Cristian Diaconescu: România are nevoie de alt gen de președinte, a trecut timpul președintelui-jucător

Data publicării:
cristian diaconescu la cotroceni -5340338-Mediafax Foto-Andreea Alexandru-2

FOTO: MEDIAFAX

„România a intrat prin eforturile uriașe ale președinților de până acum într-o altă logică internațională în care președinții au un rol. Avem loc la masă, nu mai trebuie să ne batem intern pentru reformarea țării, în afară de a păstra două, trei instituții, toate celelalte merg în logica europeană și euroatlantică singure, de la Ministerul Apărării până la Ministerul Economiei. (...) În acest moment, la masa decizională trebuie să ai anumite calități politico-diplomatice prin care să susții locul câștigat de acești oameni cu greu, pentru că ei au fost puși în situația în care viitorul președinte nu va mai fi pus, să lupte cu clișee și cu inerții interne care veneau de dinante de ‘89”, a declarat Cristian Diaconescu, duminică, într-o conferință de presă susținută la Constanța, relatează Mediafax.

Întrebat dacă se referă și la Ion Iliescu, Diaconescu a răspuns: „Într-o oarecare măsură, da, câtă vreme a fost sprijinitorul procesului de integrare în NATO și al închiderii capitolelor pentru Uniunea Europeană. Pentru aceste lucruri, da, pentru restul mai discutăm. Mă refer strict la ce au făcut în exercițiul mandatului, nu la anumite atitudini. Dar mai ales președintele Băsescu a fost pus în situația de a apăra, iată, și cu prețul onoarei proprii, de a apăra anumite instituții pentru a rămâne în logica europeană și datorită rezultatelor obținute de el iată că am rămas. Acum trebuie să ne comportăm exact ca și partenerii noștri”.

El a menționat că printre potențialii candidați la prezidențiale se află și persoane care au multă experiență instituțională în zone care au legătură cu mandatul de președinte, referindu-se la Mihai Răzvan Ungureanu, Mircea Geoană și Cătălin Predoiu.

Diaconescu a mai spus că România are nevoie nu de un președinte care să fie simpatic, să fie ales pentru că este popular, ci de unul eficient.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri