Sari la conținut

Tăriceanu recunoaşte eşecul negocierilor cu UDMR. Senator maghiar: Nu mai susţinem moţiunea

Discuțiile dintre liderii PSD și cei ai UDMR privind votarea moțiunii de cenzură au fost întrerupte astăzi. Grupul UDMR din Camera Deputaților este în ședință pentru a decide pașii de urmat după înghețarea negocierilor. Pe acest fond, şi dinspre formaţiunea maghiară, şi de la vârful coaliţiei PSD-ALDE au apărut declaraţii publice privind drumurile separate la votul din Parlament privind moţiunea de cenzură.

ACTUALIZARE 13.30. Liberalul Cătălin Predoiu a declart, marţi, referitor la negocierile PSD-UDMR, că PNL nu va permite tranzacţionarea intereselor românilor.

ACTUALIZARE 13.00. Deputatul PSD de Mureş Florin Buicu, preşedintele Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor, a anunţat, marţi, pe Facebook, că nu votează şi nu va vota niciodată ”ceva care sa aducă atingere ţării şi poporului” român făcând referire la proicetele de lege susţinute luni în Parlament de UDMR. Un mesaj similar a postat şi deputatul PSD de Bistriţa-Năsăud, Doina Pană, pe Facebook, însoţit de o fotografie în care este îmbrăcată în port tradiţional românesc.

ACTUALIZARE 12.25. Călin Popescu Tăriceanu a anunţat eşecul negocierilor cu UDMR, neajungându-se, deci, la niciun acord în privinţa moţiunii de cenzură.

ACTUALIZARE 12.00. Senatorul UDMR Tanczos Barna spune că „nu se mai pune problema” ca UDMR să susțină moțiunea. Reprezentanții Uniunii au acum o ședință de urgență.


Şedinţa comună a comisiilor juridice, a drepturilor omului şi cea pentru administraţia publică s-a anulat, marţi dimineaţa, pentru a doua oară, din cauză că reprezentanţii UDMR şi PSD nu s-au înţeles asupra proporţiei unei minorităţi naţionale în populaţia unei localităţi de la care folosirea în administraţie a limbii respectivei minorităţi devine obligatorie, potrivit News.ro.

Deputaţii din cele trei comisii au aşteptat aproape o oră începerea şedinţei în care trebuia să dea raport propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.215/2001 a administraţiei publice locale, care prevede scăderea pragului pentru folosirea limbilor minorităţilor în administraţie.

„Şedinţa celor trei comisii programată pentru astăzi nu va mai avea loc. Preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea”, este mesajul pe care membrii Comisiei juridice l-au primit de la deputatul PSD Eugen Nicolicea.

Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat că Eugen Nicolicea a anunțat suspendarea ședinței prin sms.

„Se comunică în ultima vreme doar prin sms, nu prin procedurile normale parlamentare”, a adăugat Marton Arpad.

Este puțin probabil ca proiectul să ajungă azi în plen, în condițiile în care nu a mai fost dezbătut în Comisia Juridică și nu are avizul acesteia.

La Senat, proiectele depuse de UDMR au fost scoase de pe ordinea de zi. Legea prin care 15 martie devine oficial zi de sărbătoare a comunităţii maghiare din România nu va mai fi votată astăzi în plen. Actul normativ a fost adoptat ieri în regim de urgenţă de comisiile de specialitate din Camera Superioară.

Schimbările s-au făcut în doar câteva minute, după ce negocierile dintre PSD-ALDE și UDMR au intrat în impas.