Sari la conținut
News Alert

CSM: Afirmaţiile lui Tăriceanu la BBC pot afecta nu doar independenţa justiţiei, ci şi imaginea României

Consiliul Superior al Magistraturii susţine că afirmaţiile din ultimele zile ale unor reprezentanţi ai clasei politice în legătură cu activitatea instituţiilor judiciare şi a magistraţilor, culminând cu cele lansate la postul britanic BBC de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a spus că sistemul judiciar din România nu e independent, iar DNA şi serviciile de informaţii sunt percepute ca instituţii care nu respectă cadrul juridic, fiind chiar ele corupte, afectează nu doar independenţa justiţiei, ci şi imaginea României.

160920_ICCJ_tariceanu_003_INQUAM_Octav_Ganea

FOTO: INQUAM Octav Ganea

CSM apreciază că afirmaţiile lansate în spaţiul public, prin care se conturează imaginea unui sistem judiciar care nu este independent şi a unor magistraţi care îşi desfăşoară abuziv activitatea, la comandă politică, cu încălcarea cadrului legal şi a libertăţilor civile, reprezintă afirmaţii de o gravitate extremă la adresa justiţiei din România.

Consiliul susţine că astfel de afirmaţii "pot afecta nu numai independenţa, imaginea, credibilitatea şi prestigiul magistraţilor şi sistemului judiciar român, angrenat într-un amplu efort de reformă şi luptă împotriva corupţiei odată cu aderarea la Uniunea Europeană, apreciate pozitiv la nivel european şi internaţional, dar şi imaginea, prestigiul şi credibilitatea României în plan extern".

Reprezentanţii CSM mai spun că actualul context, determinat de adoptarea unor acte normative ce afectează în mod direct activitatea autorităţii judecătoreşti şi reacţiile societăţii civile faţă de acest proces, nu justifică în niciun fel lansarea unor afirmaţii care să depăşească limitele admisibile ale discursului politic public.

Ca atare, CSM invită reprezentanţii autorităţilor statului, instituţiile de presă şi societatea civilă, la o abordare echilibrată a dezbaterii publice, "ca semn de asumare a poziţiei democratice şi a echilibrului între puteri, în concordanţă cu principiile separării puterilor în stat, al cooperării ferme şi loiale între instituţii, al independenţei justiţiei şi cu efectiva respectare a limitelor dreptului la liberă exprimare".

Într-un interviu acordat BBC News, în 5 februarie, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a spus că sistemul judiciar din România nu este independent.

"Regret că trebuie să spun asta, dar sistemul judiciar din România nu este independent, iar aceasta este o problemă clară care va trebui abordată pe viitor", a spus Tăriceanu.

El a adăugat că DNA şi serviciile de informaţii sunt percepute ca instituţii corupte.

"Direcţia Naţională Anticorupţie şi serviciile de informaţii sunt percepute acum ca instituţii care nu respectă cadrul juridic, fiind chiar ele corupte şi folosite ca pârghii în lupta politică din România”, a mai spus preşedintele Senatului.