Sari la conținut

Cristian Diaconescu: Trump ar putea veni în România anul viitor, "dacă va exista un proiect"

Iniţiativa celor Trei Mări este un format nou şi a pornit promiţător, fiind girat de preşedintele Statelor Unite şi caracterizat de George Firedman ca un demers de stăvilire a expansiunii Rusiei. Donald Trump a participat la primul summit al Iniţiativei, ţinut zilele trecute la Varşovia şi, consideră un fost ministru de Externe român, nu este exclus ca liderul de la Casa Albă să repete această mişcare în 2018, când reuniunea va avea loc la Bucureşti.

Trump Welcomes President Of Romania Klaus Iohannis To The White House

Foto: Guliver/GettyImages

"Este cât se poate de semnificativă această iniţiativă (formatul Iniţiativa celor Trei Mări - n.r.), plecând şi de la faptul că a generat reacţii. Reacţii, iată, oarecum surprinzător, de sprijin din partea Statelor Unite, prin prezenţa preşedintelui american şi prin discursurile, prin ideile pe care le-a pus în operă, extrem de interesante şi extrem de atent gândite, totuşi. Pentru că ţin de un orizont politic pe care, se pare, Statele Unite vor să-l anunţe în Europea de sud-est. O zonă părăsită şi din punct de vedere militar, şi din alte perspective de către Administraţia Obama, iar pe de altă parte din punct de vedere al europenilor", a explicat, luni, Cristian Diaconescu.

Prezent la emisiunea "24 de minute" (integral AICI), fostul ministru de Externe mai consideră că SUA, prin arhitectura Iniţiativei celor Trei Mări, ar putea remodela dinamica europeană în dosarul energetic. Un dosar care continuă să fie sensibil şi sursă de disensiuni între partenerii europeni, date fiind abordările diferite în relaţia cu Federaţia Rusă.

"Marea Neagră nu poate lipsi din niciun proiect coerent, ori din acest punct de vedere evident că a colabora cu România este cât se poate de important. Ceea ce este în egală măsură important este ca România să aibă un proiect. Un proiect care, fără a antagoniza restul partenerilor viitori, poate, vom vedea, să fie în acelaşi timp coerent pentru ţara noastră şi pentru regiune", mai susţine Cristian Diaconescu, sugerând totodată că alegerea Bucureştiului drept gazdă a summitului Iniţiativei Celor Trei Mări, în 2018, nu a fost o întâmplare.

Este, însă, posibil ca preşedintele Trump să repete şi în 2018 gestul din 2017? Cu alte cuvinte, după momentul Varşovia, să participe şi la summitul de la Bucureşti al Iniţiativei celor Trei Mări? "Dacă va exista un proiect, cred că va veni", conchide fostul ministru de Externe.

Recent, una din cele mai avizate voci ale geopoliticii, analistul George Friedman, caracteriza Iniţiativa celor Trei Mări drept un demers de stăvilire a expansiunii ruse, un demers care se impunea de la sine. Detalii AICI.

Emisiunea poate fi urmărită integral AICI.

Pe aceeași temă