Crin Antonescu: Pe agenda mea nu există subiectul suspendării. Gestul preşedintelui, „îngrozitor de comic”

Data publicării:
25032013 20beta-56729

El a precizat că în acest moment nu este preocupat de suspendare și nici de o pândă juridică a președintelui, dar a reamintit că PNL nu a avut ezitări în trecut în a iniția o procedură de suspendare a lui Traian Băsescu.

Crin Antonescu spune că nu are nicio îndoială că Traian Băsescu va continua să încalce în continuare în mod grosolan spiritul Constituţiei, totuşi, principala preocupare a PNL va fi noua Constituţie.

Ulterior, la conferința de presă comună a liderilor USL, Crin Antonescu a spus că nu poate constitui un motiv de demitere un demers „și trist, și îngrozitor de comic”.

La rândul său, Victor Ponta a arătat că nu Guvernul suspendă președintele, dar a mărturisit că s-a amuzat la fel de mult când a văzut postarea de pe Facebook a președintelui „în vestuța dlui Cristoiu”.

Prezenţa preşedintelui la congresul PDL este motivul pentru care unii lideri ai puterii aduc iar în discuţie suspendarea sa din funcţie.

Cartea suspendării preşedintelui Traian Băsescu este din nou jucată de unii lideri ai puterii. Iniţiativa nu este susţinută însă de cei doi copreşedinţi ai Uniunii Social Liberale. Deşi nu mai este de mult în graţiile preşedintelui, Vasile Blaga îi rămâne devotat, iar fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, în prezent consilier prezidențial, avertizează că un astfel de demers ar avea consecinţe grave pentru imaginea României.

Victor Ponta: Președintele poate spune orice, oricând

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că PSD nu va iniţia acţiunea de suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu, arătând că acesta a încălcat Constituţia de foarte multe ori, dar că, potrivit deciziei Curţii Constituţionale, preşedintele poate spune orice, oricând.

Întrebat dacă PSD va iniţia acţiunea de suspendare, Ponta a răspuns: „Nu”. La insistențele jurnaliştilor, Victor Ponta a adăugat: „A fost oare clar răspunsul meu?”.

Întrebat dacă preşedintele Traian Băsescu a încălcat Constituţia prin prezenţa şi discursul său la Convenţia PDL, Ponta a precizat: „Eu ceea ce ştiu e că în Constituţie şi pentru următorii preşedinţi, pentru domnul Antonescu, pentru ceilalţi care vor fi preşedinţi, trebuie să găsim o soluţie ca lucrurile să fie foarte clare şi preşedintele ţării să rămână preşedintele României, al tuturor românilor, să nu mai fie şef de partid", a spus Ponta.

În ceea ce priveşte mesajul lui Băsescu de pe Facebook, în care acesta îşi ia adio de la PD şi PDL, Ponta a precizat că nu este deranjat. „Nu, pe dumneavostră vă deranjează când postez eu pe Facebook? Dumnezeule, Facebook e un spaţiu al libertăţii”, a spus Ponta.

Cartea suspendării, din nou în actualitate

Ministrul Afacerilor Interne,liberalul Radu Stroe, a spus că actuala putere ar putea iniţia o nouă suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu. Liberalul crede că preşedintele a încălcat Constituţia cu atitudinea pe care a avut-o faţă de alegerile din PDL.

Dar şeful de partid al ministrului Radu Stroe, preşedintele PNL Crin Antonescu, nu consideră potrivit un asemenea demers, chiar dacă ar fi întemeiat. Premierul Victor Ponta nu încurajează nici el suspendarea. Cel puţin deocamdată. „Nu, consider că în acest moment, cu responsabilitatea pe care o are USL, cred că este mai bine să evităm crize politice, evident că sunt de acord că cel puțin de pe Facebook este puțin neobișnuit pentru un președinte în funcție”, a declarat Victor Ponta, duminică seara, pentru emisiunea „Kilometrul 0” de la Digi24.

Nici social-democratul Toni Greblă, șeful comisiei juridice din Senat, nu vede oportună o nouă procedură de suspendare. „Preşedintele a încălcat din nou prevederile constituţionale, însă a declanşa procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu acum, în această conjunctură, în varianta în care mai ai puţin până la alegerile prezidenţiale, necesită o analiză politică mai aprofundată, înainte de a ieşi în spaţiul public cu astfel de declaraţii”, a declarat Toni Greblă pentru Digi24.

Chiar dacă acum este în dizgraţia preşedintelui Băsescu, Vasile Blaga îi rămâne fidel susţinător. „Copilării, aș vrea să vă spun - doar enunțarea unei astfel de ipoteze face foarte mult rău României. Pe de altă parte, există un pact între președinte și premier, știti foarte bine, a fost ieri (sâmbătă - n.r.) invocat de preşedinte, noi niciodată nu o să sprijinim un astfel de demers al lor”, a declarat liderul PDL.

Consilierul prezidential, Cristian Diaconescu, a declarat la Digi24 că părerile exprimate de politicieni faţă de ideea suspendării preşedintelui sunt, de fapt, poziţiile partidului din care fac parte, pentru că altfel, respectivii politicieni ar fi dați afară din partid.

„Acest scenariu este în mintea multora, fiecare politician, indiferent de funcția pe care o are temporar în stat exprimă o poziție care este agreată în interiorul partidului său, dacă nu, ar fi dat afară”, a punctat Cristian Diaconescu.

Traian Băsescu a mai fost suspendat din funcţie în 2007 şi în 2012, dar nu a putut fi şi demis, prin referendum.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri