Cristian Diaconescu despre Victor Ponta: „Să îl insulţi pe şeful statului dintr-un studio de televiziune aflat în alt stat e o atitudine... Ai ceva de spus? Spune aici, fii bărbat!”

Data publicării:
diaconescu

„Politica românească presupune atitudini mai emoţionale... Să îl insulţi pe şeful statului dintr-un studio de televiziune aflat în alt stat e o atitudine... Dacă aţi fi un investitor spaniol cum v-ati simţi? Ai ceva de spus, spune aici, fii bărbat!”, a comentat miercuri seară la Digi24 Cristian Diaconescu, referindu-se la o declaraţie făcută de Victor Ponta la adresa preşedintelui Traian Băsescu în Spania. Aflat în vizită de lucru în Spania, premierul a afirmat că îi sunt indiferente opiniile şefului statului, adăugând : „Să fie sănătos preşedintele!”

În ciuda declaraţiilor acide purtate între Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria în ultimele zile şi săptămâni cu privire la privatizarea CFR Marfă, la vizita premierului în China şi la alte subiecte sensibile, şeful cancelariei prezidenţiale Cristian Diaconescu crede că acordul de coabitare va rezista şi în continuare, ca garanţie a stabilităţii statului.

Nu cred că se apropie de sfârşit coabitarea, atâta vreme cât se înţelege foarte clar că acest acord de coabitare este un element esenţial pentru stabilitatea României”, a spus consilierul prezidenţial la Digi24, în emisiunea „Imparţial”. „Nu mi-aş dori să vedem consecinţele unei ruperi; consecinţele ar fi aproape devastatoare la nivelul societăţii”, a adăugat Diaconescu, subliniind că „prin acest acord de coabitare nu trebuie să înţelegem faptul că laşitatea şi iresponsabilitatea unor vectori guvernamentali vor fi acoperite. Nu trebuie să înţelegem că preşedintele nu îşi va mai exercita atribuţiile constituţionale în ce priveşte atenţia la buna funcţionare a instituţiilor.”

Reacţii emoţionale via Madrid: „Să fie sănătos preşedintele!” Cristian Diaconescu: „Rezolvă problemele, măi frate, acasă”

Cristian Diaconescu a comentat acid declaraţia de indiferenţă a premierului Victor Ponta, făcută luni în Spania. „Politica românească presupune atitudini mai emoţionale... Să îl insulţi pe şeful statului dintr-un studio de televiziune aflat în alt stat e o atitudine... Vă imaginaţi cum s-au simţit spaniolii din partea delegaţiei care se ocupa de recredibilizarea României. Cum au privit spaniolii faptul că dintr-un studio de televiziune s-au transmis asemenea cuvinte?”, a spus consilierul prezidenţial la Digi24.

Dacă aţi fi un investitor spaniol cum v-ati simţi? Ai ceva de spus, spune aici, fii bărbat! Cum poţi să arunci dintr-un stat străin afirmaţii atât de grave? Era o obişnuinţă dacă o făcea în ţară. Dintr-un stat străin, aflat într-o vizită oficială, să ai o astfel de atitudine... daţi-mi un precedent de acest fel! Rezolvă-le, măi frate, acasă. Nu se poate să aduci amuzament într-un stat cu care ai încheiat un tratat strategic”, a adăugat Cristian Diaconescu.

După un atac concentrat în care preşedintele a criticat o lungă serie de decizii ale premierului (numirea lui Ovidiu Silaghi la Ministerul Transporturilor - a cărui performanţă anterioară ar fi fost „un fel de apă sfinţită” -, cererea unui aviz de la Consiliul Concurenţei pentru semnarea contractului de privatizare a CFR Marfă - „o intoxicare şi o minciună” - şi incompetenţa Executivului în pregătirea absorbţiei banilor veniţi de la UE pentru exerciţiul 2014-2020), Victor Ponta a replicat, în faţa camerelor spaniole de televiziune, că nu doreşte să comenteze declaraţiile întrucât îi este indiferent ce anume a spus şeful statului. „Să fie sănătos preşedintele!”, a adăugat şeful Executivului român.

Cu ocazia aceleiaşi vizite de lucru, la întâlnirea cu regele Spaniei, Juan Carlos, premierul a mai afirmat că „Şi în Spania, şi în România, cel puţin, social-democraţii preferă monarhia, decât un preşedinte”.

Reprezentarea României în Asia fără mandatul preşedinţiei

Sunt o serie de elemente pe care, dacă premierul Ponta le-ar fi verificat cu preşedintele Băsescu la plecare, poate că altfel stăteau lucrurile”, a comentat Cristian Diaconescu rezultatele turneului în Asia de acum câteva săptămâni realizat de primul ministru. La revenirea acestuia în ţară, Traian Băsescu l-a criticat din nou, acuzându-l că a plecat „fără mandat”. „Anunţarea unui parteneriat strategic cu China are o rezonanţă, e un gest de politică externă ce depăşeşte graniţele României. E o problemă privită cu atenţie de partenerii europeni”, a explicat Cristian Diaconescu.

„Au apărut întrebări în legătură cu baza, argumentele, temeiurile în ce priveşte ideea parteneriatului strategic cu China, din partea altor parteneri strategici ai României. Este foarte bine, când pleci pe un exerciţiu atât de sensibil, să ai consultările necesare, mandatul necesar. Discutăm despre o relaţie aprofundată pe toate planurile, nu doar economic, cu o ţară importantă”, a adăugat consilierul prezidenţial, subliniind că „legea prevede nişte parametri în legătură cu mandatul, e clar că din acest punct de vedere interpretări personale pot fi făcute şi pot miza pe necunoaşterea publică. Dar vorbim de oameni politici de stat care au responsabilităţi enorme când e vorba de interesele naţionale ale României.”

„Europa a lucrat opt ani pentru pregătirea acestui parteneriat strategic cu China. O astfel de chestiune este extrem de serioasă. E un semnal spre responsabilitate. Niciodată Victor Ponta nu a găsit uşa închisă la Cotroceni când a simţit nevoia să aibă o discuţie cu preşedintele Băsescu în legătură cu o seamă de chestiuni extrem de importante. Era foarte necesar, pe fundalul acestui proiect, ca o armonizare a punctelor de vedere să se realizeze între cei doi. E un semnal de eleganţă, cel puţin”, a conchis consilierul prezidenţial.

În urmă cu trei săptămâni, preşedintele afirma că premierul a plecat fără mandat şi că nu şi-a pregătit turneul în Asia, pe care l-a calificat drept „catastrofal”. „Turneul catastrofal din punct de vedere al imaginii şi al eficienţei din Asia ar trebui să mă supere. Te-ai dus în Azerbaidjan, am în traistă un combinat, vrei să-l cumperi. Te-ai dus în Kazahstan, am rezolvat problema cu Rompetrol. Te duci în China, vrem să ne facem reactoare. Câtă minte trebuie să-ţi lipsească să nu-ţi dai seama că avem tehnologii diferite? China utilizează uraniu îmbogăţit, iar România utilizează uraniu neîmbogăţit. Prin absurd să spunem că Ponta a fost convingător, că de mâine năvălesc chinezii şi fac reactoarele 3 şi 4 - suntem dependenţi de importuri”, declara şeful statului.

Ella Moroiu 

Pe aceeaşi temă:

Război al declaraţiilor între Victor Ponta şi Traian Băsescu

Traian Băsescu: Turneul catastrofal în Asia al lui Victor Ponta, fără mandat, ar trebui să mă supere

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri