CTP, despre susținerea lui Iohannis pentru Orban: „E ca și cum și-ar lua paltonul de pe capotă și l-ar strânge la piept”

Data actualizării: Data publicării:
Cristian Tudor Popescu poarta masca in studiol digi24
Cristian Tudor Popescu. Foto: Digi24

Negocierile pentru formarea guvernului dintre PNL, USR-PLUS și UDMR sunt „o târguială de colțul mesei pe niște funcții”, este de părere Cristian Tudor Popescu. Într-o intervenție telefonică la Digi24, gazetarul spune că atitudinea președintelui Klaus Iohannis din timpul acestor consultări este contradictorie cu cea pe care avut-o înainte de alegeri, și că „este treaba președintelui să pună capăt în cât mai scurtă vreme acestui bâlci penibil al așa-ziselor negocieri”.

„Domnul președinte se așează olimpian, acum, deasupra partidelor – «Nu mă bag, nu mă amestec. Să negocieze partidele. Nu e treaba președintelui să interfereze». Dar în campania electorală era treaba președintelui să iasă o dată la două zile aidoma cucului din cutie și să spună «pésede, pésede, pésede» de pe mine, personal, mă luase durerea de cap? Atunci nu mai era poziția președintelui deasupra partidelor, să nu se amestece în ceea ce fac ele, de pildă campanie electorală? Cum funcționează logic aceste două atitudini?

De asemenea, dânsul spune că e greu, negocierile sunt dificile pentru că programele de guvernare sunt diferite și e important pentru țară, se ajunge greu la o soluție comună de guvernare. Ceea ce nu e adevărat. Partidele au declarat, aflate în negociere, că s-au înțeles foarte rapid asupra punctelor din programul de guvernare. Au ajuns repede la o soluție comună. Ceea ce se negociază în acest moment este funcția domnului Orban, funcția domnului Barna și a cui o mai apărea pe acolo.

În sfârșit, domnul președinte ne spune că îl va numi pe domnul Orban dacă se înțeleg partidele din coaliție în legătură cu el în calitate de candidat. Asta, pentru mine, e o premieră în ce-l privește pe domnul Iohannis, vorbesc în ce privește comportamentul său ca persoană. Uman. E o premieră, e ca și cum și-ar lua paltonul de pe capotă și l-ar strânge la piept. Vă amintiți episodul cu paltonul aruncat pe capotă. Domnul Orban îl anunță, potrivit declarației domnului președinte, că își dă demisia, după care își dă demisia, nu este demis. În orice țară civilizată în care demnitarii au demnitate nu revii asupra demisiei ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat peste câteva zile. Și așa instituția aceasta a demisiei, în România a fost batjocorită în 30 de ani în toate felurile, începând cu Nicolae Ceaușescu, atunci în decembrie ’89, care amenința cu demisia pe membrii comitetului politic executiv.

În condițiile astea, domnul Orban contribuie decisiv la discreditarea, la desconsiderarea acestei instituții a demisiei. Iar domnul președinte nu are niciun fel de apăsare și ne-a spus că numește pe oricine va hotărî coaliția”, a spus gazetarul Cristian Tudor Popescu.

Referitor la exemplele date de președinte cu privire la perioade lungi de negociere pentru formarea guvernului în alte țări, Cristian Tudor Popescu spune:

„Cum poate să ne dea astfel de exemple domnul președinte? Este o prostie! În condiții de pandemie să vorbești de 8 luni, de 2 ani și jumătate, de ce a deschis gura despre așa ceva? Ca să ne spună la sfârșit că nu va lăsa țara fără guvern. Este treaba președintelui să pună capăt în cât mai scurtă vreme acestui bâlci penibil al așa-ziselor negocieri. De fapt este o târguială de colțul mesei, o tejghetăreală a acestor personaje, nici măcar partide, pe niște funcții.

Ce mi se pare cel mai grav este că asta se face cu voturile celor care au ales, în special PNL, în aceste alegeri. Votanții PNL se uită acum ce face, de pildă, domnul Orban, ce face domnul Iohannis, bineînțeles că sunt implicați și cei de la USR, Barna și așa mai departe. Dar, după părerea mea, elementul principal de blocaj în aceste negocieri îl reprezintă domnul Ludovic Orban”, a adăugat gazetarul.

„Nu are nicio importanță, după părerea mea, (dacă se va ajunge la un consens cu privire la desemnarea lui Orban - n. red.) eu judec exclusiv după criteriul demnității – un demnitar trebuie să aibă demnitate, să transmită către alegători, să transmită către cetățeni că e un om demn – e ultimul lucru pe care îl transmite domnul Orban, acum, votanților și cetățenilor”, a concluzionat Cristian Tudor Popescu.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri