Dragnea și Tăriceanu au pierdut majoritatea parlamentară

Andreea Nicolae Data actualizării: Data publicării:
20170618_PARLAMENT_MOTIUNE_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

La doar șase luni de la câștigarea alegerilor cu un scor substanțial, partidele conduse de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu și-au demis propriul Guvern și, mai important de atât, au pierdut majoritatea parlamentară. PSD și ALDE au, prin urmare, două variante: fie cooptează la guvernare un alt partid, fie negociază susținere parlamentară. Cum prima variantă pare destul de improbabilă după eșecul negocierilor cu UDMR, lui Dragnea și Tăriceanu le rămâne, pentru a învesti noul Guvern și, apoi, pentru a trece proiecte delicate, să încerce să obțină sprijin parlamentar de la celelalte grupuri.

20170618_PARLAMENT_MOTIUNE_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Pe 4 ianuarie, Guvernul Grindeanu era învestit cu 295 de voturi „pentru” și 133 de voturi „împotrivă”. Miercuri, același Guvern Grindeanu a fost demis cu 241 de voturi „pentru” moțiunea de cenzură și 10 voturi „împotrivă”.

Au votat, așadar, 251 de parlamentari, în condițiile în care reprezentanții PNL, UDMR, PMP și USR au fost prezenți, dar nu și-au exercitat dreptul de vot.

De la PSD și ALDE, Victor Ponta și alți 13 deputați și senatori au sabotat moțiunea PSD-ALDE împotriva Guvernului Grindeanu: fie au absentat de la vot, fie au fost prezenți, dar nu au votat. Lor li se adaugă oamenii lui Daniel Constantin, excluși din ALDE, care nu au votat, dar și o a treia categorie, a parlamentarilor care au fost prezenți, dar care nu au votat la vedere, așa cum au transmis liderii puterii. Din aleșii PSD-ALDE care au votat împotriva moțiunii, unul singur a spus și public că face acest lucru: Remus Radu Borza.

În aceste condiții, după votul de astăzi, un lucru este clar: PSD-ALDE nu ar fi reușit să atingă majoritatea necesară adoptării moțiunii fără voturile minorităților naționale. Potrivit unor calcule, PSD-ALDE ar mai avea doar 228 de oameni pe care se pot baza în Parlament.

Or, acest lucru înseamnă că partidele conduse de Dragnea și Tăriceanu nu mai au 50% plus unu din voturi. Adică, au pierdut majoritatea în Parlament și nu vor mai putea adopta proiecte de legi organice fără a fi ajutați de parlamentari de la alte grupuri.

Chiar și pentru învestirea viitorului Guvern, presupunând că președintele Klaus Iohannis va agrea propunerea făcută de Dragnea și Tăriceanu, PSD și ALDE trebuie să mai strângă niște voturi. Dacă nu merg pe cooptarea unui al treilea partid la guvernare (favorit era UDMR, dar știm cum s-au încheiat negocierile din ultimele zile), Dragnea și Tăriceanu sunt obligați să adune voturi la bucată. Ele pot veni, la votul de învestire, de la aceleași minorități naționale, de la UDMR, PMP și poate chiar de la PNL.

Presupunând că vor reuși învestirea unui nou guvern PSD-ALDE, Dragnea și Tăriceanu au cu atât mai mult o problemă în perspectiva viitoarei sesiuni parlamentare (cea actuală se încheie la sfârșitul acestei luni): nu vor putea trece niciun proiect cu adevărat important și delicat fără a negocia susținere din partea altor grupuri.

Later edit: Și fostul președinte Traian Băsescu a vorbit despre pierderea majorității parlamentare de către PSD și ALDE.

Întrebat despre pierderea majorității parlamentare, președintele PSD, Liviu Dragnea, a dat un răspuns evaziv și ironic. „Încă o dată vă spun: noi, astăzi, am avut majoritate”, a declarat, în prima fază Dragnea, invocând faptul că moțiunea de cenzură a întrunit numărul necesar adoptării. După ce jurnaliștii i-au atras atenția că majoritatea a fost atinsă cu ajutorul voturilor minorităților naționale, șeful PSD a răspuns: „Am înțeles, am pierdut azi. Asta e”. Întrebat dacă va discuta și cu alte formațiuni pentru a fi susținută propunerea de premier a PSD-ALDE, Dragnea a zis: „Vom vedea (...) O să discutăm chiar și cu noi”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri