat cu ieșirea, nu aș vrea să o comentez în așa măsură încât să scandalizez ultraeuropeniști ca dvs, și e jenantă, ca să folosim un eufemism, a domnuluii Mark Gray (purtător de cuvânt al Comisie Europene)”, a precizat Crin Antonescu. „Nu vii să îmi explici proverbe englezești, pentru că asta e aroganță, asta este tratarea unei țări ca România, care e un stat membru al UE, dar nu e coborâtă din copac, e coborâtă din copac acum multe sute de ani, nu acum cinci ani”, a afirmat liderul PNL.

Copreședintele USL a precizat că, în condițiile în care această decizie a fost luată în urma unui compromis politic, PNL nu a mai dorit să își asume acest minister.

Rugat să comenteze probabilitatea ca președintele Traian Băsescu să nu semneze decretele de numire a celor doi șefi ai principalelor parchete, Crin Antonescu a răspuns: „Adresa este: primul ministru al României, PSD, Șoseaua Kiseleff, ceva mai jos, că mai sus e USL. Nu mai este problema noastră. S-a interpretat greșit sau cu rea voință implicare și poziționarea, destul de fermă, chiar radicală a PNL în această chestiune, ca o luptă pentru procurori. Nu-i adevărat. Dacă noi am fi avut un procuror măcar de susținut, ca partid, într-o poziție, el ar fi apărut ca propunerea Monei Pivniceru (foctul ministru al Justiției – n.r.). PNL nu a susținut și nu suține niciun procuror, PNL a susținut doar că era posibil ca în România să existe măcar la vârf, adică în fruntea Parchetului General și DNA două nume noi despre care, măcar din start, să nu știe lumea sau să nu considere lumea: Ăla a fost al lui Băsescu sau ăla a fos al ăluia sau ăla a fost al celorlalți. Nu s-a putut, nu s-a putut, atâta poate România astăzi, președintele poate să semneze, să nu semneze”, a afirmat Crin Antonescu.

Mecanismul de Cooperare și Verificare nu trebuia acceptat

Crin Antonescu a declarat că Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) este folosit în mod nedrept împotriva României atunci când vine vorba de aderarea la Schengen. În opinia sa, MCV nu trebuia acceptat.

L-am acceptat pentru că practicăm ceea ce profesorul Lucian Boia numește cultura supunerii . Și tot profesorul Boia descrie mecanismul viclean: mă prefac că sunt foarte conformist, dar, de fapt, lasă că văd eu cum te păcălesc”, a spus copreședintele USL.

Am acceptat (MCV, n.r.) pentru că știam că avem, într-adevăr, probleme de independență a justiției, pentru știam că nu vom zori să le rezolvă decât disputându-ne o instituție sau un șef de la un partid sau de la un președinte la altul. Și trage toate țara asta, într-un mod și rușinos, și nedrept, în fond”, a adăugat Crin Antonescu.

Președintele Senatului a ținut să precizeze că nu este anti-european. „Nu vreau să plec din Europa până la moarte”, a spus el.

Crin Antonescu a apreciat însă că, în ceea ce privește desemnarea șefilor parchetelor, „Comisia Europeană este descalificată”. „Îi pui aceste criterii, inventezi aceste criterii, pe lângă legea românească, Monei Pivniceru, pentru ca imediat după aceea, când afli că s-a făcut un compromis politic, să spui: Merge și așa, hai să nu mai plângem după laptele vărsat”, a spus președintele Senatului.

El s-a referit la o declarație a purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, referitoare la procedura de numire a șefilor de la Parchetul General și DNA.

Procedura pe care Comisia Europeana a recomandat-o nu a fost urmată. Cred ca asta trebuie spus clar. Trebuie să ne concentrăm pe pașii următori, exista o expresie în engleză: Nu trebuie sa plângem după laptele vărsat . Cred că asta e important și nu are rost să ne mai uităm inapoi”, a mai spus Mark Gray, după ce Victor Ponta a trimis la CSM lista cu cei nominalizați la conducerea parchetelor.

Despre reacția la lauda lui Traian Băsescu la adresa Guvernului

Pare un anacronism ca președintele să laude Guvernul, pare a fi uitat pe vremea cărui Guvern e”, a comentat Crin Antonescu, atunci când a fost rugat să comenteze atitudinea șefului statului.

Nu iau în seamă (faptul că Traian Băsescu laudă echipa Cabinetului Ponta II) și pentru că ne-am obbișnuit de foarte multă vreme și că, mă rog, în ultimul timp părerile se schimbă accelerat, reevaluările se accelerează, deci nu putem știi ce va spune mâine, instabilitatea în judecăți de valoare a domnului Băsescu este cunoscută”, a afirmat Crin Antonescu.

Președintele Senatului a afirmat că el crede în acest Guvern și în șansa lui, iar că președintele Băsescu nu are nici pe departe bunele intenții pe care lasă să se înțeleagă că le-ar avea.

Crin Antonescu și-a reiterat solidaritatea față de Victor Ponta și a subliniat că episodul coabitării cu Traian Băsescu în cazul Kovesi a fost depășit prin prisma angajamentului „uriaș” cu Victor Ponta.

Potrivit lui Crin Antonescu, Traian Băsescu nu a trecut de atitudinea de a poza într-un „tutore al Guvernului, dacă nu capul” și a afirmat că pe vremea lui Boc, România a fost de facto o republică prezidențială. „Acum nu mai e cazul, dar e greu de a renunța la această poziție, că e la cârma”

Victor Ponta nu se lasă sigur, vă asigur, ademenit de laudele, dezmierdările publice ale lui Traian Băsescu”, a spus Crin Antonescu.

Despre clarificarea regimului politic prin modificarea Constituției

Crin Antonescu a subliniat că, pe parcursul procesului de revizuire a Constituției, „vom limpezi lucrurile privind natura regimului politic și coabitarea constittuțională între președinte și premier”.

Potrivit președintelui Senatului, astfel, „atribuțiile privind politica externă și cea de siguranță națională în dreptul președintelui, lăsăm primul ministru în subordinea directă și exclusivă a parlamentului”.

„Fără a avea o republică parlementară stricto senso, adică cu președinte ales de Parlement, pentru că cetățenii nu vor asta, chair deloc, vom avea totuși un regim politic pe care l-aș califica mai curând ca parlamentar”, a spus Crin Antonescu.

Potrivit președintelui Senatului, originea și controlul asupra puterii guvernamentale se vor afla în Parlament, posibilitatea de suspendare a președintelui, tot la Parlament, astfel încât centrul politicii să fi la Parlament.

Cine trebuie să participe la Consiliul European
La Consiliile Europene va merge primul ministru. Eu, cel puțin, asta susțin, premierul asta susține. Nu aș putea susține altceva, de vreme ce, pe timpul lui Traian Băsescu, am suținut că e mai bine să meargă premierul. Evident că asta voi susține și în Constituție”, a declarat Crin Antonescu.

El a adăugat că vor fi însă și excepții. Atunci când summiturile europene vor fi consacrate politicii de securitate, la acestea va lua parte președintele României, a precizat Crin Antonescu.

În ceea ce privește prerogativele șefului statului, Crin Antonescu a apreciat că românii vor un președinte ales în mod direct, dar căruia să îi fie limitată puterea. Din acest motiv, în noua Lege fundamentală va rămâne prevederea privind limitarea mandatelor președintelui la două, a mai spus președintele Senatului.

El a vorbit despre „necesitatea unui regim bicefal la nivel executiv”. „În linii mari, președintele reprezintă și primul ministru gestionează, conduce, sub controlul Parlamentului, treburile curente”, a explicat Crin Antonescu. 

Noua Constituție. Serviciile trebuie să rămână la președinte

Liderul liberal, care conduce comisia parlamentară pentru revizuirea Constituției, a declarat că discuțiile nu se vor limita numai la prerogativele demnitarilor din stat, ci dezbaterile vor fi mai ample, obiectivul fiind de a propune o Constituție foarte liberală și foarte democratică. El a recunoscut că acest liberalism constituțional riscă să se lovească de ostilitate chiar în coaliția de la putere.

„Eu sunt destul de conservator (și spunând aceasta, a atras atenția că nu vrea să alimenteze speculațiile despre legăturile cu Dan Voiculescu - n.r.), dar asta nu înseamnă să nu iei în seamă niște propuneri”, a declarat Crin Antonescu. În acest context, a declarat că nu este de acord cu niciuna dintre propunerile lui Remus Cernea, dar își declară disponibilitatea de a aduce problemele respective în discuție.

Întrebat punctual despre anumite aspecte, Crin Antonescu a precizat că, din punctul său de vedere:

serviciile trebuie să rămână în coordonarea președintelui (nu la dispoziția lui - a precizat Crin Antonescu) și sub control parlamentar.

„Dacă acest control parlamentar stârnește surâsuri nu este vina serviciilor!”, a opinat Crin Antonescu, recunoscând că o parte din vină o poartă chiar Parlamentul.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării ar trebui să se cheme Consiliu Național de Securitate, iar atunci când sunt discutate anumite chestiuni foarte importante, să fie invitați și liderii opoziției.

politica externă extracomunitară ar trebui să rămână prerogativa președintelui

- Camera Regiunilor - „este o posibilitate, dar ne mai gândim. În mod sigur însă va fi bicameralism”

- „Nu cred că e nevoie ca Biserica să aibă un rol în viitorul Parlament. Putem vorbi despre senatori de drept”


Despre regionalizare: E bine să ne grăbim, dar să nu ne pripim

Președintele Senatului a spus că este „ispitit”, în ceea ce privește regionalizarea, de împrejurarea că „avem un prim-ministru care e dispus să dea din puterea guvernului central”, însă a accentuat că regionalizarea nu trebuie făcută ca o formă fără fond, „ca la cincinal”, și că e absolut necesar „să dai liberate fără a prejudicia unitatea statului”.

Întrebat dacă Klaus Iohannis poate fi un bun guvernator, Crin Antonescu a spus că da, însă a accentuat că „fenomenul Sibiu” nu s-a datorat exclusiv lui Iohannis.

Despre județele populate de maghiari, Crin Antonescu a spus că „sunt foarte frumoase natural” și au „oameni care au spirit de comunitate”, cu care se pot face lucruri frumoase, însă problema regionalizării și integrării lor într-o regiune sau mai multe trebuie tratată rațional, evitându-se extremele periculoase și „chestiile artificiale”. „România este România șui cu Ținutul Secuiesc, și cu ungurii de acolo, și fără ei. Ungurul e ungur și nu e român. E absurd să-i ceri să fie român”, a menționat Crin Antonescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri