CTP: „Aici e problema - nici dacii n-au făcut autostrăzi! Le-au făcut romanii, domnule!”

Data actualizării: Data publicării:
ctp daci comati

Cristian Tudor Popescu a comentat în cheie ironică, vineri seara, la Digi24, o declarație cu accente „daco-maniace” a liberalului Daniel Gheorghe, făcută în Parlament, și a amintit că teoria - ce trădează un complex de superioritate - a fost consacrată de Nicolae Ceaușescu, la începutul anilor 70, ca o modalitate de retorică antioccidentală.

Cristian Tudor Popescu:

„Liberalii ar trebui să înceapă să-și facă analize de sânge - nu, nu e cu coronavirusul, nu vă speriați, stimați liberali!

Pentru că dl. Daniel Gheorghe, de la liberali, ce-a spus dânsul, în plenul Camerei Deputaților? „Să nu uităm, înainte de orice altceva, suntem daci și în venele multora dintre cei care suntem aici, în acest Parlament, curge sângele geților și dacilor care au trăit acum 2000 de ani și care au creat o mare civilizație a Europei!”

Asta este! Deci, ar trebui să-și facă liberalii analizele, care să arate sângele geto-dac, care curge în vinele lor, cum a spus dl. liberal Gheorghe.

Acuma, ar fi o problemă: dacă sângele ăla provine de la pileați sau de la comați. Știți că pileații erau echivalentul baronilor - PSD sau PNL - artistocrația dacă, iar comații echivalentul amărăștenilor din țara asta. Și pe atunci erau amărășteni, se numeau comați. Păi dacă ai sânge de comat, n-am făcut nicio afacere! Geto-dac, geto-dac, dar să fie și el acolo, cu oareșcare rang!

Ce este asta?

Asta este ce făcea Nicolae Ceaușescu la începutul anilor '70. Este proto-antioccidentalismul ceaușist. Adică ce a făcut Dragnea acum, cu antioccidentalismul, xenofobia, antieuropenismul cu care ne-a năucit de cap vreme de trei ani, a făcut Nicolae Ceaușescu la începutul anilor '70, când a venit cu denumirile Drobeta și Napoca. Ce însemna asta? Ne întoarcem la denumirile dacice, pentru că latinii, adică romanii, reprezentau Occidentul, domnule, care a venit peste noi! Noi ne întoarcem la puritatea dacică, da? Deci, până într-acolo mergea antioccidentalismul lui Ceaușescu, până la cucerirea Daciei de către... occidentali, de către romani.

Și asta i-a rămas în cap acestui domn Gheorghe! Câți ani are domnul ăsta? Pare tânăr, nu? Mă așteptam și asta e și mai grav.

Este aceasta un fel de formă de complex de superioritate. Ce vrea să spună? Una dintre cele mai mari civilizații europene, dacii! Asta e dacomania, aia care ar vrea să spună: domnule, noi, românașii ăștia, am fost dintotdeauna mai deștepți, mai lăptoși, mai frumoși decât voi ăștia, care, ce francezi, englezi, germani? Nu, domnule! Am fost baza civilizației europene!

E adevărat că dacii ăștia... n-au lăsat nimic, domnule! Nici măcar un cuvânt atestat în limbă. Toate alea cu barză, viezure, varză, mânz n-au atestat, sunt presupuneri. Și uite că n-au lăsat apeducte, n-au lăsat via, adică drumuri pietruite, n-au lăsat terme, n-au lăsat amfiteatre, adică n-au lăsat infrastructură, n-au lăsat autostrăzi. Aici e problema: nici dacii n-au făcut autostrăzi! Le-au făcut romanii, domnule! Și grecii au mai venit, cât de cât au mai contribuit la civilizație. Dar dacii... ”

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri