Cristian Diaconescu: PSD are probleme interne majore

Data publicării:
psd congres

Pe de altă parte, Cristian Diaconescu este sceptic că UNPR - partid desprins din PSD în 2010 și care a susținut guvernul Boc -  ar trece, din nou, în tabăra președintelui. „Nu cred, știu că Gabriel Oprea este un om extrem, extrem de consecvent deciziilor pe care le ia”, a spus Cristian Diaconescu, cel care, în 2010 fonda UNPR alături de actualul vicepremier și ministru de Interne.

Gabriel Oprea a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că UNPR a decis să sprijine în continuare guvernul din care face parte. UNPR s-a alăturat PSD după căderea guvernului Ungureanu, la începutul anului 2012.

Întrebat dacă, retrospectiv privind, a fost bine că a fost înființat UNPR – partidul care se consideră că a dat semnalul migrației politice în masă – Cristian Diaconescu a spus fără ezitare că da. „Priviți la ce se întâmplă astăzi”, a îndemnat el, apoi – referitor la migrația politică – a întrebat: „Înseamnă că Geoană și Vanghelie fac același lucru?”. „De ce nu?”, i-a răspuns realizatoarea Elena Vijulie. „De ce nu, de ce da?”, a completat actualul președinte al Fundației Mișcarea Populară. „La ce se întâmplă astăzi, am foarte multe argumente în plus – și sunt publice – că acea rupere de PSD în momentul ăla a fost gândită (n.r. - în sensul de rațională). Faptul că ei au decis să se întoarcă fără mine este dreptul domniilor lor, fără doar și poate”, a punctat Cristian Diaconescu.

Cât despre PSD, partid din care a făcut parte până în 2010, fostul ministru de Externe spune că nu-l mai cunoaște foarte bine, pentru că s-a schimbat generația de la conducere: „Nu-l mai cunosc atât de bine. S-au schimbat generațiile. Niciunii din cei care, cu bune sau rele, până în 2004 sau 2005 asigurau integrarea în NATO și în Uniunea Europeană nu mai sunt astăzi la decizie în acest partid. Deci, nu-i cunosc. Eu pe aceia îi cunosc!”, a spus Cristian Diaconescu.

Întrebat ce se întâmplă totuși cu PSD, în condițiile în care și în 2010, și acum, după ce a pierdut alegerile prezidențiale, se desprind din el membri care fondează alte mișcări politice, Cristian Diaconescu, cel care la un moment dat a fost purtător de cuvânt al PSD și candidat la Primăria Capitalei, spune că partidul are „probleme interne majore, dar ei știu să conviețuiască cu astfel de probleme în interior. Dar un moment electoral este un moment de inflexiune, când lucrurile se desfac și când apar, răbufnesc problemele din interior. În condiții de pace politică, în momente electorale nu foarte semnificative, ei reușesc să-și ducă problemele acoperit, așa, ușor. În momentul în care e vorba de candidatul la Președinție, atunci lucrurile se perturbă foarte serios”, a explicat fostul social-democrat.

Evocând momentul retragerii sale, în 2010, din cursa pentru președinția PSD, Cristian Diaconescu a explicat că a preferat să-i acorde sprijinul lui Mircea Geoană, omul alături de care lucrase 16 ani. Întrebat dacă și serviciile secrete au avut vreun rol aici – așa cum se speculase în presa vremii – Cristian Diaconescu a răspuns: „N-au avut niciun rol! Totul e în interiorul PSD-ului! Totul. Absolut totul. Să nu mai dăm vina pe alții, pe Băsescu, pe servicii de informații, pe NATO, pe....totul e acolo! Dacă vreți să căutați ce e de căutat, înăuntru veți găsi!”, a asigurat Cristian Diaconescu, în emisiunea „Kilometrul 0” de la Digi24.

Citiți și: 

Cristian Diaconescu, la Digi24: În cinci ani am putea deveni indezirabili în NATO!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri