Cseke Attila despre noul cod al urbanismului: "Va fi o revoluție"! Ce reguli sunt prevăzute pentru cartierele noi

Data publicării:
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, participă la sesiunea de deschidere a Adunării Generale a Asociației Orașelor din România, la Palatul Parlamentului din București, luni 24 aprilie 2023.
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării. Foto: George Călin/Inquam Photos

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat, luni, că noul Cod al amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor, aflat încă în dezbatere în Parlament, va fi "o revoluţie" în domeniul urbanismului, de care România are nevoie, informează Agerpres.

"La sfârşitul lunii, îl scoatem din Parlament. Va fi o revoluţie. Codul urbanismului nu numai că unifică într-un singur loc toate reglementările pe domeniu, dar aduce şi importante modificări ce privesc în principal reducerea termenelor, simplificarea procedurilor, digitalizarea procedurilor, evitarea procedurilor succesive în favoarea procedurilor deodată, adică documentaţiile de avizare intră în acelaşi timp la toate instituţiile avizatoare, şi nu rând pe rând, pentru că asta e o pierdere de timp foarte mare", a declarat ministrul Cseke Attila.

Acesta a mai precizat faptul că totul se va derula printr-o platformă digitală, ceea ce va conduce la reducerea termenelor de emitere atât a autorizaţiilor de construire, cât şi pentru aprobarea Planurilor Urbanistice Generale şi Zonale ale autorităţilor locale.

Alte noutăţi introduse se referă la necesitatea de a asigura clădiri pentru serviciile publice în cartierele noi.

"La peste 500 de apartamente noi, vrem să ne asigurăm că avem creşă, grădiniţă, şcoală, cabinet medical. Până acum, acest lucru nu s-a întâmplat, iar cei care s-au mutat în acele zone au fost nevoiţi să-şi ducă copiii la distanţe mai mari. Se va institui obligaţia pentru antreprenori ori de a include în proiect construirea acestor clădiri pentru servicii publice, ori de a plăti o taxă edilitară autorităţii locale astfel încât aceasta să aibă din ce să construiască asemenea clădiri de serviciu public", a afirmat ministrul Cseke Attila.

De asemenea, pe partea de intrare în legalitate a construcţiilor edificate fără respectarea prevederilor legale vor fi proceduri care vor transmite mesajul că "aceia care doresc să construiască ilegal nu merită să construiască ilegal", deoarece vor fi taxe mult mai mari pentru intrarea în legalitate, obligaţia de a avea avizele şi acordurile emise de autorităţile statului fiind prevăzută în lege.

Ministrul Dezvoltării a mai arătat că în noul cod de urbanism se instituie un sistem de certificare a firmelor de construcţii, ceea ce înseamnă că vor fi evitate situaţiile în care "firmele de apartament" sau firme care nu au niciun specialist depun oferte şi câştigă licitaţii.

"În concluzie, va fi o mică sau mai mare revoluţie în domeniul urbanismului de care România are nevoie", a conchis ministrul Dezvoltării.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri