Votanții comentează criza politică: „E pe ciolan! Se ceartă pe praz?”

Data actualizării: Data publicării:
dragnea

Războiul politic dintre foştii parteneri, Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu, a creat nu doar zâzanie în partid, dar a împărţit ţara în simpatizanţi şi contestatari, deopotrivă. Din sud, de la Gratia, unde s-a născut liderul social democrat, până în vest, la Timişoara, unde a crescut politic premierul, românii se miră, analizează şi comentează prestanţa şi prestaţia partidului de guvernământ. Nimeni nu-i fericit pentru criza iscată. Aşteaptă pacea şi bunăstarea promisă-n campania electorală.

Liviu Dragnea s-a născut în comuna Gratia din Teleorman. Aici, acum, oamenii îşi văd de munca, de bătrâneţea şi de lipsurile lor. Politica le intră în case prin televizoare şi cam atât. Aud însă şi văd ce se întâmplă la Bucureşti. Şi nu prea le place.

Femeie: „Mânca-v-ar maica, se cearta pe ciolan. Dragnea e nascut la noi aici. Dar nu ştiu de ce se ceartă pe ciolan! Știi ce-i transmit? Să se ţină de cuvânt, că a spus că ne măreşte pensiile”.

Bărbat: „ Eu am copilărit cu fratele lui Domnul Dragnea. Cu Viorel. Politica asta a fost cam multă pentru toţi şi nu prea a înţeles nimeni, nimic. Că la oamenii de la ţară nu le-a explicat nimeni. Trăim din neajunsuri. Eu vreau să facă, să formeze un Guvern frumos, un guvern care să aparţină tuturor românilor.

Comuna natală a liderului PSD are pompe de apă potabilă la şosea, ca în filmul cu Pistruiatul. Sunt nefuncţionale însă, toate. Dincolo de ele, Gratia are măgăruşi, capre, ruina fostei secţii de mecanizare, un stadion cu porţi ruginite, o biserică cu poarta legată-n lanţ şi oameni rari, cu aceeaşi filosofie despre politicieni şi politică.

Femeie: Nu înţeleg nimic! Păi nu înţeleg cine-i de vină! Dar chiar numai lovituri, numai lovituri? Chiar că-mi vine să plâng.

Bărbat: E pe ciolan! Nu e pe ciolan, toţi? De ce se ceartă? Se ceartă pe praz?

Femeie: Ne bucuram şi noi că ne măresc pensiile. Acum s-a terminat cu toate. Să se împace şi d-aia i-am votat: să aibă grijă de noi, nu să se certe. Că n-a făcut nimic până acum. Doar ne-a promis, dracu!

Casa natală a şefului PSD nu mai există. A rămas bătătura, cu păsări şi câteva utilaje agricole. Se vede prin gardul rupt, din spatele dispensarului. Tanti Leana, spune că a fost doica politicianului, dar e bătrână acum şi nu mai poate povesti despre vremurile de altădată.

Cei care l-au cunoscut însă pe copilul Liviu Dragnea şi-l amintesc vesel. Şi deştept.

Femeie: Era băiat cumsecade. Nu s-a bătut cu nimeni. Spusei: era băiat cumsecade, da...Toţi copiii îl iubeau. Era şi frumos. Şi deştept a fost!

Într-o altă parte a ţării, la Timişoara, e tabăra Grindeanu.

Femeie: „Dragnea ăsta a făcut tot ce a putut el, numai să facă rău. Acuma el l-a adus pe Grindeanu, nu? Acum de ce-l dă afară?”.

Bărbat: Ei se ceartă şi noi suferim. Din cauza lui domnu' Dragnea, nu poate să îşi facă. Să nu mai fie singur, să comande

În apropiere însă, la Hunedoara, lucrurile se vad altfel.

Laurenţiu Nistor, preşedintele PSD Hunedoara: „Sorin Grindeanu nu cunoştea programul de guvernare. Şi vă spun sincer că am rămas uimit când Sorin Grindeanu spunea că el a ştiut de vreo 90 de măsuri, din care vreo 50 îndeplinite. Asta înseamnă că nu a citit programul de guvernare”.

Bărbat: Amândoi ar trebui să îşi dea demisia, pentru că amândoi au greşit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri