Crin Antonescu: Victor Ponta l-a legitimat pe Traian Băsescu. Nu înseamnă că USL se rupe

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-06-14h01m03s174

Crin Antonescu a confirmat că nu a știut și nici nu a fost consultat de premier în legătură cu numirile de procurori. „În cursul zilei de ieri, după ce ne-am despărțit la Academie, nu am mai comunicat cu dl. Victor Ponta. S-a aflat în aceeași situație ca domnul Voiculescu”, a menționat Crin Antonescu, făcând aluzie la o presupusă întâlnire pe care ar fi avut-o cu Dan Voiculescu, despre care presa a scris, dar a cărei existență liderul PNL a negat-o.

Discursul lui Crin Antonescu a oscilat între atacuri la adresa lui Traian Băsescu, critici la adresa partenerului său din USL și șarje de indulgență la adresa aceluiași partener.

„Oamenii mai greșesc, dacă ne-am pierde încrederea la prima greșeală...Și eu greșesc, și eu am greșit”, a spus Crin Antonescu. El a precizat că PNL nu renunță la portofoliul Justiției și i-a sugerat premierului că ar putea retrage propunerile făcute, lăsându-le în seama noului ministru al Justiției. Acesta, la rândul său, ar avea posibilitatea de a retrage propunerile făcute de Victor Ponta pentru posturile de procurori şefi, a spus Antonescu, întrebat dacă un eventual ministru al Justiţiei din partea PNL va putea retrage propunerile făcute de Victor Ponta.

„Eu cred că da, dar rămâne de văzut, despre aceste propuneri noi ştim deocamdată că sunt propuneri şi pe mine sigur că mă interesează finalul procesului, dar deocamdată eu am vorbit despre propuneri. Eu nu am a-i reproşa domnului Băsescu că vrea să ţină Justiţia, pe cât poate, în continuare sub control politic, nu o să mă supăr pe domnul Băsescu că o să semneze eventual propunerea cu doamna Kovesi, asta ştim. Eu am treabă în chestiunea asta cu partenerul meu şi cu ceea ce mă angajează, indiferent ce părere am, şi pe mine, şi PNL, tot USL. Oamenii, pe bună dreptate, nu stau să distingă cine ce părere a avut, oamenii ştiu aşa: "Când v-am dat votul, eraţi împreună şi împreună aţi spus că veţi face A, B, C, D". În momentul în care faci minus A, minus B, eu, alegător, e normal să te pun să decontezi pe ăla care ai venit să ceri votul, adică pe voi doi, pe voi, aceste partide, pe voi, această alianţă", a răspuns Antonescu.

El a mai afirmat că Victor Ponta l-a legitimat pe Traian Băsescu nu numai prin compromisul pe care l-a făcut în privința șefilor de parchete. „De legitimat l-a legitimat mai de mult, poate din motive strategice”, a mai spus Crin Antonescu, dar a adăugat că beneficiile acestor compromisuri pentru România încă se lasă așteptate.

„Nu cred că premierul a trădat pe cineva”, a adăugat liderul PNL. El a mai spus că poate depune mărturie că Victor Ponta nu-l iubește pe Traian Băsescu și asta îl și face să meargă mai departe alături de Victor Ponta în alianța USL.

Principalele declarații ale lui Crin Antonescu din conferința de presă susținută după ce premierul Victor Ponta a anunțat că a trimis CSM propunerile de procurori:

„Nu suntem parte și nu suntem de acord cu o înțelegere politică făcută cu Băsescu prin care să se împartă aceste poziții. Nu suntem de acord cu propunerea Kovesi. Această decizie luată de premier în calitate de ministru interimar al justiției e una pe care a luat-o și asupra căreia, pentru prima dată, de la înființarea USL nu ne-am consultat, ci pe care ne-a comunicat-o și asupra căreia, pentru prima dată, ne despărțim fundamental. Asta nu înseamnă desființarea alianței, dar punctez ca atare, pentru că cei care ne susțin, care ne-au votat au dreptul de a ști aceste lucruri”, a spus Antonescu.

„Ne-am angajat în calitate de copreședinți ai USL, colegii noștri toți, cadidați la locale și parlamentare, nu că vom numi sau nu pe cineva sau altcineva în poziție de procuror general sau șef DNA, ci ne-am angajat la un lucru clar: ca atât cât ne stă în puteri, în baza Constituției, ca majoritate parlamentară, ca Guvern, să luăm toate deciziile care să scoată justiția de sub dominația politică a lui Băsescu, să elibereze justiția, Parchetele, să dea șansa cetățeanului de a beneficia de o justiție independentă”, a adăugat el.

„În acest sens, și la propunerea făcută de noi cu Pivniceru, un independent, la Ministerul Justiției, nu i-am cerut altceva niciodată decât să facă propuneri cu oameni pregătiți, calificați, independenți politic. Azi nu vrem altceva, nu putem fi parte a unui troc politic în care procurorii se împart și președintele impune iar un om al său”.

C. Antonescu: Să vedem ce zice România de compromisul lui Victor Ponta

„După evoluțiile din ultimele zile, vedem două poziții. Acum s-au clarificat lucrurile. Pe de o parte, CSM, CE, Asociația Magistraților din România doresc să se meargă pe calea convenită a unor proceduri transparente în urma cărora ministrul Justiției să propună, CSM să avizeze, președintele să numească sau nu. De cealaltă parte e o înțelegere politică între premier și președintele Băsescu. Între aceste două căi nu avem nicio ezitare. Prima, deși mai complicată și mai întinsă în timp, e de preferat. Nu suntem parte a unui compromis politic cu Băsescu, care nu are cum să fie un compromis pentru România. Nu ne-a explicat nimeni, nici premierul, ce câștigă România”, a subliniat Antonescu.

„Că domnul premier îl consideră un compromis pentru România și eu nu, să vedem ce zice România!”, a mai declarat copreședintele USL.

„Vedem că ceea ce părea sau se sugera a fi presiunea europeană nu concordă. CE nu și-a schimbat poziția. Nu există în această privință compromis bun, doar criterii și voință. Un compromis pentru România nu se poate face decât atunci când aduci la cunoștința cetățenilor, Parlamentului, celor care răspund de destinele țării de ce acel compromis, care e avantajul României”, a declarat el.

„Am construit cu Ponta USL pe încredere, pe hotărâre, consecvență, loialitate. Puțini  au dorit mai mult și au făcut mai mult pentru ca Ponta să fie premier. Cred și acum că am făcut alegerea bună, sunt decis să îl susțin până la capătul acestui ciclu electoral, cel puțin, pentru ca angajamentele electorale să se îndeplinească”, a asigurat Antonescu. 

„Unii cred că poziția mea sau a PNL în raporturile din coaliție sunt influențate de faptul că există obiectivul prezidențialelor, că avem interesul ca USL să rămână unită, să își sprijine candidatul prezidențial. Avem acest interes, în calitate de candidat am nevoie de sprijninul PSD, al lui Ponta, prețuiesc sprijinul PSD, dar vreau să spun clar. Președintele României e decis de cetățeni, indiferent că sunt în USL, PSD, PNL. Candidez la președinție pentru România și cetățeni, nu pentru un partid sau o persoană. Dacă voi candida, voi candida nu pentru scopul în sine, ci pentru a merge cu toții într-o direcție dorită. Nu suntem nici eu, nici PNL dispuși la compromisuri care să ne abată de la această direcție majoră. Niciodată nu voi ezita să mă lipsesc de sprijinul cuiva, chiar important, dacă îmi cere lucruri pe care le consider inacceptabile”, a subliniat Antonescu.

Citiți și Kovesi, la DNA. C. Antonescu: Nu suntem parte și nu suntem de acord! Miniștrii liberali au plecat din ședința de guvern

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri