Cristian Diaconescu: Practic, Guvernul infirmă propunerile propriului Minister de Externe

Data publicării:
cristian diaconescu digi

Fostul ministru de externe și consilier prezidențial Cristian Diaconescu a comentat la Digi24 situația creată, după ce Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că se află în imposibilitatea de a-și onora angajamente internaționale asumate, din cauza reducerii drastice a bugetului instituției. La rectificarea bugetară, Guvernul a tăiat semnificativ din fondurile alocate inițial instituției prezidențiale.

„Să fim realiști. Cui îi pasă - din clasa politică românească - sau cineva își imaginează că președinția României la Consiliul European va fi incredințată președintelui României? E o glumă! Guvernul va face tot ce e omenește posibil să se poziționeze în tot ceeea ce privește blocarea acțiunilor la nivelul Administrației  Prezidențiale, indiferent dacă au sau nu folos pentru România”, a declarat Cristian Diaconescu.

Pe de altă parte, fostul șef al diplomației a arătat că acțiunile de politică externă pe care le organizează Președinția sunt propuse de Ministerul de Externe. MAE transmite Președinției ce acțiuni urmează să se îndeplinească și se pun de acord, a explicat Cristian Diaconescu. „Practic, tăind fondurile pentru Președinția Consiliului European, pe care oricum nu o să o exercite Iohannis, practic se infirmă o propunere a MAE. Nu Președinția de capul său anunță, inclusiv contactele bilaterale pe care ar trebui să le aibă președintele, ci MAE”, a punctat fostul ministru.

De asemenea, el a subliniat că summitul regional pe care Președinția a anunțat că nu-l mai poate organiza în septembrie avea o semnificație politică enormă. „Summitul celor 3 Mări însemna o repoziționare în centrul și estul Europei, într-un moment în care exact Consiliul Uniunii Europene este în discuție, deci un grup de state care își asumă o serie de responsabilități în sprijinul Europei solidare. Și posibilitatea, dacă România știe să joace, să instituționalizeze - ca hub de energie și de politică de securitate - acest summmit în țară noastră”, a precizat fostul ministru. „Iar Președinția Consiliului poate să însemne un lucru excepțional, ușor strategic pentru România, să se califice pentru diverse proiecte. Sau poate însemna un chin - pentru secretariatele și forța birocratică a UE - o țară cu o Președinție care în loc să se ocupe de problemele europene, se luptă pe probleme obscure, interne”, a adăugat Cristian Diaconescu.

Urmăriți-i comentariul integral în materialul video.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri